Güncelleme Tarihi:
TÜRK-İŞ'in Ankara'da ‘Ekmek, Barış, Özgürlük İçin Demokrasi ve Haklar Mitingi’ne katılan Tekel işçileri, Türk- İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun konuşmasında, ‘genel grev’ kararı almaması üzerine kürsünün bulunduğu platformu işgal etti.
Ardından Türk- İş Genel Merkezi'nde Kumlu'nun makamını basan işçiler, burada ‘Kumlu istifa’, ‘Kumlu buraya’, ‘Genel grev genel direniş’ sloganları attı.
Sıhhiye Apdi İpekçi Parkı'nda düzenlenen mitinge, başta CHP, İşçi Partisi, ÖDP, TKP olmak üzere çeşitli siyasi partilerinin temsilcileriyle birlikte DİSK, KESK, Türkiye Kamu Sen gibi konfederasyonların temsilcileri ile Halkevleri, Birleşik Kamu İşverenleri Sendikası ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Ankara Garı'nda toplanan işçiler, ‘Tekel işçisi direnişin simgesi’, ‘Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek’, ‘Silkele Türk-İş düşecekler’ sloganları atarken ellerinde, ‘Hani din kardeşiydik, niye siz villada biz sokaktayız’, ‘One minute Tayyip, tekel işçisine reva gördüğün 4/C yasası çok ayıp, bir daha da Ankara'ya gelmem’, ‘Limanlar vatandır, Özelleştirmeye hayır’, ‘Taşeronlaşmaya itfaiyeden hayır’, ‘Kahrolsun ücretli kölelik düzeni’, ‘İtfaiyede yatmadık vatandaşı satmadık’, ‘Yangında can kayıpları artacak, sorumluluk Kadir Topbaş'ın olacak’ yazılı döviz ve pankatlarla Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'na yürüdü.
Türk- İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, burada toplanan ve sayıları 50 bini aşan işçiere yönelik yaptığı konuşmasında, “Herkes bilsin ki Türk-İş belki her zaman gürlemez ama gürlediğinde yağar ve kuru gürültüye pabuç bırakmaz” dedi. Türkiye'nin bir yangın yerine döndüğünü ve emeğin büyük bir saldırı aldığını belirten Kumlu, “Emeğin ürettikleri, bu yangında haramiler tarafından talan edilmektedir. Adaletsizlik her alanda hüküm sürerken, herkes bu adaletsizliğin karanlığı içine çekilmek istenmektedir. Ama rüzgar eken, fırtına biçer” dedi.
İşçilerin gücünün temelinde para, kar, tahakküm olmadığını, güçlerinin temelinde inanç, masumiyet, savunduklarının haklılığı olduğunu belirten Kumlu, “Bizim gücümüzün temelinde, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına duyduğumuz saygı var ama emeğin en yüce değer olduğunu unutanlar, ara sıra bizim de ne olduğumuzu unutuyor. İşte o zaman ne oluyor? Böyle meydanlara çıkıp, işte böyle hep birlikte ayağa kalkıp, ne olduğumuzu hatırlatıyoruz. Diyelim olmadı, daha ne yapıyoruz? Seçim zamanı sandık önümüze konduğunda, kırmızı kartı gösteriyoruz” diye konuştu.
Türk-İş'in eylemlerinden rahatsız olanların olduğunu da belirten Kumlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben de diyorum ki rahatsız olacağına çözüm üret. Herkes bilsin ki Türk-İş belki her zaman gürlemez ama gürlediğinde yağar ve kuru gürültüye pabuç bırakmaz. Biz tavrımızı koyarız, ülkeyi idare edenlerin yapması gereken, bizlere kulak vermek, taleplerimize duyarlı olmaktır. Kulak ardı mı ediyorlar? O noktada, sorumluluk hatada ısrar edenlerin olur, işçinin değil. ‘Krizin panzehiri, sosyal devlet politikalarına geri dönmektir’ dedik, dinlemediler. Şimdilerde IMF ile yeni bir anlaşmadan bahsediliyor. Sayın Başbakan, madem artık IMF'ye ihtiyacımız yok, hala niçin yeni anlaşmadan bahsediyorsun? Yerden göğe her şeyin satıldığı, yetmedi mi? Yetmedi mi, sağlık haklarımızın, sigorta haklarımızın budandığı? Daha ne kaldı, ne? Artık IMF’yi def etme zamanı geldi. Çünkü marifet IMF'den değil, halktan onay almakta. İşçilerin, emeği ile geçinenlerin açlığı, yoksulluğu hükümetin vebalidir. Hak arayan emekçilerin seslerine kulak tıkamak, hükümetin vebalidir. Türkiye’nin her yanı, Ankara’nın göbeği, ekmek, barış, özgürlük için yanıyor. Bu yangını söndürmek hükümetin görevidir.”
Hükümete seslenen Kumlu, “Ey hükümet, Tekel ve itfaiye işçileri başta olmak üzere çalışanların taleplerine kulak ver, işsizliğin önle, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeç, kıdem tazminatı hakkımıza el uzatma, 4/C ve benzeri uygulamalardan vazgeç, İşsizlik Sigortası Fonu’na el uzatma, vergi adaletsizliğini gider, sağlık ve sigorta haklarımızdaki mağduriyeti gider, asgari ücreti sefalet ücreti olmaktan çıkar, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki aksaklıkları gider, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldır, taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonomiyi engelle, sosyal devleti uygula, özelleştirmeleri durdur. Bu meydana, buraya kulak ver” dedi.
PLATFORMA İŞGAL ETTİLER
Konuşmasının ardından alanı terk eden Türk- İş Genel Başkanı Kumlu'dan ‘genel grev açıklaması’ bekleyen Tekel işçileri, bu konuda bir açıklama yapılmamasına öfkelendi. Bazı işçiler kürsünün bulunduğu platforma çıktı. Bazı sendika yetkilileri işçileri platformdan indirmeye çalışınca işçiler, ‘Kumlu buraya’, ‘Genel grev genel direniş’ sloganları attı.
Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa ve bazı sendika temsilcileri işçilerin 34 gündür sürdürdüğü eylemi kötü sonuçlandırmamasını isteyerek ikna etmeye çalıştı. Bu sırada Tekel işçileri, alanda bulunan bazı sivil toplum örgütlerinin bayrak ve filamalarını indirmelerini isteyerek, kısa bir arbede yaşandı. İkna edilen işçiler daha sonra Türk-İş Genel Merkezi’ne yürüdü.
Bu arada mitingin sonunda yapılması planlanan Alişan konseri iptal edildi.
BAŞKANLIK KATINA ÇIKTILAR
Platformu işgal eden ve daha sonra Türk-İş Genel Merkezi önüne yürüyen işçiler burada sendika yönetiminin kendilerine yeterince destekte bulunmadığını öne sürerek, ‘Kumlu istifa’ sloganı attı. Yaklaşık 150 kişilik bir grup da binaya girerek Başkanlık katınına çıktı. İşçiler burada slogan atmayı sürdürürken Kumlu ve sendika yöneticilerinin Türk-İş binasında olmadıkları öğrenildi.
Miting nedeniyle Ankara polisi başta olmak üzere İstanbul’dan gelen takviye ekiplerle birlikte yaklaşık 5 bin polis görev aldı.