Güncelleme Tarihi:
4 aydır Muğla E Tipi Cezaevi'nde kendisi de tecavüz suçlamasıyla yatan H.D. Şubat ayında fenalaşınca ambulansla Muğla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı, tutuklunun düşerek yaralandığı söylendi. Burada, acil serviste görevli olan İnsan Hakları Kurulu Üyesi Dr. Naki Bulut, gence ilk müdahaleyi yaptı. Muayenede H.D.'nin tecavüze uğradığı, kaburgalarının kırıldığı, vücudunun değişik yerlerinin ısırıldığı, ciğerlerinde yırtık olduğu saptandı. H.D., düşmediğini, cezaevinde aynı koğuşta kaldığı kişiler tarafından işkence gördüğünü söyledi. Dr. Bulut, İnsan Hakları Kurulu Üyesi olduğunu belirtip H.D.'ye “Kurula başvurmak ister misin” diye sordu, “evet” yanıtı aldı.
Muğla İl İnsan Hakları Kurulu, tecavüz ve işkenceyi ortaya koyan raporla birlikte cezaevi yönetimi ve savcılığa durumu bildirdi. Kurul içinde oluşturulan komisyon, Adalet Bakanlığı'nın izniyle cezaevinde ve olayın meydana geldiği koğuşta inceleme yaptı. Savcılık idari soruşturma başlattı. H.D.'nin koğuşu değiştirildi ve psikolojik destek sağlandı.
H.D.'nin 15 gün boyunca sistematik biçimde işkence gördüğünü ve koma halinde Muğla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını belirten Muğla İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Necati Demirel, cezaevinde insanlık dışı bir vahşet yaşandığını belirtti. Fiziki mekan olarak cezaevinin çok yetersiz olduğunu kaydeden Demirel, “Cezaevinde rahatsızlanan bir tutuklunun ambulansla acil servise geldiğini öğrendik. Kurul üyemiz olan Dr. Naki Bulut, ilk müdahaleyi yapmış. Yapılan muayenede tutuklu H.D.'nin tecavüze uğradığı, kaburgalarının kırıldığı, ısırıldığı ve ciğerlerinde yırtık olduğu tespit edildi. Penisinden ip bağlayarak yerlerde sürüklemişler. Koğuş arkadaşları tutukluya 15 gün boyunca işkence yapmış ve tecavüz etmiş. Doktor raporuyla bunlar belirlendi. Biz cezaevi yönetimi ve savcılığa durumu bildirdik. Savcılık konuyla ilgili idari soruşturma başlattı” dedi.
Devletin, cezaevine koyduğu insanın canından ve sağlığından sorumlu olduğunu vurgulayan Demirel, Muğla E Tipi Cezaevi'nde yaşanan olayda çok büyük bir yönetim hatası olduğunu kaydetti. Demirel, “15 gün boyunca biri işkence görüyor, gardiyanlar müdahale etmiyor. Tutuklu gence yapılanlar insanlık dışı. Suçu ne olursa olsun bir insana bu tür muamele yapılamaz. Burada çok büyük bir yönetim zafiyeti var. Bizim talebimizle işkenceye ve tecavüze maruz kalan gencin koğuşu değiştirildi. Psikolog desteği vermeye başladık. Bu incelemenin ardından B.M. adlı mahkum da cezaevinde hak ihlalleri olduğu gerekçesiyle bize başvurdu. Bu konuda da önümüzdeki günlerde inceleme başlatacağız” diye konuştu.
Muğla E Tipi Cezaevi'nin fiziki olarak yetersizliğine de dikkat çeken Necati Demirel, 520 kişi kapasiteli cezaevinde 750 kişinin kaldığını vurguladı, “Kapasitenin çok üstünde insan kalıyor. Bu da olumsuz durumlar ortaya çıkarıyor” dedi.