Tedavide "Anne Kucağı" yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Tedavide Anne Kucağı yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 10:41

Adana'daki özel bir hastanede, ameliyat sonrası annesini sayıklayan çocuklardan esinlenilerek, yoğun bakım ünitesinde “anne kucağı” uygulamasına geçildi.

Özel Ortadoğu Hastanesi doktorlarından Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Alaaddin Pekedis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda kalp ameliyatlarının teknik olarak zor bir ameliyat olduğunu, özellikle yoğun bakım aşamasında çocukların ağlaması ve terlemesinin iyileşme sürecini olumsuz etkilediğini söyledi.

Yoğun bakımdaki çocukların kalbini yormaması gerektiğini vurgulayan Pekedis, “Çocuklarımız sürekli ağladığı için kalplerinde ekstra bir yük ve yorgunluk oluşuyordu. Yoğun bakımda çocuk hastalarımız annelerini sayıklayarak uyandığı için hastanemizde 'anne kucağı' uygulamasına başladık” dedi.
Çocukların annelerini steril ortamda ve çocuğun durumunu anlatarak içeri aldıklarını anlatan Opr. Dr. Pekedis, “Çocukların yanına annelerini aldığımızda her aşamanın daha rahat geçtiğini fark ettik. Anne kucağına verdiğimiz çocukların hızlı bir şekilde iyileştiğini gözlemledik. Çocuklarımız yoğun bakım sürecini anne kucağında çok rahat bir şekilde geçiriyorlar. Bütün meslektaşlarıma, çocuk ameliyatları sonrası zaman yoğun bakıma steril ortamlarda annelerini almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

KALP HASTASI EFE'NİN ANNE SEVİCİ

Doğuştan kalp hastası olan Mehmet Efe Yağbasan (7), Opr. Dr. Alaaddin Pekedis tarafından ameliyat edildi. Efe'nin akciğerlerinden gelen damarlar, kalbin doğru bölgesine aktarılarak, delik kapatıldıktan sonra yoğun bakıma alındı.

Ağır bir ameliyattan kalkan Efe'nin, uyandığında annesini gördüğü için mutlu olduğu görüldü.

Çocuğunun sağlık durumunu ameliyat sonrası çok merak ettiğini söyleyen Anne Melek Yağbasan ise “Çocuğum kendine geldiğinde bir kaç kez 'anne' diyerek beni istemiş. Hastane görevlileri beni yoğun bakıma aldı. Kendimi daha güçlü ve iyi hissettim. Çocuğum yoğun bakımdayken hep yanındaydım. Oğlum elimi tuttu ve ben de onun elini tuttum. Kendine geldiği zaman gayet iyiydi. Yanında olmam çocuğumu çok sevindirdi. Kendisini daha iyi hissettiğini söyledi” dedi.
Ameliyat sonrasındaki tedirginliğini üzerinden attığını vurgulayan Yağbasan, “Bir iki gün boyunca beklemek yerine, çocuğumu hemen gördüm ve yanında oldum. Bu uygulama hem beni hem çocuğumu mutlu etti” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!