‘Tatlı kaçıklar’ yine erozyon avında

Güncelleme Tarihi:

‘Tatlı kaçıklar’ yine erozyon avında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adları Saffet ile Rafet değil. Onlar Nihat ile Hayrettin. Can dost iki, sevimli kafadar, Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit erozyonla savaşımda yeni projeler peşinde. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) kaptanları, 17 Haziran Dünya Çölleşme Günü'nde 10 milyar meşe palamudu ekim kampanyasını başlattılar.

Atatürk'ün ‘‘Vatan toprağı kutsaldır. Kaderine terk edilemez’’ uyarısından yola çıkan TEMA, bin değil, milyon değil, tam 10 milyar meşeyle toprak kaybını dizginlemeyi amaçlıyor. Proje, Orman Bakanlığı'nın işbirliğiyle hayat bulacak. İsteyen herkes, yeni kampanyaya katılabilecek.

Öncelikli hedef, bozuk baltalık meşe alanlarından başlanarak meşe tohumu ekimine uygun tüm alanların kaplanması. Cumhuriyetimizin 75'nci yılını kutlayacağımız ekim ayında meşe tohumlarının toplanmasından sonra ekime geçilecek. Kampanyaya şimdiden başta İçişleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere pekçok özel kuruluş ve vatandaş katılacaklarını bildirdi. Yurt dışındaki bazı akademik ve çevre kuruluşları da ilgi gösterdi.

Neden meşe ağacı? Çünkü meşe, derin kök sistemiyle toprağı koruyarak erozyonu önler. Kökleri derinde olduğu için toprak geçirgenliği artırdığından yeraltı sularının birikimini sağlar. Çeşitli hayvanlara doğal barınak olur. Meşe ağacı, ekonomik, ekolojik ve biyolojik zenginlik getirir.

Kendiniz ekemiyorsanız ne yapacaksınız? Dokuz adet tohum için en az 1 milyon TL'yi Ziraat Bankası Levent şubesi 4000-2 ve Halk Bankası Beyoğlu şubesi 66000 hesaplarına ücretsiz havale yapabilir ve sertifikanızı hemen alabilirsiniz. Kredi kartı ile ad, soyad, kart türü, son kullanma tarihi , kart numarası, bedel ve imzanızı atıp TEMA'nın faksına (0212 2848009)gönderip kampanyaya katılabilirsiniz. Yüksek meblağ ile kampanyaya katılan kurumlar banka dekontlarını, şirket bilgilerini içeren açıklamayı TEMA'nın faksına gönderdiklerinde bağış makbuzları adreslerine ulaştırılacak. Meşe ekimi konusunda özel bilgi hattı: 0212-2683994, 0212-2848000...

Proje, Türk halkını benzersiz ölçekte doğaya hizmete ve işbirliğine çağırıyor. Kampanyanın başarıya ulaşması halinde dünyada büyük yankı uyandıracak dev projenin basın duyurusu şu sözlerle noktalanıyor: Türk halkının kampanyaya katılımı ile Türkiye çöl olmayacak.

Meşe uzmanı mı olmak istiyorsunuz? O da hazır. TEMA'nın ‘‘Meşe ve Meşe Ağaçlandırması’’ kitabında yok, yok. A.Erhan Özer ve Mehmet Bul'un hazırladığı kaynak, türleri, ülkemizde yayıldığı alanları, tohum toplanması , ekimi , arazi hazırlığı, bakım ve koruma konusunda kısa ve öz bilgiler içeriyor. Meşenin diğer adının pelit olduğunu, 18 türü bulunduğunu bu kitaptan öğreniyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!