A.A
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2010 13:22
TBMM Dilekçe Komisyonunda, tehlikeli tür köpeklerin kontrol altına alınması için mevzuat eksikliğinin giderilmesi, internet üzerinden yapılan reklam ve satışların engellenmesi ve tehlikeli türlerin belirlenmesi konusunda tavsiye kararı alındı.
TBMM Dilekçe Komisyonu, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman'ın başkanlığında toplandı.
Toplantıda, Pitbull ve benzeri tehlikeli tür köpekler tarafından saldırıya uğrayarak mağdur olan vatandaşların, dilekçeleri ele alındı.
Akman, tehlikeli türlerin ithalinin, üretilmesinin kanunla yasaklanmasına rağmen, uygulanmada sıkıntılar olduğunu ifade etti.
İlgili kurum ve kuruluşlar arasında bu konuda koordinasyon sağlanamadığı ve önlem alınamadığını belirten Akman, yasaklanan hayvanlarla ilgili internet sitelerinde reklam yapıldığını ve bunların satılabildiğini söyledi.
Akman, toplantıda, Pitbull saldırısına uğrayan ve bu yüzden Komisyona başvuran bir vatandaşın fotoğrafları gösterdi.
Komisyona bilgi sunan Veteriner Hekimler Birliği Genel Sekreteri Ali
Koç, bu türlerin genetik yapılarından dolayı bir sıkıntı olduğunu, sahiplerinin bu köpekleri kötü amaçlarla kullanabildiklerine dikkati çekti.
Bu köpeklerin ya yarıştırıldıklarını ya da saldırgan özelliğinin kullanıldığını belirten Koç, internet sitelerinde de bu hayvanların reklamının ve satışının yapıldığını kaydetti.
Hayvan Eğitmeni, veteriner Tarkan Özvardar da bu türlerin hangisinin tehlikeli olduğunu tespiti için ırkının ne olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi. Köpeklere şecere verilmediği için hayvan sahiplerinin köpeklerinin “tehlikeli olmadığını” öne sürebildiklerini dile getiren Özvardar, ruhsatlı olan bazı çiftliklerde bile bu tür köpeklerin üretiminin yapıldığını anlattı.
Irkların suistimale uğradığını, kurunun yanında yaşın da yandığını belirten Özvardar, yurt dışında bu tür köpeklerin yıllık olarak “agresyon” testine tabi tutulduklarını ve testi geçemezse toplum sağlığını tehdit ettiği için uyutulduklarını kaydetti.
Özvardar, sadece Ankara'da bu tür bine yakın köpek bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı Av ve Yaban Hayatı Daire Başkanı Yaşar Türkleş, illerde çeşitli nedenlerle bu ırkları belirlemekte güçlük çektiklerini kaydetti.
Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ortak çalışabileceklerini belirten Türkleş, toplum ve çevre sağılığını ilgilendirdiği için tüm kurumların bu konuda etkin olması gerektiğini söyledi.
Komisyon Başkanı Akman, dilekçelerde, şikayetlere rağmen bu tür köpekler hakkında işlem yapılmadığının kaydedildiğini hatırlattı.
Komisyon, tehlikeli tür köpeklerin kontrol altına alınması için mevzuat eksikliğinin giderilmesi, internet üzerinden yapılan reklam ve satışların engellenmesi, yetkili bakanlıkların tehlikeli türlerin belirlemesi konusunda tavsiye kararı aldı.