Tehlikeli restleşme

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli restleşme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2013 01:58

Arap Baharı’nın başladığı Tunus gibi Mısır da dün karışıktı. Gözaltına alınan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik suçlamalar açıklandı.

Haberin Devamı

İki taraf sokaklara döküldü. Ordu, Müslüman Kardeşler’e 48 saatlik bir ültimatom verdi. Askerin Mursi yanlılarına şiddet kullanabileceği endişesi var.Kahire İstinaf Mahkemesi Soruşturma Hakimi Hasan Semir, cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılan Muhammed Mursi hakkında, “Hamas ile işbirliği yaparak ülkeye yönelik düşmanca eylemlerde bulunduğu” gerekçesiyle, soruşturma tamamlanana kadar 15 gün hapis kararı aldı.

Mursi’ye suçlamalar arasında, “Hamas’la işbirliği yaparak güvenlik güçlerine saldırı düzenlemek, hapishaneleri basarak kamuya ait binaları tahrip etmek, Vadi en-Natrun hapishanesinde kasıtlı olarak yangın çıkarmak, cezaevinden firar etmek ve tutukluların kaçmasına yardımcı olmak, hapishane kayıtlarını imha etmek, emniyet görevlilerini öldürmek ve kaçırmak” gibi ithamlar yer alıyor. Mursi, Mübarek’in devrildiği günlerde, tutulduğu cezaevini kimliği belirsiz kişilerin basıp çoğu Müslüman Kardeşler üyesi olan tüm mahkûmları salıvermesi üzerine özgür kalmıştı. 30 Ocak 2011’de Mursi, devrimin ardından cumhurbaşkanı seçilmişti.

Haberin Devamı

‘SİSİ İÇSAVAŞA SÜRÜKLÜYOR’

Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah El Sisi, iktidardan devirdiği Müslüman Kardeşler’e “uzlaşma” için masaya oturmak için 48 saat verdi. Gözlemciler, ordunun Mursi taraftarının bulduğu Adeviye’yi dağıtmaya kalkabileceğini söylüyor. Sisi’nin halka yaptığı “Terör ve şiddete karşı bana yetki verin. Meydanlara inin” çağrısının ardından gerginliğin hakim olduğu ülkede dün iki taraf da sokaktaydı. Müslüman Kardeşler, Rabiatül Adeviye ve Nahda dahil 30 meydanda toplandı. Mursi karşıtlarının en kalabalık toplanma alanı ise yine Tahrir Meydanı oldu. Şark Forumu Başkanı Hanfar, ”Sisi, Mısır’ı iç savaşa sürüklüyor” dedi. İskenderiye’deki olaylarda 5 kişi yaşamını yitidi.


ABD’NİN GEREKÇESİ İSRAİL

Mısır’daki darbenin ardından ABD Yönetimi’nin “darbe” ifadesini kullanırsa, Kahire’ye vereceği 1.5 milyar dolarlık yardımı kesmek zorunda kalacağı konuşulmuştu. ABD yardımı kesilirse Mısır’daki istikrarın daha da bozulacağı, bunun da komşu İsrail’i olumsuz etkileyeceği yolunda Beyaz Saray’a görüş bildirildiği ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ise “ABD yasaları darbe olup olmadığına karar vermemiz için bizi zorlamıyor. Çıkarlarımız için yararlı da olmaz. Mısır’a ekonomik yardıma devam etmek istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!