Güncelleme Tarihi:
Tatil yolculuğuna çıkarken yaşanan stres, yoğun iş temposundan uzaklaşmanın getirdiği tempo düşüklüğüyle birleşince hastalıklara neden oluyor
ALMANYA'daki Dresden Üniversitesi'nde görevli Prof. Joachim Kugler, izne çıkanların büyük stres yaşadığını, vücudun yoğun iş temposundan uzaklaşınca hastalıklara karşı koyamayabileceğini söyledi.
Bünye uyum sağlayamıyor
Prof. Kugler, tatile gitmeye hazırlanan kişinin eşyaları toplama, tren, ya da uçağa yetişme telaşı ile gideceği yere ulaşırken oldukça yorulduğunu hatırlattı. Almanya'nın Sesi Radyosu'nda konuşan Prof. Joachim Kugler, meslek yaşamında yoğun tempoda çalışan, çok yorulan kişinin tatile başlaması ile bünyesinin 'bir vites' düşeceğini, hastalıklara direncinin azalacağı uyarısında bulundu. Prof. Kugler, iki haftadan kısa süreyle yolculuklara çıkmanın anlamı olmadığını, gidilen yere bünyenin ancak 15 gün içinde uyum sağlayabildiğini anlattı.
Kalp ve damar hastalıkları olanların tatillerini dağlık yörelerde geçirmesinin yararlı olacağı ifade edildi. Kişilerin tatilini geçirdiği haftalarda hastalanmamaya çalışması, uzak mesafelere yavaş yavaş ve gerekirse geceleri konaklayarak gitmesi önerildi. Bu yolla bünyenin iklim değişikliklerine daha kolay alışabileceği ve dinlenme fırsatı bulacağı vurgulandı.
Aşırı spordan kaçının
Sağlıklı kişilerin bünyelerinin tatilde karşılaşılan sorunların üstesinden gelebildiği ancak, sağlığı pek yerinde olmayanların dikkatli olmaları gerektiği hatırlatıldı. Gidilen tatil yörelerinde hergün dağlara, tepelere tırmanma, aşırı spor yapmaktan kaçınmaları gerektiği, yoğun tempoyla geçen günün ardından bir günün dinlenerek geçirilmesi tavsiye edildi. Uzmanlar ‘‘En iyisi insanın yaşadığı her günü tatildeymiş gibi stressiz yaşamayı başarmasıdır’’ uyarısını yaptı.