Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 00:00
Financial Times gazetesi, Japan Tobacco’nun (JT) Tekel Sigara için 1.5 milyar dolarlık bir teklife hazırlandığını duyurdu.
Gazete 6 hafta içinde yapılması beklendiği bu teklifle JT’nin, British American Tobacco (BAT) ve Korean Tobacco& Ginseng’le karşı karşıya kalacağına dikkat çekti. FT’nin yorumu "JT’nin teklifi, Asyalı ve Avrupalı rakipler arasında bir savaşı tetikleyecek" oldu.
DÜNYANIN en büyük sigara şirketlerinden Japan Tobacco’nun (JT) üçüncü kez satışa çıkarılan Tekel Sigara’da bir teklif savaşı yaşanması bekleniyor. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times (FT), "Japan Tobacco, Asyalı ve Avrupalı rakipler arasında bir teklif savaşını tetiklemesi beklenen bir girişimle, Türk şirketi Tekel’in sigara işletmesi için 1.5 milyar dolar (744 milyon sterlin) civarında bir teklif yapmaya hazırlanıyor" diye yazdı. Japan Tobacco’nun teklifini 6 hafta içerisinde yapması beklendiğini de belirten gazete, bunun British American Tobacco (BAT) ve Koreli Korean Tobacco&Ginseng’nin karşı teklifleriyle karşılaması beklendiğini kaydetti.
BAT İLGİSİNİ SAKLAMIYOR: İngiliz gazetesi, dünya sigara piyasasındaki oyuncuların yükselen piyasalarda büyüme fırsatlarının giderek azaldığına dikkat çekerek, bunun sonucunda Tekel gibi özelleştirilen devlet şirketlerinin daha değerli hale geldiğini yazdı. BAT’nin Tekel’e ilgisini gizlemediğini de belirten gazete, JT’nin de, Gallaher’i satın aldıktan sonra dünya sigara piyasasındaki payını yüzde 10.8’e yükselterek piyasada ikinci büyük oyuncu olan BAT’nin yüzde 12.3 oranındaki payına çok yaklaştığına dikkat çekti.
ÖİB’İN PAZARLIK GÜCÜ AZALDI: Financial Times, 2003 yılında JT’nin Tekel için 1.15 milyon dolar önerdiğini ancak bu teklifin reddedildiğini anımsattı. Tekel’in pazar payının yüzde 45’ten yüzde 34’e kadar gerilediğine dikkat çeken gazete, bunun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) pazarlık gücünü azaltması beklenebileceğini öne sürdü. Gazete, Tekel’in pazar payındaki düşüşün, piyasanın yüzde 43’ünü kontrol eden Philip Morris’in artan gücünü yansıttığını da yazdı. Gazete, şöyle devam etti: "JT, BTA ve başka potansiyel alıcılar Türkiye’yi çekici bir pazar gibi görüyor çünkü Philip Morris’in sağladığı ilerleme, ülkenin sigara kullanıcılarının yerel markalardan yabancı markalara geçiş yaptığı kritik noktaya ulaşmış bulunuyorlar. JP’nin başlıca markaları arasında Winston ve Mild Seven de var."
YARIŞ İKİ ŞİRKET ARASINDA GEÇER: İngiliz Imperial Tobbaco’nun ise Altadis için yaptığı teklife odaklandığı için Tekel savaşına katılmasının pek beklenmiyor. Financial Times’e konuşan JP Morgan’ın tütün analisti Erik Bloomquist de, Tekel için en güçlü tekliflerin Japon Tobbaco ve BAT tarafından yapılması beklendiğini belirterek, her iki şirketin de, 1-16 milyar dolar arasında teklif yapabilme olanağını sağlayan bilançolarının olduğuna işaret etti.
Satışın yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor
TEKEL Sigara’da 6 fabrikanın özelleştirilmesine yönelik teknik çalışmaları tamamlayan ve şartnameleri hazırlayan ÖİB’in ekim ayında ihaleye çıkması bekleniyor. İhale ile ilgilenen yatırımcılar arasında JTI, BAT, Korean Tobacco ve Imperial Tobacco’nun yanı sıra bazı yabancı fon ve yerli yatırımcıların ilgilendiği bilinen Tekel Sigara’da özelleştirme sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Yapılan çalışma, varlık satışı yöntemi ile yapılacak ihalede fabrikaların içinde bulunduğu arazilerle birlikte satılmasını içeriyor.
Potansiyel alıcılar Unakıtan’la buluştu
TEKEL Sigara’nın potansiyel alıcılarına yönelik tanıtım programı da dün başladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, ekim ayında ihaleye çıkılması planlanan için road show programına katılmak üzere önceki gün İngiltere’ye gitti. Bugün de devam edecek programda, Bakan Unakıtan ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile Tekel Sigara’nın özelleştirme sürecinde danışmanlık hizmeti veren Citigroup yetkililerinin katılımıyla potansiyel yatırımcılara bilgi verecek.
Gayrimenkuller ayrıca satılacak
TEKEL Genel Müdürlüğü’ne ait 3 anonim şirket ve bunlara bağlı 6 fabrika, 56 yaprak ve 2 tuz işletmesi müdürlüğü, 39 baş müdürlük ve 15 bin personel bulunuyor. 12 bin 869’u gıda, 195’i maden iş kolunda olmak üzere toplam 13 bin 64 işçi istihdam ediliyor. Bunlardan 12 bin 12’si daimi işçi kadrosunda yer alıyor. 2006 yılında 199 milyon YTL faaliyet kárı elde eden Tekel’in pazar payı yüzde 38-39 civarında hesaplanıyor. Bunların yanı sıra Tekel’e ait pekçok gayrimenkul de var. Ancak bunların işletmelerden ayrı olarak satışı gündemde.