TBMM önünde SSGSS eylemi

Güncelleme Tarihi:

TBMM önünde SSGSS eylemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 16:31

SOSYAL Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı'na tepki gösteren yaklaşık bin çalışan, tasarı Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldüğü sırada Meclis önünde eylem yaptı.

Haberin Devamı

Aralarında DİSK, KESK, TMMOB, TDB ve TTB'nin bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşu ve sendika üyesi grup, Meclis Dikmen Kapısı önünde toplandı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eyleme katılanlar ‘Hükümet yasanı al başına çal’, ‘Sağlık haktır satılamaz’, ‘Bu yasa sokakta yırtılacak’, ‘IMF uşağı AKP istifa’ ve ‘Mezarda emekli olmayacağız’ sloganları atarak çeşitli pankartlar açtı.

Bu arada yasa tasarısı TBMM'de oylanmadan önce çalışanlar tarafından oylandı. Eylem yaptıkları alanda oturan çalışanlar, ‘Tasarıyı onaylıyor musunuz?’ diye sorulduğunda hep birlikte el kaldırıp bağırarak karşı çıktı. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, burada yaptığı açıklamada, AKP hükümetinin IMF'den kredi almak için bu yasayı çıkartmak istediğini ileri sürerek şunları söyledi:

“Ne yazık ki geleceğimiz, neyi oyladıklarından bile habersiz milletvekillerinin parmak işaretlerine emanet edilmiş durumda. Yasa gündeme geldiği günden bu yana eylem yapıyoruz, çalışanlar sokakta. Ancak AKP Hükümetinin gözleri IMF kredilerinde olduğundan sokağa çıkan çalışanları görmüyor. Şimdi buradan görüşülen her maddenin ardından bir gözleriyle muhalefet sıralarını, diğer gözleriyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının işaretini gözleyen AKP milletvekillerine sesleniyoruz. IMF’nin buyruklarını dinlemeyin, IMF buyruklarına teslim olmuş kabine üyelerini dinlemeyin; vicdanınızın sesini dinleyin, meydanları dolduran halkın sesini dinleyin! Bu yasanın geçmesine izin vermeyin. Bu yasa geçtiği takdirde Türkiye’nin karanlık geleceğinin vebali sizin yakanızı asla bırakmayacaktır. Hastane kapılarında kalanların emeklilik yüzü göremeyenlerin ahı sizi bulacaktır.”

Sokaklara dökülen emekçilerin bu yasan çıkmasına razı olmayacaklarını kaydeden Tombul, emeklilik yaşının 65'e yükseltilmesi, güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30 ile sınırlandırması, emekli aylıklarında refah payının dikkate alınmaması, aylık bağlama oranının yetersizliği, bazı mesleklerde fiili hizmet zammı hakkının kaldırılması, sağlık hizmetlerindeki katkı payları ve ev kadınlarının sosyal güvenlik sisteminden dışlanması nedeniyle tasarıya yönelik itirazlarının süreceğini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de tasarıyla ilgili talepleri karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Tasarı yasalaşsa bile, cumhurbaşkanının onayı, konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınması süreçlerinde de taleplerimizin takipçisi olacağız. Bu taleplerimiz karşılanmaması durumunda direniş ve genel grevlerle taleplerimizin kabulunu için zorlayacağız” dedi.

URAS'TAN EYLEME DESTEK

Sendika ve meslek örgütlerinin eylemine ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) Sendikal Haklar ve Özgürlükler Departmanı Temsilcisi Chidi King de destek verdi. Polis eyleme katılan çalışanları pankartları indirdikten dağılmalarına izin verdi ve eylem olaysız sona erdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!