Güncelleme Tarihi:
Trafik Hizmetleri Başkanlığınca, “yaz tatili seyahatlerinizde güvenliğiniz için bunlara dikkat edin” başlığıyla yapılan uyarıda, yaz aylarında nem oranının ve aşırı sıcakların yüksek seviyelere ulaşması sonucunda fizyolojik ve psikolojik yapısı olumsuz yönde etkilenen ve dikkati dağılan sürücülerin, tatile gidecekleri yere bir an önce ulaşma isteğiyle birçok kural ihlali yaptıklarının görüldüğü bildirildi.
Sürücülerin sıcak havanın vereceği rehavetle araç kullanmaktan kaynaklanabilecek yorgunluğu, günlük olarak değişebilen hava şartları ve yolların yapılarını değerlendirmeleri ve dikkate almaları gerektiği belirtilen açıklamada, yaz tatili yolculuklarında özel araçlar yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi önerildi.
Tatil yolculuğunda araç kullanacak sürücülere yönelik uyarılardan bazıları şöyle:
“-Yolculuk öncesi düzenli ve yeterli uyku alınmalı.
-Yola çıkmadan önceki gece alkol alınmamalı.
-Hasta olan sürücüler mutlaka doktor kontrolünden geçtikten sonra yola çıkmalı. İlaç kullanmaları gereken sürücüler ise mutlaka doktor kontrolünde ilaçlarını uygun dozda almalı.
-Uzun mesafeli yolculuklarda zorunlu olmadıkça tek başına yola çıkılmamalı.
-Aracın yazlık (başta fren, far, olmak üzere bütün aksamları) bakımları yaptırılmalı, klimalı araçların polen filtreleri ve antibakteriyel bakımları yetkili servislerce yapılmalı, lastik gibi zaman içerisinde değişmesi gereken aksamları değiştirilmeli.
-Yeni alınan araçların özellikleri tam olarak öğrenilmeli.
-Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli, gidilecek güzergah hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergahı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli.
-Rahat, bol, vücudu sıkmayan ve terletmeyen kıyafetler giyilmeli.
-Sabah hafif bir kahvaltı yapılmalı ve yola aç çıkılmamalı.
-Seyahat esnasında arka koltukta oturanlar dahil olmak üzere emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri mutlaka kullanılmalı.
-Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı.
-Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı ve sigara içilmemeli.
-Araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedilmesi gibi durumlarda dikkatin ve tepki süresinin azalmış olduğu anlaşılmalı, durup dinlenilmeli.
-Her 100 kilometrede veya 1,5–2 saatte bir 10–15 dakika dinlenme molası verilmeli, araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı. Molada kan dolaşımını artıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı.
-Araç camları kısa süreli açılarak temiz, taze hava alınmalı, ancak arı, sinek vb. sürücüyü rahatsız edebilecek böceklerin aracın içine girişleri engellenmeli.
-Otomobilde yalnız seyahat edenler kendilerini aktif ve zinde tutacak türden müzikler dinlemeli.
-Çok kişi ile seyahat edilmesi halinde araç içinde tartışmaktan ve yüksek sesli ani tepkilerden kaçınılmalı, direksiyon başındayken dikkati dağıtmayacak şekilde yanındakilerle konuşulmalı.”