Tekbir getirip kan davasını bitirdiler

Güncelleme Tarihi:

Tekbir getirip kan davasını bitirdiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2007 12:32

ŞANLIURFA’da, 600 YTL’lik alacak-verecek meselesi yüzünden çıkan ve 2 kişinin ölümü, 16 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan kavganın ardından iki aşiret arasında başlayan kan davası barışla noktalandı. İki aşiretin mensupları, tekbir sesleri arasında tokalaşarak barışıp, kan davasını bitirdi.

Haberin Devamı

18 Ekim 2006’da, Şair Nabi Mahallesi Sanayi Sitesi’nde bulunan Bedir Doğan’a ait oto yedek parça satışının yapıldığı işyerinde, Binacel Aşireti mensupları ile Arusoğlu aşireti mensupları 600 YTL’lik yedek parça satışı nedeniyle alacak-verecek meselesinden kavga etmişti. Kavgada, Binacel aşireti üyesi Halil Felhan (33) ile Hüseyin Demir (30) yaşamını yitirmiş, her iki aşiretten Özkan Çakmak, Ali Demir, Ali Haydar Badıllı, Murat Doğan, Hüseyin Doğan, Bedri Doğan, Hasan Basri Doğan, Veysi Demir, Mehmet Ali Çiftçi, Mahmut Çakmak, Mahmut Felhan, Halil Felhan, Eşref Doğan, Halil Demir, Halef Felhan ve Kemal Felhan ise yaralanmıştı.

VALİ İLE MİLLETVEKİLİ DE KATILDI

2 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayı kan davası olarak görüp, birbirlerine kin besleyen aşiretler, Şanlıurfa’nın önde gelenlerinin araya girmesi ile barıştırıldı. Verilen barış yemeğiyle 2 kişi dışında başka kişilerin ölmesi önlenmiş oldu. İki aile arasında kan davasının son bulması nedeniyle merkeze bağlı Yeşiltepe Köyü’nde düzenlenen barış yemeğine Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, CHP Şanlıurfa Milletvekili Vedat Melik, eski milletvekili Seydi Eyüpoğlu ile çok sayıda aşiret reisi ve vatandaşlar katıldı. Öğle saatlerinde köye gelen aşiret üyelerine seslenen Vali Yusuf Yavaşcan, barışa katkıda bulunanlara teşekkür ederek, “Hepimizin Allah’ı bir, peygamberi bir. Müslüman olarak hepimizin bildiği bir husus var ki, İslamiyet’te kardeşlik esastır. Birbirimize verdiğimiz selamın anlamı ‘Benden emin ol, benden sana zarar gelmez’ demektir. Bu selamı birbirimizden esirgemeyelim. Aslolan birbirimize güzel muamele ederek, kardeşlik içersinde yaşamaktır. Bazen bu kardeşlik ilişkilerini bozan münferit olaylarla karşılaşıyoruz. İnsanlar bazen sinirlerine sahip olamıyor. Bazı yanlışlıklar olmuşsa, bu yanlışlığı devam ettirmemek de en güzel davranıştır. Barışa vesile olanları tebrik ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

CHP Milletvekili Vedat Melik ise, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yıllardır devam eden kan davalarının barışla sonuçlanmasından mutluluk duyduğunu belirterek, “Bölgemizde hep barış olması için bizler de elimizden geleni yapacağız. Küçük olayları büyütmemek gerekiyor. Bugün çok güzel bir gün yaşıyoruz. Barışa destek olan herkesi kutluyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından iki aşiret üyeleri, tekbir sesleri arasında birbirleriyle tokalaşarak kan davasına son verdiklerini açıkladı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı barış yemeğinde Binacel aşireti lideri Avat Felhan ile Arusoğlu aşireti lideri Necmettin Doğan dualar eşliğinde barış sözü verdi. Felhan, kan davası gütmenin yanlış olduğunu, herkesin huzurunda barışa hep destek vereceklerini söyledi.

Arusoğlu aşiretinin öldürülen iki kişi için Binacel aşiretine 240 bin YTL kan parası ödediği ileri sürüldü.

Barış yemeğine katılanlara ikram amacıyla 75 koyun kesildi, bir ton pirinç ve bir ton kuru fasulye kullanılarak, kuzu kavurma, etli pilav ve kuru fasulye yemekleri yapıldı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!