Tayyip Erdoğan'ın şiiri Ziya Gökalp'e ait değil

Güncelleme Tarihi:

Tayyip Erdoğanın şiiri Ziya Gökalpe ait değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Reccep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu ve mahkûmiyetine yolaçan şiirin Ziya Gökalp'e ait olmadığı iddia edildi. Gazeteci Hasan Pulur, Gökalp'in ‘Altınışık’ isimli kitabında Erdoğan'ın okuduğu bölümlerin bulunmadığını belirterek, ‘‘Bu şiir kime ait’’ diyerek yeni bir tartışma başlattı.

Pulur, Selçuklu hükümdarı Alparslan'ın Bizans İmparatoru Romanos Diogenes'e söylediği, ‘‘Minareler süngü/ Kubbeler miğfer/ Camiler kışlamızdır/ Müminler asker’’ dizelerinin Gökalp'e ait olmadığını belirtti. Pulur bu şiir Türk Standartları Enstitüsü tarafından basılan ‘‘Türk ve Türklük’’ isimli kitaptan alındığına dikkat çekti.

TSE tarafından basılan ‘Türk ve Türklük’’ isimli kitabı derleyen eski senatörlerden Ömer Naci Bozkurt, çalışmanın bir derleme olduğunu belirterek, ‘‘Bu satırlar Ziya Gökalp'e aittir. Ancak ortaya çıkan yeni gelişme karşısında iddiada bulunanları ispata çağırıyorum. Şiirin Ziya Gökalp'e ait olmadığını söyleyenler bunu ispatlamalıdır. Bizim kitaba koyduğumuz bölümler Ziya Gökalp'ten alınmıştır’’ dedi.

Uzmanlar ne diyor?

Prof. Orhan Okay

(Fatih Ün. Öğretim Üyesi)

Şiiri ilk duyguduğumda ben de Ziya Gökalp'e ait olduğunu sanmıştım. Fakat sonradan eserin farklı iki baskısına da baktım ve o şiiri göremedim. Gökalp'in kendi döneminde çıkmış kitaplarında yer almıyor. Bu durumda Ömer Naci Bozkurt'un kaynak göstererek şiirin Ziya Gökalp'e ait olduğunu kendisinin kanıtlaması gerekir.

Konur Ertop

(Araştırmacı): Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu şiirin ilk kez tartışıldığı dönemde Ziya Gökalp'in eserlerine baktım ve bu şiiri bulamamıştım. Fevziye Abdullah Tansel'in Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan Ziya Gökalp külliyatında da yer almıyor. Bu durumda şiiri Ziya Gökalp'e aitmiş gibi göstermek yanlıştır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!