Tatilcilere orman yangını uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Tatilcilere orman yangını uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2014 12:42

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte orman yangınlarında kritik bir döneme girildiğini belirterek özellikle tatilciler ve piknikçileri mangalsız piknik yapmaları ve dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Yüzde 68’i ormanlarla kaplı olan Muğla’nın, olası bir yangına karşı, 5 helikopter, 2 amfibik uçak, 89 arazöz, 38 su tankeri, 50 ilk müdahale aracı, 11 dozer, 11 greyder, 9 treyler, mahalle muhtarlıklarında bulunan su tankerleri ev bin 400 orman yangın söndürme işçisi ile görev hazır olduğu bildirildi.

YILDA ORTALAMA 317 YANGIN

Muğla’da son 10 yıllık süreçte yılda ortalama 317 orman yangını çıktığına dikkati çeken Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, "Bu yangınlarda ortalama 863 hektar alan yandı. Yapılan istatistiklere göre yangınlar yüzde 56 ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 17 kasıt ve yüzde 27 yıldırım düşmesi sonrası çıkıyor. 2013 yılındaki 395 orman yangınında, 971 hektar ormanlık alan zarar gördü. Bunun yanında yine 2013 yılında Bölge Müdürlüğümüz sınırları içinde (Muğla-Aydın) 460 bin 25 hektar alan tarım arazisi ve kırsal alan zarar gördü" dedi.

26 Haziran 2014 tarihi itibari ile bu yıl içinde 64 orman yangınında 22 hektar alanın yandığını açıklayan Kara, "Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 79 yangında 18 hektar alanın küle dönmüştü" dedi. Kara, 2014 yılında ziraat ve kırsal alanda ise 48 yangında 45 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi.

DUMAN AVCISI KAMERALAR

Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, sorumluluk alanları Muğla ve Aydın illerinde 58 gözetleme kulesi bulunduğuna dikkati çekip, "Kulelerde kemaralı gözetleme sistemi mevcut. Orman Genel Müdürlüğü’nün, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile kurulan kameralı gözetleme sistemi 360 derece dönerek 10 kilometrelik mesafede en küçük bir dumanı algılayarak yangını takip eden birimlere alarm veriyor" dedi.

HELİKOPTERDEN CANLI GÖRÜNTÜ AKTARIMI


Orman Genel Müdürlüğü tarafından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne tahsis edilen keşif helikopterinde teknoloji kullanılarak canlı görüntü aktarma sisteminin yer aldığını belirten Kara, bu sayede hem Ankara’ya, hem de bölgedeki canlı yayın aracına sürekli veri aktarıldığını söyledi. Kara, bu sistemle havadan ve yerden yangının seyrini, yayılma eğilimini, önlem alınması gereken riskli bölgeleri anında görme şansları olduğunu vurguladı.

EKİPLER SABİT KALMAYACAK

Orman yangınına riskli günlerde bölgede bulunan yangın ekiplerinin sürekli olarak riskli bölgelere kaydırılacağını belirten Kara, "Meteoroloji ile sürekli irtibat halinde çalışıyoruz. Nem, sıcaklık ve rüzgar durumuna göre ekiplerimizi riskli alanlara kaydırarak erken önlem alacağız. Muhtemel bir orman yangınında en kısa sürede yangına müdahale etmek için ekiplerimiz sürekli riskli alanlarda görev yapacak. Yangınların en yoğun çıktığı aylar Temmuz ve Ağustos ayları. Bu tarihten itibaren ekiplerimiz 7 gün 24 saat teyakkuz halinde görev yapacak" dedi.

TATİLCİLERE UYARI

Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, tatil için gelenlerin ve piknikçilerin orman yangınları konusunda daha dikkatli ve hassas olmaları gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Yüzde 68’i ormanlarla kaplı Muğla, Türkiye’nin incisi. Ülkemizin akciğeri olan ormanların korunmasında tüm tedbirlerimizi almış durumdayız. Ekiplerimiz 24 saat boyunca tüm kulelerimizle yangınları gözetlemekte ve çıkacak yangınlara müdahale etmek için hazır beklemekte. Yangın riski iyice artan şu günlerde bölgeye tatil amaçlı gelen insanlarımızda çok dikkatli olmalı. Ormanlar hepimizin, hep birlikte korumalıyız."


BAKMADAN GEÇME!