Güncelleme Tarihi:
FIDH’in “Suriye’de Kadına Şiddet: Sessizliği Kıralım” adlı raporunda, ülkede cinsel taciz ve tecavüz vakalarının daha çok Suriye ordusunun gerçekleştirdiği imajı olsa da, muhaliflerin de tecavüz ve cinsel tacizi “sindirme yöntemi” olarak kullandığı belirtildi. Suriye’den göç ederek Lübnan’daki sığınma kampına gelen 79 kadın ve 2 erkekle görüşen FIDH heyetinin raporundan birkaç örnek:
İsmi açıklanmayan kadın ÖSO muhalifleri tarafından kaçırıldı. Tecavüz edildi, öldürüldü. Cesedi evinin önüne atıldı. Muhalifler, “Esad’ın askerleri yaptı” diye söylenti yaydılar.
Suriyeli bir adam cezaevinde gördüklerini anlatıyor:” Üç öğrenci kız, 42 mahkumun önünde çırılçıplak soyunmaya zorlandı. Taciz edildiler. Bize de “Eğer rejime karşı gelirseniz sizin eşlerinizin başına da bu gelecek” dediler.
Raportör Jeanne Sulzer, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Kadınlar savaşta gerçek bir dram yaşıyor. Kendine yapılanları cesaretle anlatan çok az kadın vardı. Ama herkes akrabalarının ya da komşularının başına gelenleri anlatınca durumun vahametini daha da açık gördük. Belki bir Bosna seviyesinde değil, ama cinsel şiddet ve tecavüz ve bunun beraberinde intiharlar Suriye’deki savaşın da gerçeği. Üstelik hem iktidar, hem muhaliflerden geliyor” dedi.
Şam’da deprem gibi patlama
SURİYE’nin başkenti Şam dün yine büyük bir patlamayla sarsıldı. Kentin en işlek bölgelerinden Saba Bahrat Meydanı’nda bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda en az 15 kişi öldü, 53 kişi yaralandı. Suriye resmi haber ajansı SANA, patlama sonrası bölgedeki Selim Buhari İlköğretim Okulu, Bueyra Camisi ve çok sayıda evin hasar gördüğünü duyurdu. Saldırıdan “teröristleri” sorumlu tutan SANA, park halindeki onlarca aracın da hurdaya döndüğünü aktardı. Suriye Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı binalarının da bulunduğu meydanda, saldırı sonrası silah sesleri de duyuldu. Patlamanın etkisiyle Fransız haber ajansı AFP’nin Şam’daki bürosunun da camları kırıldı. SANA’nın yayınladığı fotoğraflarda, patlamanın olduğu yerde büyük bir krater oluştuğu görüldü. Şam’da 21 Mart’ta bir cami yakınında düzenlenen saldırıda 49 kişi, 21 Şubat’taki patlamada ise 83 kişi hayatını kaybetmişti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere ülkeye gidecek heyetin hazır olduğunu açıkladı. Ancak Suriye BM heyeti önerisini kabul etmediklerini açıkladı.