Güncelleme Tarihi:
MHP Grubu adına söz alan Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Türkiye'nin gerçek gündeminin işsizlik olduğunu belirterek, Anayasa değişikliği veya açılımın ise sanal gündem olduğunu ileri sürdü.
Bir bankaya alınacak bin 250 kişi için 300 bin başvuru olduğunu kaydeden Günal, “Büyümenin sanal olduğu yerde işsizlik sorunu gerçek olur. Başta Hükümet ve iktidarı, gereksiz Anayasa değişikliği ve açılım yerine gerçek işsizliği gündeme almaya davet ediyorum” diye konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile TÜİK'in açıkladığı işsizlik ve istihdam rakamlarının birbiriyle örtüşmediğini söyleyen Günal, tarım üretimindeki azalma karşısında her yıl sonunda dengeyi sağlamak için tarımda yüzde 6'lık bir büyümenin gösterildiğini ileri sürdü.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, işsiz sayısının 10 milyona yakın olduğunu iddia ederek, yoksulluğun ve işsizliğin araştırılarak çözüm önerilerinin tespit edilmesi için daha önce verdikleri Meclis Araştırması önergelerinin sırası geldiğinde gündeme alınmasında destek istedi. Tuncel, işsizlik sorununun çözümünden muhalefetin de iktidarın da sorumlu olduğunu belirtti.
CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral ise Cumhuriyet döneminde tüm hükümetlerin toplam 220 milyar dolar iç ve dış borç yaptığını, bu borçlanma karşısında 32 şeker fabrikası, 44 çimento fabrikası, TÜPRAŞ, PETKİM, Telekom gibi kurumların oluşturulduğunu kaydetti.
AK Parti hükümetleri döneminde yapılan borçlanmanın 500 milyar doları aştığını ifade eden Meral, bu borçlanma karşısında herhangi bir fabrika kurulmadığını, kar eden kurum ve kuruluşların da özelleştirildiğini söyledi.
“Kar eden müesseseleri baba baba satarsanız elbette işsizlik artar” diyen Meral, 500 milyar dolarlık borçlanmanın yanı sıra 50 milyar özelleştirme geliri, 45 milyar lira ise İşsizlik Fonunda biriken para karşılığında üretime ve istihdama yönelik yatırım yapılmadığını ileri sürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de TÜİK verilerine göre, 2009 Ocak ayında işsizliğin yüzde 15.5 olduğunu, 2010 Ocak ayında ise işsizlik oranının 1 puan azalarak yüzde 14.5 olduğunu kaydetti.
Sanal istihdam ve sanal işsizliğin tarım sektöründe yaşandığını, bu sektörde çalışıyor gibi gözüken ama gerçekte çalışmayanların olduğunu bildiren Canikli, işsizlik rakamlarının tarım sektörü ve tarım dışı sektör olarak ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Canikli, “Hükümetin gerçek performansı tarım dışı sektörde oluşturduğu yeni istihdam alanlarıdır. Tarımdaki çalışma sanal bir çalışmadır. Tarımda gizli işsiz var. AK Parti iktidarından önce tarım sektöründe 7 milyon 458 bin kişi çalışıyor gibi gözüküyormuş, bugün 5 milyon 36 bine düşmüş. 2.5 milyon çalışan tarım kesiminden ayrılmış, diğer sektörlerde iş aramaya gitmiş. 2002'de tarım dışı sektörde 13 milyon 869 bin kişi çalışıyordu, bugün 16 milyon 126 bin kişi çalışıyor. AK Parti tarım dışı sektörde 3 milyondan fazla kişiye istihdam oluşturmuş” diye konuştu.
Genel Kurulda, MHP'nin Grup önerisi reddedildi.