TBMM Deprem Araştırma Komisyonuna bilgi veren Telsiz Genel Müdür Yardımcısı, telekomünikasyon hizmetleri açısından yeni bir kriz anına hazır olduklarını iddia etti

Güncelleme Tarihi:

TBMM Deprem Araştırma Komisyonuna bilgi veren Telsiz Genel Müdür Yardımcısı, telekomünikasyon hizmetleri açısından yeni bir kriz anına hazır olduklarını iddia etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, Ulaştırma Bakanlığı Telsiz Genel Müdürlüğü, Türkcell ve Telsim yetkilileriyle Akut ve TRAC temsilcilerini dinledi.
Komisyonda bilgi veren Telsiz Genel Müdür Yardımcısı Yücel Kuru, telekomünikasyon hizmetleri açısından yeni bir kriz anına hazır olduklarını belirterek, "Bir daha böyle bir olay olması durumunda daha az hasarla daha alternatif hizmetler vermeye hazırız. Bundan sonraki bir kriz anında, vali ve kaymakamların bakanlarla rahatça konuşabileceğini iddia edebilirim" dedi.
Deprem bölgesinde haberleşme için yeterli sayıda telsiz ve haberleşme imkanı bulunmasına karşın, yerel yöneticilerin panik ve şok içinde bulunmaları nedeniyle bu imkanları kullanamadığını savunan Kuru, "Sadece Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde 1200 telsiz vardı. Sayın Vali, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki irtibatını kullanabilirdi. Varolan uydu telefonlar da kullanılabilirdi" diye konuştu.
Kuru, depremden etkilenmeyecek altyapı oluşturulması konusunda çalışma başlatıldığına da dikkati çekerek, "Bundan sonra da bir kriz anında kilitlenme olabilir. Ancak halkın dışındaki, kamu kesiminin kesintisiz haberleşmesine hazırız" dedi. Kuru, bir kriz anında, geçmişteki durumun yaşanmayacağını söyledi.
Telsim Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Akyüzol, sistem nedeniyle kendi altyapılarını kuramadıklarını, mevcut altyapıdan 3 kuruluşun da yararlandığını hatırlattı. Akyüzol, abonelerin yoğun araması nedeniyle sistemin kilitlendiğini, bazı istasyonlarının hasar gördüğünü anlatarak, deprem sonrasında gerçekleştirilen çalışmalarla sistemin 24 saat sonra yüzde 90 performansla ayağa kalktığını öne sürdü.
Turkcell Teknik Direktörü Sait Ergüven de gece 03.10’ dan itibaren normal trafiğin 3 misli yoğunlukla karşılaşıldığını, bu durumda GSM şebekesinin muazzam şekilde zorlandığını anlattı. Deprem olasılığı yüksek yerlerde, yedek alternatif transmisyon yolları oluşturulması gerektiğini söyleyen Ergüven, olanakların birleştirilmesi durumunda daha etkin önlemler alınabileceğini söyledi.
TRAC Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği’nden Aziz Şata da Başbakanlık, TRT ve Orman Bakanlığı ile ilgili protokollerin imzalanması durumunda daha rahat çalışabileceklerini savundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!