Güncelleme Tarihi:
Euro krizi nedeniyle parçalanmanın eşiğine gelmesine karşın Nobel'e layık görülmesi eleştirilere neden olan AB, kendisi için sembolik olarak büyük önem taşıyan bu törende de birlik sağlayamadı.
Norveç'in başkenti Oslo'daki Belediye Binası'nda düzenlenen Nobel Barış Ödülü törene, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 21'nin devlet ya da hükümet başkanları katıldı. AB ile arasında soğuk rüzgârlar esen İngiltere’nin Başbakanı David Cameron ile ülkesinin iflasını açıklayan Kıbrıslı Rum lider Dimitri Hristofyas törene katılmayan isimlerdendi. Cameron, “Zaten hayli meslektaşım orada olacak” gerekçesini ileri sürdü. Rum lider Hristofyas ise ülkesini bu zor günlerde terk edemeyeceğini belirtti.
AB’nin ödül aldığını öğrendiğinde “Bu seçim büyük bir hata. Şaka gibi” diyen Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus’un dışında ona yakın bir isim olan Slovakya Başbakanı Robert Fico da töreni izlemeyeceğini açıklamıştı. Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker ve ödüllere inanmadığını belirten İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de Oslo’ya gitmedi.
Norveç Kralı 5'inci Harald ile Kraliçe Sonja'nın da katıldığı törende Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Francois Hollande yan yana oturdu.
TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, törende ilk konuşmayı yapan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, AB'nin kuruluşundan bugüne kadar geçen süreci anlatırken, "AB ülkelerinin içinde bulunduğu sorunları birlikte çözüme kavuşturacak inançta olduğumuz için burada toplandık" dedi.
AB'nin kuruluşundan Türkiye'nin AB üyelik sürecinde gelinen noktaya kadar katedilen aşamaları da anlatan Stoltenberg, Türkiye'de AK Parti ile birlikte demokrasi ve insan hakları alanında yaşanan gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi.
Konuşmasının ardından Stoltenberg, Nobel madalyası ve diplomasını, AB adına AB Komisyonu Başkanı Barroso, AB Konseyi Başkanı Rompuy ve AP Başkanı Martin Schulz'e verdi.
Bu arada, 8 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon euro) tutarındaki para ödülünün göçmen çocukların eğitiminde kullanılacağı açıklandı.
Ödülün verilmesinden sonra Rompuy bir konuşma yaptı. Avrupa'da yaşanan savaşları hatırlatan Rompuy, "Avrupa'da Birlik olmadan da belki barış olabilirdi bunu bilmiyoruz. Ama bu barış bugün bizim bildiğimiz, anladığımı türde yani kalıcı bir barış olmazdı" dedi. Rompuy, AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krize rağmen krizden çıkış konusunda umutlu olduklarını ifade etti.