Tatile geliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Tatile geliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kızı Chelsea'nin, ‘‘Baba ne olur Türkiye'de tatil yapalım’’ isteğini kıramayan ABD Başkanı Clinton, Ege ve Akdeniz'de tatil yapacak. Clinton, İstanbul'daki AGİT'e katıldıktan sonra Efes ve Meryemana'yı ziyaret edip, Antalya Belek'e geçecek.

ABD Başkanı Bill Clinton, 18-19 Kasım tarihlerinde İstanbul'da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Toplantısı'na (AGİT) katıldıktan sonra, Efes ve Meryemana'yı ziyaret edecek, Antalya Belek'te tatil yapacak. Daha önce annesi Hillary Clinton'la birlikte Türkiye'ye gelen ve İstanbul'u, Efes Antik Kenti'ni ve Meryemana'yı gezen Chelsea, bir süre önce Fas'ta, Kral II. Hasan'ın cenazesi sırasında karşılaştıkları Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yanında babasına, ‘‘Baba ne olur tatil için Türkiye'ye gidelim’’ demişti. İstanbul'daki zirvenin ardından Ege ve Akdeniz'de tatil yapacağı bildirilen Bill Clinton için herhangi bir rezervasyon yaptırılmazken, 20 kişilik ABD heyeti Antalya, Efes ve Meryemana'da incelemeler yaptı.

İNCİRLİK'E GİDECEK

Bu arada, Clinton'un, Antalya'daki tatilin ardından Adana'ya giderek İncirlik'te incelemelerde bulunacağı ileri sürüldü. Clinton'un bu ziyaretinin, İsa'nın doğumunun 2000'nci yılı dolayısıyla düzenlenecek ‘İnanç Turizmi’ne de katkıda bulunacağı belirtildi.

BUSH DA GELECEK

ABD eski Başkanı George Bush'un da Clinton'un ardından kasım sonunda Belek'teki aynı otele geleceği bildirildi. 3 bin kişilik bir ekiple golf oynamak için Belek'e gelecek olan Bush'la ilgili, Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçi Bilge Cankorel'in tesiste bir ön inceleme yaptığı belirtildi. Otel Genel Müdürü Nurettin Özaltın, her iki başkanın gelip gelmeyeceği konusunun kesinlik kazanmadığını, rezervasyon konusunda haber beklediklerini söyledi.

Kızını dinledi

Annesi Hillary Clinton'la birlikte 26 Mart 1996 yılında Türkiye'ye gelen Chelsea, Efes Antik Kenti'ne hayran kalmıştı. Efes'te Domitlan Galeri ve Yamaç Evleri, Verius Hamamı, Adrianus Tapınağı, Celsus Kütüphanesi ve Antik Tiyaroyu gezen anne-kız ‘‘Bir daha geleceğiz’’ demişlerdi. Geçen ay ölen Fas Kralı 2. Hasan'ın cenaze töreninde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ABD Başkanı Bill Clinton ve kızı Chelsea ile karşılaştı. Clinton, eşi ve kızının Türkiye'ye yaptıkları seyahatten çok mutlu döndüklerini söyledi, Demirel de Clinton'ı tatil için Türkiye'ye davet etti. Bunun üzerine Efes'i unutamayan Chelsea, ‘‘Baba ne olur tatil için Türkiye'ye gidelim’’ diye yalvardı. Demirel'in ve kızının bu isteği üzerine Clinton, ‘‘Türkiye'ye gelip, gezmek istiyorum. Efes'i görmek istiyorum. Kıyılarda dolaşmak istiyorum’’ dedi. Clinton, kızı Chelsea'nin sözünü dinleyerek, Kasım ayında Türkiye'ye gelmeyi planlıyor.

ABD heyeti Efes'i inceledi

ABD Başkanı Bill Clinton'un gitmeyi planladığı Efes Antik kenti ile Meryemana Evi'nde 20 kişilik ABD heyeti inceleme yaptı. Beyazsaray Başkanlık Danışmanı Kirk Hanlin ile ABD Ankara Büyükelçiği'nde görevli Mel French ile Binbaşı Scott Maser'in de bulunduğu heyet, Meryemana Evi ve çevresi, antik kent ile harabelerde dolaşıp, alınacak güvenlik önlemleri ve gezi güzergáhını belirledi. ABD'li heyete Selçuk Kaymakamı Yusuf Ziya Karacaev, İzmir Valiliği Protokol Müdürü Önder Çürükoğlu ve Selçuk Arkeoloji Müzesi Müdürü Selahattin Erdemgil eşlik etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!