TBMM'nin 22. Yasama döneminin ilkleri

Güncelleme Tarihi:

TBMMnin 22. Yasama döneminin ilkleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2007 11:22

Eyüphan Kılıç - TBMM'nin 22. Yasama Döneminde, milletvekili lojmanlarının devri, milletvekillerine dizüstü bilgisayar dağıtılması ve TBMM'nin kalite belgesi alması gibi konularda ilkler yaşandı

Haberin Devamı



İlk kez bu dönemde TBMM Başkanlığının basınla faaliyetlerini yürüten “İletişim Ofisi” ile milletvekillerine hizmet vermek üzere “Araştırma Merkezi” kuruldu.

22. Dönemde, Or-an semtinde bulunan milletvekili lojmanları Maliye Bakanlığına devredilirken, her milletvekiline dizüstü bilgisayar dağıtıldı.

Meclis çalışmalarının internet üzerinden kamuoyuna duyurulması amacıyla Meclis Haber Portalı oluşturulurken, milletvekillerinin kendi adlarına da internet siteleri açıldı.

DÜNYA PARLAMENTOLARINA ÖRNEK GÖSTERİLDİ


Öğrenciler arasında demokrasi bilincinin geliştirilmesi amacıyla Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi kapsamında, Türkiye Öğrenci Meclisinin toplanması 22. Dönemde TBMM'nin ilk faaliyetleri arasında yer aldı.
Birleşmiş Milletler tarafından en iyi halkla ilişkiler olayı seçilen bu çalışma, dünya parlamentolarına da örnek gösterildi.
TBMM ayrıca bu dönemde, ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile HACCP Uluslararası Gıda Güvenliği Belgesi aldı.

Haberin Devamı

Arşivleme sisteminde yapılan yeniliklerle, TBMM'nin yasama arşivi, TBMM Mevzuat Bilgi Sistemi, Osmanlı'dan günümüze yürürlükte bulunan kanun hükmünde kararnameler, tüm detaylarıyla Meclis kararları ile Meclisin kuruluşundan bugüne kadar tutulan tüm tutanaklar elektronik ortama aktarıldı.

MİLLİ EGEMENLİK YILI

2005 ise Milli Egemenlik Yılı ilan edilerek, Meclisin 85. kuruluş yıldönümü ülke genelinde 64 ayrı etkinlikle coşkuyla kutlandı.

Meclise, Milli Egemenlik Meşalesi, TBMM Başkanlar Parkı, TBMM ön bahçesine ise İstiklal Marşı Anıtı yaptırıldı.
Meclis tarafından ilk kez “TBMM Onur Ödülü” ve “Üstün Hizmet Ödülü” olmak üzere iki ayrı ödül verilmeye başladı.
Düzenlenen TBMM Spor Oyunlarına, çeşitli spor dallarında çok sayıda milletvekili katılırken, üyelerini TBMM personelinin oluşturduğu, “Türk Müziği Topluluğu” kuruldu.

MİLLİ SARAYLAR YÜKSEKOKULU

Türkiye'de ilk kez Dolmabahçe Sarayında “Depo Müze” açılışı yapılarak, depolarda yer alan çok sayıdaki eser sergilenmeye başlandı.

Milli Saraylar envanterinde bulunan tarihi eserler ilk defa bir yurtdışı sergisinde yer alırken, Milli Saraylar'da bilimsel sayım yapılması için yeni ayniyat yönetmeliği oluşturuldu.
Dolmabahçe Sarayının 150. kuruluş yıldönümü kutlamaları ise uluslararası çapta yapıldı.
Dolmabahçe Sarayı güvenlik sistemi hayata geçirilirken, Milli Saraylar El Sanatları Merkezi hizmete açıldı ve Milli Saraylar Yüksekokulu kuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!