TEDAŞ müdürünü öldürenlere ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

TEDAŞ müdürünü öldürenlere ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2008 20:29

Şanlıurfa'da TEDAŞ Müessese Müdür Yardımcısı Hasan Balıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili davada, 2006 yılında olduğu gibi 3 sanığa müebbet, 1 sanığa da 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Şanlıurfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklardan Halim Şimşek, Zeki Akkoyun, Şehmus Taşan, Yılmaz Çakmak ve avukatları ile Hasan Balıkçı'nın eşi Şengül Balıkçı ve avukatı Mustafa Çinkılıç katıldı.

Kimlik tespitinin ardından söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Yaklaşık 1 saat süren duruşmada mahkeme heyeti, Zeki Akkoyun, Yılmaz Çakmak ve Şehmus Taşan'a müebbet, Halim Şimşek'e ise 13 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

“YARGITAY'IN KARARI ONAYLAYACAĞI KANAATİNDEYİM”

Adana'dan gelen Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyesi bir grubun da izlediği duruşmanın ardından açıklama yapan ailenin avukatı Mustafa Çinkılıç, davanın daha önce iki kez karara bağlandığını hatırlattı.

Çinkılıç, ilk kararın ardından Yargıtay'a yapılan başvuru üzerine, davanın, cezaların Yeni Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliğe göre düzenlenmesi için yeniden görülmeye başlandığını, 2006 yılında bu çerçevede mahkemenin verdiği kararın ise “imza eksikliği” nedeniyle bozulduğunu anlattı.

Daha sonra tekrar görüşülmeye başlanan davanın, farklı cezaevlerinde tutuklu sanıkların “ödenek yokluğu” gerekçesiyle üçünün aynı duruşmaya birlikte getirilememesinden dolayı karara bağlanamadığını savunan Çinkılıç, bugünkü duruşmada ise bu sorunun giderildiğini ve mahkemenin daha önce aldığı kararını yinelediğini söyledi.

“BUGÜN BİZİM EN SEVİNÇLİ GÜNÜMÜZ”

Dosyanın üçüncü kez Yargıtay'a gönderilebileceğini aktaran Çinkılıç, “Yargıtay'ın mahkemenin vermiş olduğu kararı onaylayacağı kanaatindeyim” dedi.

Öldürülen Hasan Balıkçı'nın eşi Şengül Balıkçı de uzun süren mahkeme sürecinde, “doğru kararın verileceğine inancını” koruduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bugüne kadar bize destek olan özellikle EMO ve Hasan'ın arkadaşlarına çok teşekkür ederim. Ülkemizde yolsuzluklara karşı örgütlü mücadele edilmedikçe daha çok Hasanlar ölecek. Daha çok böyle duruşmalara tanıklık edeceğiz.”

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen de davanın çeşitli nedenlerle uzun süre karara bağlanamadığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Mahkeme heyetinin tutuklu sanıklar hakkında daha önce almış olduğu kararı, yeniden alması bizi sevindirdi. Bugün bizim en sevinçli günümüz.”

DAVANIN GEÇMİŞİ

Hasan Balıkçı, geçici görevle gönderildiği Şanlıurfa'da, TEDAŞ Müessese Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı sırada, 18 Ekim 2002'de gece yarısı kaldığı misafirhaneye dönmek üzere otomobiline binerken, silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 11 Haziran 2004'te yapılan duruşmasında “taammüden adam öldürmek” iddiasıyla yargılanan Zeki Akkoyun ve Şeyhmus Taşan müebbet ağır hapis, Yılmaz Çakmak 6 ayı ağırlaştırılmış müebbet hapis, Halim Şimşek ise 16 yıl 8 ay ağırlaştırılmış hapisle cezalandırılmış, tutuksuz yargılanan İrfan Akkoyun'un ise beraatine karar verilmişti.

Temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozmuş, bunun üzerine dava, cezaların Yeni Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliğe göre düzenlenmesi için yeniden görülmeye başlanmıştı.

Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 19 Nisan 2006'da sonuçlanan davada, sanıklar Zeki Akkoyun, Yılmaz Çakmak ve Şehmus Taşan'a müebbet, Halim Şimşek'e ise 13 yıl 4 ay hapis cezası verilmişti.

Sanık avukatlarının başvurusu üzerine Yargıtay tarafından tekrar yapılan incelemede, “Usul eksikleri”nin giderilmesi için dosya geçen yıl aralık ayından itibaren bir kez daha görüşülmeye başlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!