Tek bayrak tek bayram

Güncelleme Tarihi:

Tek bayrak tek bayram
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2007 00:00

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı’nı bugün kutluyoruz. İçişleri Bakanlığı bölücü örgüt provokasyonlarına karşı önlem alırken, kutlamalarda Türk bayrağı dışında flama ve poster açılamayacak. Poliste izinler kaldırılırken, eylem beklenen illere takviye yapıldı.

NEVRUZ Kutlamaları’na ilişkin gelen istihbaratları değerlendiren İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine bir genelge gönderip, kışkırtmalara dikkat çekti. Nevruz kutlamalarında devletin ağırlığının hissedilmesinin istendiği genelgede, ayrıca "Türk bayrağı dışına bayrak, flama ve poster açılmaması" için dikkatli olunması istendi. Bölücü örgüt yandaşlarının gruplara sızmasına engel olunması için çevre güvenliğine dikkat edilmesinin istendiği genelgede, "yasadışı gösteri yapılmaması" için tedbir alınması emredildi. Bu arada poliste izinler ikinci bir emre kadar kaldırılırken, 12-12 tabir edilen mesai sistemine geçildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, özellikle eylemlerin yoğun olarak görüleceği illere yakın illerden takviye birlikler gönderdi. Gösteriler nedeniyle 40 bine yakın polisin sokaklarda olacağı ifade edildi.

KAPSAMLI PROGRAM

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör, bugünkü Nevruz kutlamalarının TRT Arı Stüdyosu ile Keçiören Belediyesi Başkanlık binasında olmak üzere iki aşamalı yapılacağını belirtti. Güngör, Arı Stüdyosu’ndaki kutlamalara Başbakan Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un da katılacağını kaydetti.

TRT’deki programda, 7 Türk Cumhuriyeti’ndeki Nevruz kutlamalarına canlı bağlantılar kurulacağını anlatan Güngör, "Türk cumhuriyetleriyle karşılıklı iletişim kurularak Nevruz’un birlikte kutlandığı böyle kapsamlı bir program ilk defa olacak" dedi. TRT, Nevruz Bayramı kutlamalarını saat 07.00’den itibaren TRT-1, TRT-INT ve TRT-GAP’dan yayınlanacak.
/images/100/0x0/55eac7d0f018fbb8f896452d


Kardeşe bayramlık

TÜRKİYE’nin Bakü Büyükelçiliği, Nevruz nedeniyle Ermeni işgali altındaki topraklarını terk ederek Bakü yakınlarındaki Hırdalan kentinde güç koşullar altında yaşam mücadelesi veren 200 mülteci aileye temel gıda maddeleri ile çikolata ve bisküviden oluşan paketleri dağıttı. Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu yapılanın yardım değil bayram hediyesi olarak kabul edilmesini istedi.

Nevruz böreği

AZERBAYCAN’da Nevruz bayramı, Bakü’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva’nın yanı sıra devlet yetkililerinin katıldığı törenlerle kutlandı. Azeriler’de nevruzun simge tipleri olarak görülen Köse ve Keçel (Kel) ile yumurta tokuşturan Aliyev çifti, kadınların pişirdiği böreklerin tadına baktı.

Nevruz ateşi
/images/100/0x0/55eac7d1f018fbb8f896452f


AZERBEYCANLILAR Dayanışma Derneği’nin Ayasofya Meydanı’nda düzenlediği Nevruz Şenlikleri büyük ilgi gördü. Azeri danslarını ilgiyle izleyen turistler, ikram edilen yöresel yiyeceklerden yiyip, yumurta tokuşturdular. Şenliklere katılanlar yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Ayrılıkçıya izin vermeyin

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Bir bayram coşkusuyla karşılayacağımız, güzel günlerin habercisi Nevruz’un yaşama sevinci ve umut getirmesi dileğiyle yurttaşlarımızın Nevruzunu kutluyorum. Herkesi, kışkırtmalardan etkilenmeden, akıl ve sağduyuyla davranmaya, ayrılık yaratmak isteyen kötü niyetlilere izin vermemeye çağırıyorum.

Kültürümüzün sembolü

Başbakan Tayyip Erdoğan Nevruz büyük milletimizin müşterek kültürünün sembollerinden biridir. Böylesi sevinç günlerini bayram etmek isteyenler, şiddetin, kinin, nefretin dilini terk etmeli; sevginin, barışın evrensel diliyle konuşmalı. Hakkári’den Çanakkale’ye kadar sevinçlerimiz de üzüntülerimiz de birdir. Hiçbir güç kardeşlik ruhumuzu zedelemeye muktedir olamaz.

Birlik ve dayanışma günü

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu Anadolu’dan Orta Asya’ya, Kafkaslar’dan Ortadoğu’ya kadar çok geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz Bayramı’nın ’birlik ve dayanışmamıza güç veren’ bir gün olarak kutlanmasını diliyorum. Nevruz ateşi, sadece ortak geçmişimizi değil, ortak geleceğimizi de aydınlatacaktır.

Nevruz Ergenekon ateşidir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Nevruz, büyük Türk milletinin hürriyet ruhunun kabararak taştığı, dar bir coğrafyadan çıkarak kıtaları yönetmeye talip olduğu kutlu Ergenekon ateşidir. Terörist mihrakların istismarından uzak bir şekilde, Nevruz’un milletimize bolluk, bereket, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!