Tarzan

Güncelleme Tarihi:

Tarzan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hollywood'un vazgeçilmez kahramanı Tarzan bu kez Disney karakteri oldu.

Walt Disney Pictures'ın yeni çizgi filmi Tarzan, dev bir seslendirme kadrosuyla birlikte izleyiciyle buluşuyor. Uzakdoğu masallarından sıkılan Disney yapımcıları bu filmle öze dönüş yaptı.

ORMANLAR Kralı Tarzan'ın o müthiş çığlığını özlemiş olanlar hemen bir sinema bileti alsınlar. Çünkü Walt Disney Pictures, Ormanlar Kralı'nı yine sevenleriyle buluşturdu.

Yeni Tarzan, sağlamlık, sadakat ve cesaret gibi kavramları coşkulu bir anlatımla işleyen bir Disney çizgi filmi...

Disney'e bağlı çalışan çizgi filmciler son yıllarda bir tarz değişikliğine gitmişler ve Notre Dame'ın Kamburu, Pocahontas ve Mulan gibi son dönem çizgi filmlerinde yetişkin izleyicilere yönelik konulara yer vermişlerdi. Yapılan bu tarz değişikliği, çizgi film sanatçılarının önünde yepyeni ufuklar açtı ve hem Avrupa'nın hem de Uzakdoğu'nun peri masallarından yararlanma olanağını sağladı, ama Disney'in kendi geleneksel değerlerine uygun olarak hazırlanan eski usul bir çizgi filmi özleyenlerin sayısı da hayli fazlaydı.

Tarzan işte böyle bir çizgi film... Yani Disney tarzını sevenlerin ve yıllardır alışılan Disney geleneklerinden kopmak istemeyenlerin hoşuna gidecek unsurların tümünü bünyesinde barındıran bir çalışma... Hain leoparlarıyla, tuzak kurucularıyla, kuşkucu babaları ve kızlarına çok düşkün sevgi dolu anneleriyle, kısacası Disney çizgi filmlerinin tutkunlarının yıllardır alıştığı herşeyiyle onlara hitap eden yepyeni bir çizgi film.

Senaryosunu Bob Tzudiker, Noni White ve Tab Murphy'nin birlikte yazdıkları Tarzan'ın konusu adeta düşünce hızında gelişiyor ve Tarzan'ın ormana düşme öyküsünü çok seri bir biçimde özetliyor. Çocukluğunun böylece özetlenmesinden sonra artık yetişkin bir erkek olan Tarzan'ın yaşamının en büyük mücadelesi anlatıyor.

ŞARKILAR COLLINS'TEN

Tarzan'ın müziklerini Grammy ödüllü sanatçı Phil Collins hazırladı. Film için beş yeni parça hazırlayan ünlü sanatçı, bunlardan döndünü kendi seslendirirken şarkılarını İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca dillerinde söyleyip sinema dünyasında bir ilke de imzasını attı.

DEV SESLENDİRME KADROSU

Tarzan'ın seslendirme kadrosunda yer alan dev isimler ise, insan duygularındaki en belirgin özellikleri sesleriyle yansıtarak filme önemli katkıda bulunuyorlar. Tarzan'ın goril annesine sesini veren Glenn Close'un annelere özgü konuşma biçimlerini sesiyle yansıttı. Tony Goldwyn'in sesini verdiği genç Tarzan ise, yaramaz çocukluk havalarıyla erkekliğin birbirine karıştığı çok farklı bir Tarzan olup çıkmış.

Tarzan'ın sevgilisi Jane'i ise Minnie Driver seslendirmiş. Filmin seslendirmesinde yer alan diğer isimler ise şunlar: Wayne Knight, Rosie O'Donnell, Nigel Hawthorne ve Brian Blessed...

O bir efsane...

Edgar Rice Burroughs'un yarattığı Ormanlar Kralı Tarzan efsanesinin kökenleri 1912 yılına kadar gidiyor. İlk kez 1912 yılında All-Story adlı bir dergide boy gösteren Tarzan öyküleri öylesine büyük ilgi gördü ki, Burroughs sonraki yıllarda 24 Tarzan romanı yazdı. Böylelikle 20. yüzyılın ilk yarısının en çok okunan Amerikalı yazarı unvanına sahip oldu. Çeşitli Tarzan filmleri çekildi ve gazetelerde çizgi roman olarak da boy gösterdi.

Kısacası Tarzan efsanesi bugüne dek edebiyatın pek çok formatında hayranlarıyla buluştu ve hepsinde başarı kazandı. Aynı efsane şimdi komedi kalıplarıyla, üstelik Disney çizgi filmcilerin harika çizgileriyle seyirci karşısına çıkıyor. Demek ki, ormanlar kralının kaderinde Disney çizgi filmcilerinin fırçasından nasibini almak da varmış...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!