Güncelleme Tarihi:
Küskünler, kendilerini engellemek üzere ortak tavır alan ANAP, DSP ve DYP'ye karşı büyük kozlarını oynadı, hükümet hakkında gensoru verdi. Gensoru önergesinde, ‘‘Hükümetin Meclis çalışmalarını tıkaması’’ gerekçe gösterildi.
Küskünlerin TBMM'nin açılmasını sağlamasının ardından, müthiş bir strateji savaşı başladı. ANAP, DSP ve DYP'nin ortak tavır alarak, asla pazarlığa girmeyecekleri ve yasaları engelleyecekleri kararını almaları küskünleri yıldırım atağa geçirdi. Küskünler, yasa tasarılarının Genel Kurul'a getirilmesini beklemeden, sürpriz bir kararla hükümet hakkında gensoru verdi.
Gensoru önergesine, ‘Hükümetin Meclis çalışmalarını tıkaması, Başbakan’ın Anayasal hakkını kullanan milletvekillerine takındığı tavır, 268 kişilik bloğa rağmen Başbakan'ın istifa etmeyeceğini açıklaması' gerekçe gösterildi. 24 imzalı gensoruda ilk imzayı ANAP'lı Selahattin Beyribey attı. Küskünlerin stratejilerini öne almalarının gerekçesini Hürriyet'e açıklayan ANAP'lı Ahmet Alkan, ‘‘Hükümet ve destek veren partilerin Meclis'i çalıştırmayıp, kararnamelerle tıkayabileceklerini açıklamaları bizi bu yola itti’’ dedi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Anayasa'da yeralan gensoru takvimine göre, gensoru önergenin verilişinden sonraki üç gün içinde bastırılıp üyelere dağıtılması gerekiyor. Bundan sonraki 10 gün içinde de gündeme alınıp görüşülmesi gerekiyor. Gensorunun görüşülmesi, gündeme alınma kararının verildiği tarihten başlayarak iki gün geçmedikçe yapılamayacak ve 7 gün sonraya bırakılamayacak. Güvensizlik önergeleri veya Bakanlar Kurulu'nun güven isteği bir tam gün geçtikten sonra oylanacak.
GENSORU ÇATLAĞI Bu arada küskünler arasında ‘Gensoru çatlağı’ ortaya çıktı. Gensoru önergesinin metnine FP ve CHP'li küskünler imza koymadı. CHP'li küskünler önce gensorunun verilmeyeceğini açıkladılar, ardından da basın mensuplarından önergenin verildiğini öğrendiler.
Küskünlere TCK'nın 312. maddenin değiştirilmesi için destek veren FP, hükümetin düşürülmesi durumunda bu amacına ulaşması zorlaştı.
Metne ANAP'tan 9, DYP'den 8, DTP'den 4, bağımsızlardan 3 olmak üzere toplam 24 küskünün imzası yer aldı. ANAP'lı İrfan Köksalan, önergenin verilmesinden yaklaşık yarım saat sonra imzasını geri çekti. Önergenin işleme konulması için 20 milletvekinin imzası yeterli sayılıyor. Önergedeki imzalar şöyle:
ANAP: Selahattin Beyribey, İbrahim Yılmaz, Ahmet Alkan, Hikmet Aydın, Halil Cin, Nabi Poyraz, Naim Geylani, İrfan Demiralp.
DYP: Fevzi Arıcı, Cemil Erhan, Cemal Alişan, Hayri Doğan, Mustafa Dedeoğlu, Nevzat Köse, Yusuf Bacanlı, Necmettin Dede.
DTP: Ferit Bora, Mehmet Korkmaz, Erdal Kesebir, Hamdi Üçpınarlar.
Bağımsız: Muzaffer Arıkan, Feridun Pehlivan, Bayar Öktem.