Latif SANSÜR/SÖKE (Aydın), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2009 18:52
BAFA Gölü’ndeki Menet Adası’nda tatbikat yapan yangın söndürme uçaklarının tonlarca suyu kuş yuvalarının üzerine bıraktığı ve yuvaların dağılıp yavruların telef olduğu haberlerinin ardından; Orman Genel Müdürlüğü, adada herhangi bir tatbikat yapılmadığını, ölü kuş fotoğraflarının ise arşiv olduğunu savundu.
Ancak, Menet Adası’ndaki telef olan kuşlar ve bozulan yuvalar DHA kameralarınca kaydedildi. Bafa Gölü’ne kıyısı olan üç köyde oturan köylüler de tatbikat yapan uçakların günlerce adaya su boşaltmasını izlediklerini söyledi. Olayı gündeme getiren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bu kuşlar neden telef oldu, bu yuvalar nasıl yıkıldı, birbirine kilometrelerce uzaktaki üç ayrı köyde yaşayanlar
rüya mı gördü?” dedi.
Orman Genel Müdürlüğü'nün yangın söndürme uçaklarıyla Bafa Gölü'nde düzenlediği tatbikatta, binlerce kuşun barındığı Menet Adası'na bırakılan tonlarca suyun doğal dengeyi bozup, kuş yavrularını telef ettiği yönündeki haberlerin yalanlanması köylüleri kızdırdı. Bafa Gölü etrafındaki üç köyde yaşayanlar ile göl kenarındaki dinlenme tesislerinin sahipleri günlerce gölden su alıp, Menet Adası ile sazlıklara su boşaltan yangın söndürme uçaklarını gördüklerini söylerken, Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ise bir ajansa yaptıkları açıklamada haberin asılsız olduğunu savundu. Ölü kuş fotoğraflarının ise arşiv olduğu ileri sürüldü. Milas Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak imzasıyla gönderilen yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“Bafa Gölü’nden su alınıp tatbikat yapıldığı ve bu suyun Menet Adası’na bırakılarak kuşların ölümüne neden olunduğu haberleri asılsızdır. Bafa Gölü’nden yangın esnasında zaman zaman su alındığı doğrudur. Ancak burada basında çıkan şekilde bir tatbikat hiçbir zaman yapılmamıştır.
Haber tamamen asılsızdır. Hava sıcaklığının arttığı şu günlerde tatbikat yapmaya uçakların zamanı dahi yoktur. Bir gazetedeki resimde flamingo kuşlarının görüntüleri olup, bu kuşlar Bafa Gölü’ne hiçbir zaman gelmeyip Tuzla Sulak Alanı’na göç ederler. Diğer gazetelerde yer alan ölü kuş resimlerinin de böyle bir olayla hiçbir alakası yoktur. Ayrıca yangında kullandığımız (CLK- 215 AMFİBİK) uçaklar Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) aldığı uçaklar değil, Türk Hava Kurumu’nun satın alıp OGM’ye kiraladığı uçaklardır.”
HALA KUŞ ÖLÜLERİ VARBafa Gölü’ndeki tabiat parkı içinde yer alan ve koruma altında bulunan Menet Adası’nda, onlarca yavru kuşun telef olmasına neden olan yangın söndürme uçaklarının eğitim uçuşu ve tatbikatlarını göl etrafındaki üç ayrı köyün halkı doğrularken, bakanlık yetkililerinin yalanlaması şaşkınlık yarattı. Bugün öğle saatlerinde 45 dakikalık tekne yolculuğunun ardından EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve Serçin Köyü Balıkçılık Kooperatifi eski Başkanı Ahmet Ak ile birlikte Menet Adası’na ulaşan DHA muhabiri, yavru kuş ölülerini görüntüledi.
EKODOSD Başkanı Sürücü, geçen günlerde yaptıkları ziyarette adadaki onlarca ölü yavruyu diğer kuşlar olumsuz etkilenmesin diye toplayıp sahile bıraktıklarını anlatırken, dallarda asılı kalmış yavruları ve devrilmiş yuvaları göstererek, Orman Genel Müdürlüğü’ne ve Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne tepki gösterdi. Sürücü, yangın söndürme uçaklarının burada tatbikat yaptıklarını öğrendiklerinde Kuşadası Milli Parklar Şefliği’ni aradıklarını belirterek, “Milli Parklar Şefliği devreye girdikten sonra uçakların buradaki tatbikatı bitirildi. Ama şimdi bakanlık yetkilileri burada böyle bir şey yaşanmadığını söylüyor. Bu kuşlar neden telef oldu, bu yuvalar nasıl yıkıldı o zaman. Birbirine kilometrelerce uzaktaki üç ayrı köyde yaşayanlar rüya mı gördü? Biz adaya ilk geldiğimizde onlarca yavru ölu kuşu toplayıp diğerleri etkilenmesin diye sahile bıraktık. Buna karşın hala her ağaçta asılı yavrular var. Devrilen yuva sayısı belirsiz. Kanadı kırık, yaralı kuşlar var. Bunlar nereden çıktı” diye konuştu.
UÇAKLARI HERKES GÖRDÜSöke'ye bağlı Serçin Köyü Köyü Balıkçılık Kooperatifi eski Başkanı Ahmet Ak ise yangın söndürme uçaklarının günlerce gelip tatbikat yaptığını tüm köylüler ve balıkçıların gördüğünü vurgularken, “Uçaklar sadece bir gün gelmedi ki, günlerce gelip tatbikat yaptılar. Gölden su alıp Menet Adası'na ve karamekelerin yaşadığı sazlıklara bıraktılar. Hatta gölün hemen yakınındaki bir pamuk tarlasına bile su bıraktılar. Bıraktıkları su tuzlu olduğu için tarla zarar gördü” dedi.
Milas'a bağlı Kapıkırı Köyü’nden Kubilay Karaburun da köylerinden Menet Adası’nın görünmemesine karşın yangın söndürme uçaklarının günlerce gölden su alıp yükseldikten sonra bir noktaya su bıraktığını gördüklerini anlattı. Karaburun, “Günlerce gelip tatbikat yaptılar. Yüksekten bıraktıkları suları gördük” dedi.
Milas'a bağlı Gölyaka Köyü sakinlerinden Mehmet Akgün ise bazen bir bazen iki uçağın geldiğini aktardı, “Uçaklar ilk geldiklerinde yakınlarda bir yerde yangın var zanettik. Ancak gölden aldıkları suyu sazlıklara ve Menet adasına boşaltılar. Bu yaklaşık bir hafta sürdü. Günde 1- 1.5 saat sürekli yaptılar. Bunu bütün köylüler gördü” diye konuştu.