Tekerler yüzünden tekerlekler üzerinde

Güncelleme Tarihi:

Tekerler yüzünden tekerlekler üzerinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Spotlar yanıyor. Tekerlekli sandalyeye oturmuş gençten bir kadını, sahnenin önüne getiriyorlar. Adı Bahriye. Hayat yolunun yarısında bir kaza geçirdi ve hayatı değişti! Türkiye'de her yıl bir savaşın alabileceğinden daha fazla kurban alan trafik sorunu yaşandıkça, hepimizin başına, her an gelebileceği gibi... Tekerlekli sandalyesinin üzerinde, birşey anlatmaya çalışıyor, arada bir sayıklar gibi: ‘‘Bazen rüyalar görüyorum, sağlıklıymışım da koşuyormuşum, hatta dansediyormuşum umursamazca. Yanlış anlamayın Bay Turnike'nin kızları gibi değil, daha çok Kuğu Gölü Balesi zerafetinde...’’ Kazadan önce O da diğerleri, bizim gibiydi. Bazen ‘‘gülünesi’’ buluyor hayatı; çünkü hayatını paylaştığı o tekerlekler değil mi ki üstündeyken kaza yaptığı?

Bahriye Kosova, geçen yıl kurulan Omurilik Felçlileri Derneği'nin, aynı zamanda Tiyatro Grubu'nun üyesi. 16 Temmuz 1998'de 7-8 kişiyle oluşan derneğin, bugün 350 üyesi var. 300'e yakını Omurilik Felçli (OF). Hepsi de sonradan, trafik kazası, iş kazası, yüksekten düşme, sığ suya balıklama atlama gibi nedenlerle tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş. Ama kaderlerine boyun eğmek gibi bir niyetleri yok; aylardır bir oyun sahneye koymaya çalışıyorlar. Sokaklarda bile tek tük rastladığımız, genellikle dört duvar içinde kalmaya alışmış bedenler, tekerlekli sandalyelerini alıp sahneye çıkıyor, spot ışıklarının altına geçiyorlar.

Omurilik Felçlileri Derneği (OFD) bünyesinde oluşan bu grup, amatör ama heyecanlı çalışmalarının ilk ürününü 17 Kasım'da İstanbul'da Yunus Emre Kültür Merkezi'nde sergilemeye başladı. OFD kurucusu ve ikinci başkanı Ramazan Baş'ın yazıp derlediği, biri Yılmaz Erdoğan'a ait yedi skeçten oluşan ‘‘Ayak İzi’’, izleyenleri hem şaşırtacak, hem güldürecek, hem de düşündürecek.

BİR OYUNLA YÜZLEŞME

Oyunu izleyenler, yıllardır gözlerine sokulmasına karşın bir türlü göremedikleri, zaman ayıramadıkları, belki korktukları ama unutmaya çalıştıkları bir sorunlar silsilesiyle yüzleşecekler. 19 yaşında, ailesinin gözbebeği, üniversiteye hazırlanan Ramazan Baş'ın bir yaz tatilinde, sağlığını sığ sulara nasıl gömdüğünü görecekler. Adını çok işittiğimiz ama ‘‘bizden ırak’’ sandığımız bir canavarın kullandığı kamyonun, gencecik bir kızın hayatını nasıl söndürebileceğini bir kez daha hatırlayacaklar. Kazalardan sonra yapılan en ilkel kurtarma çalışmalarının nelere malolabileceğini daha iyi anlayacaklar belki. O insanların ne kadar içlerinde olduğu, ama kendilerinden ne kadar uzakta durabildiği vurulacak yüzlerine.

Ramazan Baş, ‘‘Neden tiyatro?’’ sorusunu şöyle cevaplandırıyor: ‘‘İki amacımız var, yaşadığımız sorunları tiyatroyla çok iyi ifade edebiliriz diye düşündük. Ayrıca bu aynı zamanda bizim sosyalleşmemizi de sağlıyor, terapi oluyor.’’

Bir tiyatro grubu kurma fikri ondan çıkmış. Bazısı ‘‘çok zor’’ demiş, kimisi umutsuz görmüş bu hayalin gerçekleşmesini. Deli gözüyle bakanlar da olmuş. Sonra yavaş yavaş ikna olmuşlar ama bu kez de sahneye çıkarmak zor olmuş onları. Yok, bu kez mimari engeller nedeniyle değil; biraz çekingenlikten.

OYUNUN KİMLİĞİ

Adı: Ayak İzi.

Oyun, (Ramazan Baş'ın) Südük Bakracı, İlkyardım, Tuhaf Bir Soruşturma, Sevk, Umut, Maaşallah ve (Yılmaz Erdoğan'ın) Pazarlamacı Fırlama Çocuk adlı bölümlerden oluşuyor.

Skeçler, tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin başlarından geçen olayları anlatıyor.

Oyunda, Bahriye Kosova, Canan Ateş, Ebru Ayten, Feyyaz Tolan, Gamze Özatalay, Mediha Gürgöze, Murat Ereren, Murat Oğuz, Nevin Efe, Pınar Ak, Ramazan Baş, Serap Dönmez, Semra Çetinkaya, Tuğba Çetinkaya, Yaşar Aydın, Yasemen Pedük, Zeynep Büke ve Yusuf Basmacı rol alıyor.

MERAKLISI İÇİN

Derneğin telefonu: 0212 573 29 90-663 03 25

Faks: 0212 573 29 34

Bağışlar için, T.İş Bankası Başvekil Şb. 1160 304 400 208 699

Kentbank Yeşilköy Şb. 9340-216181-351

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!