TBMM'ye okul arsası şikayeti

Güncelleme Tarihi:

TBMMye okul arsası şikayeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2005 10:26

Okul yapılacağı gerekçesiyle arsaları kamulaştırılan, ancak henüz okul yapılmayan vatandaşlar, TBMM Dilekçe Komisyonu'na şikayette bulundu.

Dilekçe Komisyonu, çeşitli illerden vatandaşların, “arsalarının, okul alanı olarak ayrılmasına karşın 5 yıllık kanuni sürede kamulaştırmanın yapılmaması, arazileri kamu hizmetine ayrılmasına karşın emlak vergisi alınmasına devam edilmesi, uzun yıllar kamulaştırma yapılmadığı için, arsalarının imar planındaki değişiklik taleplerinin belediyelerce reddedilmesi” şeklindeki şikayetlerini incelemeye aldı.
Komisyon, “Genel Kurul'da görüşülmesine gerek olup olmadığını” araştırmak üzere, konuyu alt komisyona havale etti.
AK Parti Mersin Milletvekili Mustafa Eyiceoğlu başkanlığındaki alt komisyon da hazırladığı raporda, bu arazilerin kamulaştırılmasına yönelik olarak, Maliye Bakanlığı ve DPT tarafından bir bütçe planlama çalışması yapılmadığı vurgulandı.
MEB'in, okul yaptırılması için ayrılan arazilerin kamulaştırılması için 34 bin 546 YTL ödenek isteğine karşın, bütçe imkanları gerekçe gösterilerek MEB'e 10 bin YTL ödenek ayrıldığı ifade edilen raporda, ”Belediye imar planında olup da kamulaştırılmayı bekleyen yaklaşık 7 bin 800 okul alanı varken, ayrılan ödenek, bu ihtiyacı karşılamaktan uzaktır” denildi.

-ARSALARIN DEĞİŞ-TOKUŞ EDİLMESİ-

Raporda, okul alanı olarak ayrılmasına karşın uzun yıllar kamulaştırılamayan arazilerin sahiplerinin mağduriyetlerini gidermek için, “hazine arazileriyle özel mülkiyete ait arsaların trampa (değiş-tokuş) edilmesi” yönteminin uygulanabileceği belirtildi.
İmar planlarında okul arazisi olarak gözüken 35 arsanın Hazine arazileriyle trampa edilmesine karar verildiği, ancak bugüne kadar 2 arsanın trampasının yapıldığı bildirilen raporda, “Arsası okul alanı olarak 7 bin 800 taşınmaz ayrılmasına karşın, sadece 2 taşınmaz için trampa yapılması, hedefin çok altında kalındığını göstermektedir” denildi.
Alt komisyon raporunda, konunun TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesinin, düzenleyici ve denetleyici idari makamlar üzerinde yol gösterici ve cesaretlendirici olacağı vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!