Taşımacılar Pak Holding'in adını verdi

Güncelleme Tarihi:

Taşımacılar Pak Holdingin adını verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 12:24

Geçen hafta İstanbul Tuzla yakınlarında bulunan tehlikeli atık varillere dün yenileri eklenirken, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin "açgözlü ve paragöz" olarak tanımladığı sanayici ile ilgili bilmece sürüyor.

Haberin Devamı

Devlet organlarından dün de konuyla ilgili her hangi bir isim telaffuz edilmezken Çevre Bakanlığı yetkilileri, dün basında ismi geçen ve bu olayla ilgisi olmadığını açıklayan Pak Holding'e ait Unifar Kimya'ya ait numuneler alarak incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderdi. Varillerle ilgili olarak gözaltına alınan taşımacıların da savcılığa Pak Holding'e ait Unifar Kimya'nın ismini verdiği öğrenildi. Tuzla'da bulunan varillerdeki numuneler ile Unifar'dan alınan numuneler karşılaştırılarak kesin bir sonuca varılacak. Unifar'ın yanısıra olayla ilgili olarak yine Pak Holding şirketlerinden Pak Maya ve Mustafa Nevzat ilacın da adı geçiyor. Bakanlık yetkilileri soruşturmanın tüm kanallardan yürüdüğünü Pak Holding şirketlerinin yanı sıra başka şirketlerin de olayla ilgisi olup olmadığının araştırıldığını söylüyor. Pak Holding yetkilileri önceki gün yaptıkları açıklamada atık varillerle ilgilerinin olmadığını açıklamışlardı. Atık variller, İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Tesisleri'nde (İZEYDAŞ)imha edilecek. Atık varil taşımacılığı özel bir ruhsatla yapılabiliyor. Bu tip atıkların yasal yerlere taşınması ancak bu tip ruhsata sahip taşımacılar tarafından yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Doç Dr. Mehmet Emin Birpınar, olaya başsavcılığın el attığını ve ilgili kişilerle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Bugün yeni varillerin bulunduğunu belirten Birpınar, "Orayı güvenlik çemberine aldık bugün yeni varillerden de numune alacağız. 50-100 metre ötesinde. En geç önümüzdeki hafta başı varilleri götürmemiz gerekiyor. İZEYDAŞ yetkilileri variller için yer açıyorlar, yakma mı depolama mı yapılacağına karar verilecek" dedi.

Bütün belge ve bilgileri savcılığa ulaştırdıklarını belirten Birpınar, "Varillerde etiket çıktığı zaman o etiketleri fotoğraflayacağız. Savcı da variller çıkarılırken orada olacak. Etiketle gömülmüş müdür bilmiyoruz ama bazen bir tanesi kaçar ve o delilden sonuca ulaşırsınız. Firmanın kim olduğunu bilmiyorum. Savcılık suç duyurusunda biz olayı ihbar eden adamın ismini verdik. Bu adam bize bir şeyler söyledi ve bu doğru çıktı dedik. İlk bilgiyi veren kişi savcılığa ifadesini verdi. Bizim tarafımızdan belirlenmiş bir isim yok olsa onu da söyleriz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Atık varillerinin bulunduğu yere gelerek inceleme yapan Orhanlı Belde Belediye Başkanı Cemil Ekşi, bu bölgenin Tuzla Belediyesi sınırları içinde kaldığını söyledi.Varillerin bulunduğu yerde dere ıslah çalışması yapıldığını, o çalışmalar nedeniyle bölgeye çok sayıda kamyonun giriş çıkış yaptığını anlatan Ekşi, varillerin bu çalışmalardan faydalanılarak habersiz olarak getirilip atılmış olabileceğini belirtti.

SİVİLCE BOYUTUNDA

Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Çevre Danışmanı ve İstanbul Sanayi Odası Çevre İhtisas Kurulu Başkanvekili Dr. Caner Zambak da yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda 2 milyon ton atık çıktığını ancak, İZAYDAŞ'ın kapasitesinin 40-50 bin ton olduğunu kaydetti. Dr. Caner Zambak, Tuzla'da bulunan tehlikeli atık içeren varillere ilişkin  yaptığı değerlendirmede, olayın genel çerçevesiyle Türkiye için bir kanser konusu olduğunu, Tuzla'daki olayın ise “sivilce” olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İZEYDAŞ YETMİYOR

Atıklar konusunda doğru iş yapanla yanlış iş yapan sanayici, üretici arasında haksız rekabet oluştuğunu da ifade eden Dr. Caner Zambak, Tuzla'daki olayla ilgili olarak da, “Bu olay çok eski bir olay değil, ayrıca gömme yok arada, bu işi yapan öyle düzgün kazıp gömmez. Orada boş bir alan var, gözden uzak bir alan da değil, tepenin üstü. Oraya atılmış, üzerine de hafriyat atılmış, hem atık hem hafriyat toprağı bertaraf edilmiş” diye konuştu. Varillerin 1, 2 yıldan daha eski olmayacağını tahmin ettiğini ifade eden Zambak, İzaydaş'ın sanayiciden atık alamadığını, kapasitesinin “boğazına kadar dolmuş durumda” olduğunu ve atık getirmek isteyen sanayiciye 1, 2 ay sonra getirmesinin söylendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

UNİFAR PAK HOLDİNG'E AİT

İddialarda adı geçen Unifar Kimya, Gebze Şekerpınar mevkiinde faaliyet gösteriyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Canan Pak'ın yaptığı şirket Pakmaya, Pakgıda, Asgıda, Pakbiyoteknoloji, Mustafa Nevzat İlaç şirketlerinin de bulunduğu Pak Holding'e bağlı. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ise Canan Pak yapıyor. Özel atıklar taşıma ruhsatına sahip araçları var. Grubun şirketlerinden Mustafa Nevzat İlaç'a kayıtlı 34 AU 3587 nolu  aracın atık varil taşıma ruhsatı bulunuyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!