Onur BAYRAM/ AFYONKARAHİSAR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2009 17:35
TÜRKİYE'nin tavuk gübresinden elektrik ve ısı üretecek ilk biyogaz enerji santrali Afyonkarahisar'da kurulacak. Santralin projesini hazırlayan Asmaz Enerji İletişim İnşaat Limited Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Asmaz, yakında temeli atılacak santralin kentin elektrik ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılayacağını söyledi.
‘Çevre ve Enerji' konulu konferansa katılan Asmaz, projeyi kamuoyuna tanıttı. Projeyi, il genelinde yumurta tavukçuluğu yapan 8 işletmenin bir araya gelerek kurduğu ‘Afyon Güçbirliği Tavukçuluk Hayvan Gıda ve Organik Gübre İmalat Sanayi ve Ticaret Şirketi' ile ortaklaşa uygulamaya koyacaklarını belirten Mehmet Akif Asmaz, santralin tamamlanması ardından tavuk gübresinden her saat 1 megavat elektrik ve 1100 kilovat ısının yanı sıra 35 ton katı 45 ton sıvı olmak üzere tarımda kullanılmaya uygun kokusuz gübre üretileceğini söyledi.
Afyonkarahisar kent merkezinin yıllık elektrik tükeminin 246 bin 388 megavat olduğunu belirten Asmaz, yılda 8 bin 760 megawatt elektrik üreterek ihtiyacın yaklaşık yüzde 4'ünü karşılayabileceklerini kaydetti. Santralin tamamlanması ardından günlük 140 ton organik hammaddenin işlenerek 9 bin metreküp biyogaz üretileceğini kaydeden Asmaz, “Ayrıca biyogazın üretilip kullanılmasının ardından 35 ton katı ve 45 ton sıvı gübre üretilip satılacak. Bu gübre azottan arındırıldığı için kesinlikle kokusuz olacak. Tarımda da kokusuz gübre kullanılabilecek” diye konuştu. Biyogaz üretiminin çevreye olan katkısından da söz eden Asmaz, şunları söyledi:
“Biyogaz üretim teknolojisinin çevreye olan önemli katkısı karbon emisyonunun azaltılmasına yöneliktir. Bu bize daha temiz hava ve daha fazla oksijen sağlamaktadır. Afyonkarahisar’da yaklaşık günde 100 ton karbon salınımı olduğunu düşünürsek, santralin ardından salınımı 40 bin ton azaltmayı öngörüyoruz.”
Biyogaz santrallerini ve işleme sistemini anlatan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi Uzman Araştırmacısı Doç.Dr. Durmuş Kaya, Türkiye'de sadece hayvansal atık biyogaz potansiyelinin değerlendirilmesi sonucunda 500 kilovat enerji üretebilen 3 bin 755 santral kurulabileceğini anlattı. Bu santrallerin yapılması durumunda saatte 2 bin megavat enerji üretilebileceğini belirten Doç.Dr. Kaya, bunun da bir nükleer santral kadar üretim yapabileceğini vurguladı. Santrallerin havaya karbondioksit salınmasını da engellediğini ve havanın temiz kalmasını sağladığını belirten Kaya, 500 kilovatlık bir santralin 2 milyon euro civarında maliyeti olduğunu söyledi.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yardımcı Doç.Dr. İbrahim Üçgül ile Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş'ın da sunum yaptığı konferans, teşekkür ve katılım belgelerinin verilmesiyle sona erdi.