Kadir ERCAN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2001 01:22
İnterpol'ün Kırmızı Bülten'le tüm dünyada aradığı kişilerle ilgili iade süreci işliyor. İnterpol'ün aradıkları arasında yer alan Ayşegül Tecimer, Fas'ın Marakeş Hapishanesi'nde mahkemenin vereceği kararı bekliyor.
Mustafa Kefeli, Şükrü Karahasanoğlu, Gülay ve Orhan Aslıtürk'le ilgili iade süreci işliyor. Mensucat Santral'in patronlarından Halil Bezmen, kendisine ait antika yağlı boya tabloları ABD'ye kaçırmaya çalıştığı iddiasıyla aranıyordu. Bu fiil, ABD yasalarına göre suç teşkil etmediği için ABD Bezmen'in iadesini kabul etmedi.
İnterpol'ün Kırmızı Bülten'le aradığı kişiler arasında yer alan Ayşegül Tecimer, Marakeş'te yattığı hapisanede kendisiyle ilgili çıkacak mahkeme kararını bekliyor. Tecimer'le ilgili iade dosyası Arapça'ya çevrildi ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Fas'a gönderildi. İade dosyasında Tecimer hakkında Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen 4 yıl 5 aylık hapis cezası yeralıyor. Bu cezanın gerekçesi olarak, Tecimer'in ‘‘Hırsızlık malını bilerek satın almak, saklamak, aracılık etmek’’ suçlarını işlediği belirtiliyor. Fas Mahkemesi, Türkiye'den gönderilen dosyayı, kendi yasaları ve mevzuatları çerçevesinde değerlendirip Tecimer'in iade edilip edilmeyeceğine karar verecek.
Mensucat Santral'in patronlarından Halil Bezmen, kendisine ait antika yağlı boya tabloları Haydarpaşa Gümrüğü'nden ABD'ye kaçırmaya çalıştığı iddiasıyla Kırmızı Bülten'le aranıyordu. Bu fiil, ABD yasalarına göre suç teşkil etmiyor. O yüzden ABD'li yargıçlar, Bezmen'in iadesini kabul etmedi. Halil Bezmen'in ABD vizesinin süresi doldu. Eğer ABD makamları Bezmen'in vizesini uzatmayıp kendisini sınırdışı ederlerse, Ayşegül Tecimer gibi üçüncü bir ülkede tutuklanması söz konusu olabilecek. Ancak bu konuda henüz bir gelişme yok. Bezmen hakkında başka suçlamalar da vardı. O iddiaların af kapsamına girdiği öğrenildi.
ASLITÜRKLER İÇİN SÜREÇ İŞLİYOR
İşadamı Mustafa Kefeli'yle ilgili iade dosyası, İnterpol tarafından ABD'ye gönderildi. Alaaddin Çakıcı'ya yakınlığıyla bilinen Kefeli, ‘‘Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak. Tehdit. 6136 sayılı Ateşli Silahlar Yasası'na muhalefet’’ iddialarından gıyabi tutuklama kararıyla aranıyor. Kefeli'nin iade dosyasının ABD yerel mahkemesinde değerlendirildiği, henüz yakalanması veya tutuklanmasına yönelik bir karar verilmediği bildirildi. Mahkemenin vereceği kararara göre Amerikan polis birimi FBI'nin işlem yapması bekleniyor. Mahkeme, ‘‘yakala’’ derse Kefeli yakalanacak.
Banka Genel Müdürü Karahasanoğlu'nun iade dosyası da İtalya'ya gönderildi. Karahasanoğlu’nun, ‘‘Çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak. Bankalarda aracı kullanarak dolandırıcılık ve bankalar yasasına muhalefet’’ suçlarından iadesi isteniyor. Karahasanoğlu, Milano yerel mahkemesince kefaletle serbest bırakıldı. İade prosedürü devam ediyor.
Şişli Belediyesi eski Başkanı Gülay Aslıtürk ve eşi Orhan Aslıtürk hakkındaki iade süreci de işliyor. Gülay Aslıtürk'ü kefaletle serbest bırakan İngiliz mahkemesi, kendisinin iade edilip edilmeyeceğine henüz karar vermedi. Orhan Aslıtürk'ün iade edilip edilmeyeceğine de İngiliz mahkemesi karar verecek.
Mahkeme iade kararı verse bile, sanık bunu temyiz edebiliyor. Bu durumda iade süreci bazen iki yılı buluyor.
Dosya İtalya’da
Kırmızı Bülten'le aranırken Milano'da tutuklanıp ardından kefaletle serbest bırakılan Şükrü Karahasanoğlu, bankacıların kara kutusu olarak biliniyor. Karahasanoğlu, Sümerbank ve Etibank'ta genel müdürlük yaptı. Kasırga operasyonlarında 'karakutu' olarak aranan Karahasanoğlu, hakkında İstanbul 6 No'lu DGM, ‘‘Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve banka aracılığıyla dolandırıcılık, zimmete para geçirme’’ suçlarından gıyabi tutuklama kararı verdi.
Karahasanoğlu, 19 Şubat 2001'de Milano'da tutuklandı, 10 Haziran'da ise kefaletle serbest bırakıldı. Karahasanoğlu'nun yakalanmasıyla bankalardan milyarlarca dolarlık para hortumlanması soruşturmasında karanlıkta kalan noktaların aydınlatılması bekleniyordu.
Karahasanoğlu hakkında İstanbul DGM'nin yürüttüğü Sümerbank ve Etibank soruşturmaları kapsamında 2 ayrı tutuklama kararı bulunuyor. Karahasanoğlu hakkında ayrıca Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu ile birlikte Bankalar Kanunu'na muhalefetten 5 yıla kadar hapsi isteniyor.
Toplam 4.5 yıl hapis cezası var
Ayşegül Tecimer, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekiplerinin, Fas polisiyle ortaklaşa düzenlenen ve ‘‘Mumya’’ adı verilen operasyonda, 14 Temmuz 2001 günü Marakeş'de yakalandı.
Ayşegül Tecimer hakkında, Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen 4.5 yıl hapis cezası bulunuyor.
Amasya Beyazıt Kütüphanesi'nden 1994 yılında çalınan ve Hazreti Muhammed'in 18. kuşaktan torunu olduğu belirtilen Ali Bin Muhammed tarafından ceylan derisine yazılmış tarihi Kuran-ı Kerim, Tecimer'in oturduğu Beylerbeyi'ndeki Sadullahpaşa Yalısı'nın bahçesinde bir naylon torba içinde bulunmuştu.
Tecimer hakkında bu olayla ilgili olarak Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, 13 Nisan 1997'de sonuçlandı. Tecimer, bu davada 4.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ayşegül Tecimer, bu karardan hemen önce yurtdışına çıkarak, ABD'nin Miami kentine gitmişti.
Öte yandan, Sadullahpaşa Yalısı ile yine Tecimer'e ait restorasyonu yapılan Kanlıca'daki köşk ve müştemilatındaki aramalarda da yetkili makamlara bildirimi yapılmamış 336 kalem kültür varlığı ele geçirilmişti.
Bu eserlerle ilgili olarak, Üsküdar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında dava açılan Tecimer, 14 Haziran 1996'da, 1 yıl hapis ve 975 bin lira para cezasına çarptırıldı. Tecimer'in duruşmalardaki iyi hali dikkate alınarak 10 ay hapise indirilen ceza, toplam 3 milyon 812 bin 500 lira para cezasına çevrilerek tecil edilmişti.
Uzun yıllar ABD'de yaşayan Tecimer, şimdi Fas'ın Marakeş Hapishanesi'nde tutuklu bulunuyor. Tecimer'in 40 derecenin üzerindeki sıcaklarda klimasız hapishane koğuşunda sıkıntılı günler geçirdiği söyleniyor.
Aslıtürk ‘‘suçum siyasi’’ demişti
İnterpol'ün Kırmızı Bülten'le aradığı kişiler arasında yer alan Şişli Belediyesi eski Başkanı Gülay Aslıtürk ve eşi Orhan Aslıtürk halen Londra'da bulunuyor.
Gülay Aslıtürk, Şişli Belediye Başkanı olduğu dönemde, çok sayıda yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma, zimmet suçlarına karıştığı gerekçesiyle aranırken Londra'da yakalanmıştı. Aslıtürk'ü yargılayan İngiliz Mahkemesi kendisini kefaletle serbest bıraktı. Aslıtürk, ‘‘hakkımda Türkiye'de açılan dava siyasidir’’ diyerek iade kararı çıkmasına engel olmaya çalışıyor. Aslıtürk'ü yargılayan mahkemenin bir türlü iade kararı vermemesi de dikkat çekiyor.
Öte yandan Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk de Kırmızı Bülten'le aranmasına rağmen bir türlü yakalanmaması dikkat çekiyor. Orhan Aslıtürk, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca 188 kurum ve kuruluşu kapsayacak şekilde başlatılan, hayali ihracat ve naylon fatura soruşturması kapsamında gıyabi tutuklama kararıyla aranıyor. Orhan Aslıtürk ve Muhammet Ciğer'in ortak oldukları Ascor Holding ve bağlı paravan şirketlerden 4 yılda 32 bin adet naylon fatura kesildiği, bu faturaların ihracat açığı olan büyük firmalara komisyon karşılığı verilerek hayali ihracatlar yapıldığı belirlenmişti.
Soruşturma çerçevesinde ortaya çıkartılan 32 bin adet naylon faturadan her birinin 50'şer bin dolar tutarında olduğu belirlenmişti.
Türkiye, Orhan Aslıtürk'le ilgili iade dosyasını İngiliz makamlarına gönderdi. İngiliz makamları, Orhan Aslıtürk'le ilgili incelemelerini sürdürüyor.