Tavuk ayağı ihracatından 30 milyon dolar kazandık

Güncelleme Tarihi:

Tavuk ayağı ihracatından 30 milyon dolar kazandık
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 00:00

Son dönemlerde sayısı oldukça artan ilginç ihracat kalemleri arasında bulunan tavuk ayağı ihracatı hızla artıyor.

Türkiye’den 5 yıl önce yurtdışına gönderilmeye başlanan tavuk ayağı ihracatı bugün 30 milyon dolara ulaştı. Özellikle Çin ve Vietnam gibi ülkelere yapılan tavuk ayağı ihracatının 25 bin tona ulaştığını söyleyen Şeker Piliç Yönetim Kurulu Üyesi Emre Bor, diğer üreticilerinde faaliyete geçmesi halinde Türkiye’den yapılan ihracatın 100 milyon doları geçebileceğine dikkat çekti. "Bu ihracat kalemini kar merkezi olarak düşünmek lazım" diyen Bor, "Türkiye’de üretimi var ancak kullanımı yok. Bu ürünlerin yurtdışında kullanımı oldukça arttı" dedi. Her üreticinin tavuk ayağı ihracatı gerçekleştirmediğini anlatan Bor, sektörde sadece 6 firmanın bu alanda üretim gerçekleştirdiğini kaydetti.

İHRACATIN YARISI: Emre Bor, tavuk ayağı ihracatının hızla arttığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sektörün yıllık ihracatı 50 bin tona ulaştı. Bunun yarısı piliç eti diğer yarısı tavuk ayağı ihracatıdır. Tavuk ayağını işlemek için tesislerin ayrı bölümleri olması lazım. Bizimde ayrı bir tesisimiz bulunuyor. Tavuk ayağı işlenmeden önce soyuluyor, temizleniyor. Daha sonra dondurulup ambalajlanıyor ve yurtdışına gönderiliyor. 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleşiyor. Diğer sektör temsilcileri ile bu rakamların 100 milyon dolara çıkabileceği tahmin ediliyor. Yurtdışında bunun çorbasını yapıyorlar, kızartıp meze olarak kullanılabiliyor. Kendi yaşadığınız ülkede satılmayan bir şeyi değere çevirip ihraç etmek çok önemli."

KİŞİ BAŞI TÜKETİM 13 KİLOGRAM: Sektörün her geçen yıl büyüme kaydettiğini vurgulayan Bor, "Kişi başı tüketimimiz 13-14 kilogram seviyesinde. Ancak bu rakam ABD’de 50, Suudi Arabistan’da 26, AB ülkelerinde ise 24 kilograma kadar çıkabiliyor" dedi. Bor ayrıca, Brezilya’da yıllık 10 milyon ton üretim yapıldığını, bunun 3 milyonunun ihraç edildiğini ve ABD’li Tyson firmasının tek başına 3.7 milyon ton üretim yaptığını da sözlerine ekledi.

NET KÁR 17 MİLYON YTL: Emre Bor, 2008 yılı hedeflerini ise şöyle özetledi: "Geçtiğimiz yıl beyaz et sektörünün 1 milyon 50 bin ton olan üretimi 2008 yılında 1 milyon 200 bin tona ulaşacak. Sektörün yıllık ihracatı ise 50 bin ton oldu. Şeker Piliç olarak yılı 17 milyon net karla kapadık. Bizim 2007 ciromuz 186 milyon YTL oldu."

2 yılda 23 milyon YTL’lik yatırım

EMRE Bor ayrıca 2008 ve 2009 yılında yapacakları yatırımlarla pazar payını artıracaklarını belirterek, hem Bandırma hem de Eskişehir’e yatırım yapacaklarını söyledi. Bor hedeflerini şöyle anlattı: "2009 yılı bizim için çok önem. Asıl hamlelerimizi yapacağımız bir yıl olacak. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile 14 milyon YTL’lik anlaşma yaptık. Bu para ile çok modern bir kesim tesisi kuracağız. Piliç sayısını artırmak için de Eskişehir’e üretim tesisi kuracağız. 2008 yılında yapacağımız yatırımlarla birlikte 2 yılda 23 milyon YTL harcayacağız."

Maliyetler çok yükseldi

ŞU anda sektörün en önemli sorunlarından birinin yüksek maliyetler olduğunu ifade eden Emre Bor, bu maliyetlerle rekabet etmenin zor olduğunu belirtti. Özellikle mısır ve soya fasulyesinin yüksek fiyatlarından yakınan Bor, "Mısır Türkiye’de 442 dolarken, ABD’de 165 dolar. Soya fasulyesinin Türkiye’deki fiyatı 685 dolar, ABD’deki ise 522 dolardır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!