Güncelleme Tarihi:
AK Parti, Meclisin çalışma takvimine ilişkin önerisini, yarın toplanması öngörülen Danışma Kuruluna getirecek. Danışma Kurulunda anlaşma sağlanamaması halinde, gündeme ilişkin düzenleme grup önerisi Genel Kurula indirilecek.
Öneriye göre, TBMM Genel Kurulu bu ayın sonuna kadar çalışacak. Bu süre içerisinde, kamuoyunda “taş atan çocuklar tasarısı” olarak bilinen TMK kapsamında yargılanan çocuklara ilişkin tasarı; Akkuyu'da nükleer güç santrali kurulması ve işletilmesine ilişkin anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarıları; Mali Kural Tasarısı ile ağırlıklı olarak Gelir Vergisi Kanunu başta olmak üzere çeşitli kanunlarda değişiklik öngören “torba tasarının” bitirilmesi planlanıyor.
Genel Kurulun, yarın, görüşmeleri yarım kalan bazı üniversitelerin kurulmasına ilişkin tasarı, 14 Temmuz çarşamba günü TMK kapsamında yargılanan çocuklara ilişkin tasarı, 15 temmuz perşembe günü ise Mali Kural, daha sonra da nükleer enerjiye ilişkin tasarılar üzerindeki görüşmelerinin bitimine kadar çalışması öngörülüyor. Gelecek hafta ise “Torba tasarı” ile gündemin ön sıralarında yer alacak düzenlemelerin görüşülmesi ve TBMM Genel Kurulu'nun saat 24.00'e kadar çalıştırılması düşünülüyor.
İLK TAŞA CEZAEVİ YOK
Meclis Başkanlığı’na sunulan ‘Taş atan çocuklar yasası’ olarak bilinen yasa teklifine göre, sokak gösterilerinde güvenlik güçlerine direnen çocuklar, ilk eylemlerinde hapse gönderilmeyecek. İzleyen eylemlerindeki cezaları da düşürülecek. Teklifin yasalaşması halinde yaklaşık 300 çocuk serbest kalacak.
Sokak gösterilerinde güvenlik güçlerine direndikleri için tutuklanan çocukları cezaevinden kurtaracak yasa teklifi, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. İktidarın geliştirdiği formüle göre, çocuklar, ilk eylemlerinde cezaevine konulmayacak, izleyen eylemlerdeki cezaları da düşürülecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Cezaevindeki çocuklara af çıkaralım” teklifinin ardından AK Parti’de yürütülen çalışma dün tamamlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın onayından geçen teklif, AK Partililerin imzasıyla Meclis’e sunuldu. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, “Teklifi haftaya komisyonda görüşürüz, mutabakat olursa tatilden önce Meclis’ten çıkar” dedi. Teklifte imzası bulunan AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de, teklifin yasalaşması halinde ilk kez “taş attıkları” gerekçesiyle tutuklu ve davaları devam eden yaklaşık 300 çocuğun serbest kalacağını söyledi.
SORGU ÇOCUK SAVCILARINDAN
Teklife göre, sokak gösterilerinde güvenlik güçlerine direnen çocuklar, ilk eylemlerinde cezaevine konulmayacak. Gözaltına alınan çocuklar, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde değil çocuk mahkemelerinde yargılanacak; gözaltına alınırken yanlarında sosyal görevli bulunacak. Emniyetteki ifadeleri, çocuk şubesinde alınacak. Sorgulamalarını çocuk savcıları yapacak. Duruşmada sosyal hizmet uzmanı bulunacak ve hakim sosyal inceleme raporu da isteyecek.
CEZAEVİ YERİNE KÜTÜPHANEYE
Çocukların, avukatları ve yakınıyla görüşmelerinde sınırlamalar kaldırılacak. Bu gösteriler nedeniyle hem örgüt propagandası, hem örgüte yardım hem de gösteri yasağına muhalefetten yargılanan tüm çocuklar, özel güvenlik tedbirlerinden yararlanacak. Hakimler, kararı erteleyebilecek veya seçenek yaptırımlar uygulayacak. Bu çocuklara, kitap okuma, kamu hizmetinde çalışma gibi rehabilite edici cezalar verilebilecek. Silah, mermi, bıçak veya patlayıcı maddeyle gösteriye katılanlar ile yeniden suç işleyenler bu haktan yararlanamayacak. Terörle Mücadele Yasası’nda cezaları yarı oranında artıran hükümler, 18 yaşın altındakilere uygulanmayacak. Terör suçundan mahkûm olan çocuklar da cezalarının dörtte üçü yerine üçte ikisini cezaevinde geçirecek; 12 yıllık hapiste 9 yıl yerine 8 yıl yatacak. İzinsiz gösteride cezanın alt sınırı 1 yıldan 6 aya, üst sınırı 3 yıldan 2 yıla inecek. Güvenlik kuvvetlerine direnenler hakkında 3 ila 5 yıl arasında olan hapis 6 ay ila 3 yıl arasına indirilecek. Gösterilere silahla katılanlara ise 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilecek.
CHP'DEN "YAZ BOYU ÇALIŞALIM" TEKLİFİ
CHP, AK Parti’ye yaz boyunca çalışma önerisi getirecek. CHP Grup başkanvekilleri saat 11.00’de TBMM'de düzenleyecekleri basın toplantısı ile bu önerilerini kamuoyuna duyuracak. Edinilen bilgiye göre CHP, 1 Ekim’e kadar Meclis’in çalışmasını ve tatil yapılmamasını önerecek.