TBB'den 'aile hekimliği'ne eleştiri

Güncelleme Tarihi:

TBBden aile hekimliğine eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 13:58

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, Sağlık Bakanlığının çıkardığı son aile hekimliği yönetmeliğini eleştirerek, düzenlemedeki aile hekimliği birimlerinin sınıflandırılmasının kimseye bir yararı olmadığını, bunun özel muayenehanecilik sistemini çağrıştırdığını savundu.

TTB Genel Başkanı Bilaloğlu, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, son düzenlemenin aile hekimlerinin özlük hakları ile ilgili önemli değişiklikler içerdiğini söyledi. Sağlık Bakanlığının aile hekimliği ile ilgili düzenlemeler yapmadan önce ilgili kesimlerin görüş ve önerilerini dikkate alması gerektiğini belirten Bilaloğlu, yeni değişiklikle aile hekimlerinin özlük haklarında önemli kayıplar meydana geldiğini ifade etti.

Düzenlemede, aile hekimlerinin ceza puanlarıyla ilgili endişeye yol açacak hükümler bulunduğunu öne süren Bilaloğlu, “Herkese eşit ve nitelikli sağlık hizmeti sunulmalı. Aile hekimliği birimlerinin sınıflandırılması kimsenin yararına değil, özel muayenehanecilik sistemini çağrıştırıyor” diye konuştu.

Bilaloğlu, topluma sağlık hizmeti sunulurken birinci basamaktaki kurumların önemine işaret ederek, bu sağlık kuruluşlarındaki hizmetin iyi sunulmasının topluma büyük yararı olacağını sözlerine ekledi. Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Okay Başak da, 2005'te pilot uygulama ile başlayan aile hekimliği sürecinde Sağlık Bakanlığına uygulamaya ilişkin sundukları görüş ve önerilerin bugüne kadar dikkate alınmadığını söyledi.
Son yönetmelik değişikliği ile aile sağlığı birimlerinin “A, B, C, D” şeklinde sınıflandırıldığını anlatan Başak, bundaki amacın hizmetin kalitesini yükseltmek olmadığını aile hekimliği birimlerinin yüzde 90'ının bu sınıflandırma kriterlerine uymadığını ifade etti.

Sınıflandırmanın ödemelerle ilgili sıkıntı yarattığını öne süren Başak, “Aile hekimlerinin cari gider olarak yapacakları harcamaların kısıtlanması söz konusu olacak” dedi. Yeni düzenleme ile ayrıca aile hekimlerine Devlet Memurları Kanunu'na ek olarak ikinci bir cezalandırma sisteminin de getirildiğini savunan Başak, yönetmelikteki bununla ilgili maddelerin rencide edici olduğunu söyledi.

İşe sarhoş gelmenin cezasının on puan olarak öngörüldüğünü, bayrak asmamaya da ceza getirildiğini ifade eden Başak, “Bunlar hoş değil, çifte cezalandırma kabul edilemez” diye konuştu. TTB Pratisyen Hekimlik Kolu Başkanı Mehmet Çakmak da, düzenlemeyle getirilen sınıflandırmayı eleştirerek, Ankara'da A sınıfına giren aile hekimliği birimi bulunmadığını, B sınıfında bir, C sınıfında 14, D sınıfında ise 119 birim bulunduğunu, bin 108 birimin ise 0 olarak değerlendirildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!