Güncelleme Tarihi:
Van kahvaltısının vazgeçilmez tatlarından otlu peynirin yüzyıllar önce de küplerle yere gömülerek saklandığı ortaya çıktı. Van’ın Gürpınar ilçesinin Güzelsu Mahallesi’ndeki tarihi Hoşap Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda 4 küp içerisinde 250 yıl öncesine ait otlu peynir bulundu.
Kazı Başkanı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Top bulunan küplerle ilgili şunları söyledi: “Biri kırık olan küplerin ağzı toprakla kapatılmıştı. İçinlerinde tortulaşmış ve kireçleşmiş peynir kalıpları var. Bunu ayrıca üniversitemizde ilgili birilerine de inceleteceğiz” dedi. Bu ilginç keşfin Van’da geleneksel olarak kullanılan otlu peynirin tarihi hakkında da önemli ipuçları verdiği belirtildi.
3 ay yerine 250 yıl dinlenmiş
Otlu peynirde, lezzet ve besin değerini artırmaya yarayan yaklaşık 60’a yakın bitki türü kullanılıyor. Salamura ve kuru tuzlama olmak üzere iki tane saklama yöntemi var. Küplerle saklamak da kuru tuzlama yönteminin bir türü. Hoşap Kalesi’nde bulunan peynirler 250 yıl önce, 2-3 ay dinlendirme amacıyla gömülmüş.