Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2001 00:00
Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Yasa'da değişiklik yapan tasarı, bir yıl aradan sonra yarın yeniden Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak. Geçen yasama döneminde tartışmalara neden olan tasarı, yayın ilkelerini ve buna bağlı olarak cezaları yeniden belirliyor.
|
| TV EKRANINDAN ÖZÜR DİLEME CEZASI | |
| | Tasarıya göre, Üst Kurul, öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlal eden, yayın ilkelerine ve bu yasada belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarını uyaracak ve aynı yayın kuşağında açıkça özür dilenmesini isteyecek. Üst Kurul'un bu talebine uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde ihlale konu olan programın yayını bir ila 12 kez durdurulacak. Bu süre içinde programın yapımcısı ve varsa sunucusu hiçbir ad altında başka program yapamayacak. Yayını durdurulan programın yerine, aynı yayın kuşağında ve reklamsız olarak, Üst Kurulca hazırlattırılacak eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlaki gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı konularında programlar yayınlanacak.
Aykırılığın tekrarı durumunda ise ulusal düzeyde yayın yapan kuruluşlara 250 milyar lira, yerel ve bölgesel yayın yapan kuruluşlara 25 ila 125 milyar lira arasında idari para cezası uygulanacak. Bu ceza radyo yayınları için bu miktarların yarısı kadar olacak. Ayrıca cezalar her yıl Maliye Bakanlığınca ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılacak. İhlalin bir takvim yılı içinde tekrarı halinde cezalar yüzde 50 oranında artırılacak, aynı yıl içinde üçüncü kez ihlali halinde ise ihlalin ağırlığına göre izin uygulaması bir yıla kadar geçici olarak durdurulacak.
Yayın izni verilen özel radyo ve televizyonlar, yayınlarını, TRT'nin veya bu amaçla özel yayın kuruluşlarıyla ortak kuracağı şirketin görev ve sorumluluğunda işletilen verici tesislerinden yapacak. TRT, verici tesislerinin kurulması, işletilmesi, yenilenmesi ve bu tesislerde değişiklik yapılması sırasında özel yayın kuruluşlarının ihtiyaçlarını da göz önünde tutacak. Kurulmasına izin verilen tesislerin bu yasada ve izin belgesinde öngörülen amaçlar için kullanılıp kullanılmadığı Üst Kurul tarafından denetlenecek.
Üst Kurul'dan izin almadan radyo ve televizyon yayını yapan ya da izni Üst Kurul tarafından geçici ya da sürekli iptal edilmesine rağmen yayın yapan kişi ve kuruluşların sahip ve yöneticilerine, fiilleri bir başka suç oluştursa bile, fiilin ağırlığına göre 6 aydan iki yıla kadar hapis cezası ile bir milyar liradan yüz milyar liraya kadar paracezası verilecek. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı yıkıcı ve bölücü faaliyetlere yöneltecek şekilde yayın yaptıkları belirlenerek yayınları durdurulan veya yayın izinleri iptaledilen kişiler, bu kuruluşların sahipleri ve yöneticileri ile bu tür yayınlarda görev alanlar TCK'nın 314. maddesine göre cezalandırılacak. Ayrıca tüm yayın cihazları TCK'nın 36. maddesine göre müsadere edilecek.
Yayın bantlarını bir yıl süre ile saklamayan ve bu süre içinde Üst Kurul veya Cumhuriyet savcılığınca istenmesine karşın sesli ve görüntülü olarak teslim etmeyen yayın kuruluşlarının sahip ve yöneticileri, altı aydan bir yıla kadar ağır hapis cezası ve bir milyar liradan 10 milyar liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca bu kuruluşun yayını bir aydan üç aya kadar durdurulacak.
| |
|