Güncelleme Tarihi:
TBMM Genel Kurulu’nda İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi kabul edildi. Yaklaşık dört saat süren oturumun ardından teklife, AK Parti, MHP ve CHP grubu “evet” oyu verirken, İYİ Parti grubu “hayır” oyu kullandı. Saadet Partisi “hayır”, Gelecek Parti ise teklife “evet” oyu verdi. DEM Parti milletvekillerinin büyük bir kısmının tepki gösterip oylama sırasında salondan ayrıldıkları görülürken, bir kısmı ise “hayır” oyu verdi. 346 milletvekilinin katıldığı oylamada, 287 kabul, 55 red, dört de çekimser oy kullanıldı.
Teklif hakkında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı barış ve istikrar ortamını bozan her türlü tehdide karşı NATO’nun caydırıcı gücünü önemsediklerini aktardı. Finlandiya ve İsveç tarafından atılan adımların diğer dost ve müttefiklere de örnek teşkil etmesini beklediklerini kaydeden Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay da AK Parti olarak kanun teklifine olumlu oy kullanacaklarını vurguladı.
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ
İsveç, Ukrayna - Rusya savaşının başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO’ya girme kararı almıştı. Türkiye her iki ülkenin de üyeliğine itiraz etti. Madrid’de yapılan NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya, Türkiye’ye dönük taahhütler içeren üçlü muhtıraya imza attı. Ankara Finlandiya’nın üyeliğine vize verdi. 23 Ekim’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis’e gönderdi. 26 Aralık’da Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edilen teklif dün Genel Kurulu’nda görüşüldü.
İsveç Başbakanı Kristersson ve ABD Ankara Büyükelçisi Flake karar sonrası teşekkür mesajları attı.