Güncelleme Tarihi:
Kayseri'de çalıştığı inşaatın 8. katından düşerek hayatını kaybeden lise öğrencisi 16 yaşındaki Abdullah Şeker'in cenazesi, memleketi Sivas'ın Şarkışla ilçesinde toprağa verildi.
Kayseri'deki otopsi işlemlerinin ardından ailesine teslim edilen Şeker'in cenazesi, Şarkışla ilçesine getirildi. Büyük Cami'de öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Şeker'in cenazesi, Yıldırım Mezarlığı'nda dedesi ve babaannesinin mezarlarının yanına defnedildi.
Cenaze törenine Şeker'in ailesi ve arkadaşları, Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz ile vatandaşlar katıldı.
18 yaşından küçükler ’çırak’ adı altında inşaatlarda çalıştırılıyor
ANADOLU Yapı Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Ali Aydın, 18 yaşından küçük olanların inşaatlarda çalıştırılmasının yasak olduğunu belirterek, "Ne yazık ki bazıları çırak adı altında bu yasağı çiğniyor ve olay müteahhide patlıyor. Sonra müteahhidin adı katil müteahhide çıkıyor. Kayseri’de lise öğrencisinin hayatını kaybetmesi olayının arkasında da ne yazık ki bu anlayış var" dedi.
Kayseri’de bir süre önce çalıştığı inşaatın 8’inci katından düşen 16 yaşındaki Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Abdullah Şeker’in ölümünün ardından gözler inşaatlarda çalıştırılan çocuk işçilere ve denetimlere çevrildi. Anadolu Yapı Müteahhitleri Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği (KAYİMDER) Başkanı Ali Aydın, konuyla ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı. İş güvenliği konusunda yaptıkları çalışmalar ve uyarılara rağmen uyulmayan kurallar nedeniyle bu tür olumsuz olayların yaşanmasının derin acılara yol açtığını söyledi. Bir süre önce gündeme gelen sertifikalı işçi çalıştırılmasına yönelik çalışmanın zemininin de henüz oluşturulamadığını belirten Aydın, "İnşaat, maden gibi yüksek riskli işlerde çalışanlar uygulamalı ve yazılı eğitimden geçtikten sonra belge alacak ve böylece aldıkları eğitim çerçevesinde bu alanlarda çalışmalarına izin verilecekti. Yani belgesi olmayan çalıştırılmayacaktı. Ne yazık ki bu projede yeterli ortam oluşturulamadığı için bir sonuç henüz elde edilemedi. Sertifikalı işçi uygulaması ile mesleki yeterlilik kapasitesi işçilerin geliştirilecek ve böylece eğitimli insanlar sektörde çalışacak, göstermelik sertifikalar da tarih olacaktı. Sertifika konusunda yeterli eğitimi verecek kurslar oluşturulamadı ve şu anda alt yapısı olmadığı içinde bir sonuç elde edilemiyor. Hal böyle olunca eğitimsizlikle birlikte olumsuz olaylar ortaya çıkıyor ve buna yeterli iş güvenliği önlemlerine dikkat etmeme de eklendi mi insanlar hayatlarını kaybediyor, ocaklara ateş düşüyor" diye konuştu. Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)