Tayland'tan pirinçte OPEC benzeri yapılanma önerisi

Güncelleme Tarihi:

Taylandtan pirinçte OPEC benzeri yapılanma önerisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 12:47

Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Tayland, pirinçte uluslararası fiyatları kontrol edebilmek için Güneydoğu Asyalı komşularıyla birlikte Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) benzeri bir kartel oluşturmayı istiyor.

Tayland hükümet sözcüsü Vichienchot Sukchokrat, Ticaret Bakanı Mingkwan Saengsuwan'ın pirinç fiyatları üzerinde daha fazla etkili olmak amacıyla Laos, Myanmar, Kamboçya ve Vietnam ticaret bakanlarıyla görüşmeyi planladığını söyledi.

Vichienchot, “Dünyanın gıda merkezi olmamıza rağmen, fiyatlar üzerinde çok az etkimiz var. Petrol fiyatları çok fazla yükseldi, çok pahalıya petrol ithal ediyoruz, ancak çok ucuza pirinç satıyoruz ve bu bizim için adil değil ve dış ticaret dengemize zarar veriyor” dedi.

Tayland Başbakanı Samak Sundaravej'in, pirinçte kartel oluşturma fikrini Çarşamba günü başkent Bangkok'ta Myanmar Başbakanı Thein Sein ile görüşmesinde gündeme getirdiğini söyleyen Vichienchot, “Üretim ve rekolteyi iyileştirmek için birlikte çalışabiliriz ve biraz daha dengeli hale getirmek için fiyatları belirlemede etki sahibi olacağız” dedi.

Tayland Başbakanı Samak, Myanmar'ın bu fikri desteklediğini ifade etti. Vietnamlı yetkililer ise konu üzerinde çalıştıklarını ve muhtemelen destek vereceklerini belirttiler.

Laos Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yong Chanthalansy, pirinçte kartel oluşturulması fikrini, 5 ülkeye “pazarlık gücü” verecek olması nedeniyle “ciddi olarak düşüneceğini” bildirdi. Yong, “Ülkede üreticiler ve tüketiciler gibi savunmasız gruplara yardımcı olmak önceliğimizdir. Biz özellikle savunmasız durumdayız, çünkü herşeyi sulamaya bağlı denize kıyısı olmayan bir kara ülkesiyiz” diye konuştu.

Geçmişte pirinç karteli fikrinin şampiyonluğunu yapan Kamboçya da bu öneriden memnuniyet duyduğunu, küresel gıda krizi gözönüne alındığında bunun “gerekli” olduğunu bildirdi.

KARŞI ÇIKANLAR

Dünyanın en büyük pirinç ithalatçısı Filipinler'de Senato Tarım Komitesi Başkanı Senatör Edgardo Angara, bu fikrin uygulamaya geçmesi halinde küçük bir grup üreticinin gıda piyasasını kontrol edebileceğini ve milyonlarca insanın erişemeyeceği fiyatlar belirleyebileceğini söyledi.

Angara, “Yaklaşık 3 milyar insan pirinç tüketiyor. Bu iyi değil, kötü bir fikir. Bu oligopol yaratır ve insanlığa karşıdır” diye konuştu.

Filipinler'de Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Robert Zeigler de, OPEC modelini pirinçte uygulamanın zor olmasını beklediğini ifade etti. Zeigler, “Pirinç bir, iki, üç hektar arazide milyonlarca çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Petrol birkaç ülkede birkaç çok uluslu şirketler tarafından üretiliyor. Bu yüzden farklılıkların, iki vahşi fantezi arasında herhangi bir karşılaştırma yapmak için çok büyük olduğunu düşünüyorum” dedi.

Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği Başkanı Chookiat Ophaswongse, kartel fikrine karşı olduğunu vurguladı. Chookiat, bu tip bir birliğin, Hindistan ve Pakistan gibi büyük üreticileri dışarıda bırakacağı ve çiftçilerin mevsimsel temeldeki pirinç üretimini kontrol etmek zor olduğu için dünya piyasalarına hükmetmenin güç olacağına dikkati çekti.

Ne zaman pirinç konusunda kriz çıkarsa hükümetin kartel oluşturmayı konuştuğunu, bunun hiçbir zaman olmadığını ve olacağını düşünmediğini ifade eden Chookiat, “Çiftçilerin pirinç yetiştirmesini ya da yetiştirmemesini kontrol edemezsiniz. Bu petrol gibi değil” diye konuştu.

Pirinç fiyatlarının artması, küresel ölçekte enflasyonun yükseldiği, kötü hava koşullarının bazı pirinç üreticisi ülkeleri etkilediği ve talebin arzı aştığı bir döneme denk geldi.

Aralarında Hindistan ve Vietnam gibi ülkelerin de bulunduğu bazı Asya ülkelerinin, kendi ihtiyacını garanti altına almak için pirinç ihracatına kısıtlamalar getirmesi soruna katkıda bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!