Güncelleme Tarihi:
Arkas Holding'in katkılarıyla İZDOB'un sahneye koyduğu üç perdelik opera, konusunu Publius Virgilius Maro'nun (MÖ 70-MS 19) Troya Savaşı'nı anlatan ”Aneas” adlı eserinden alıyor.
Orkestra şefliğini İZDOB Müzik Direktörü Winfried Müller'in üstlendiği operanın rejisörlüğünü Mehmet Ergüven yapıyor. Dekorlarını Tayfun Çebi, kostümlerini Sevda Aksakoğlu, koro şefliğini Hans Joachim Gallus, devinim ve jest tasarımlarını Neslihan Öztürk, ışık tasarımları da Müfit Özbek'in üstlendiği Idomeneo'da solo rolleri Arda Doğan, Aytül Büyüksaraç, Birgül Su Ariç, Linet Şaul, Ahmet Baykara, Oğuz Çimen paylaşıyor.
Idomeneo'nun Berlin'de bulunan Alman Operası tarafından hazırlanan ve modern çağa uyarlanan yorumunda, Buda, Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Muhammed'in kesik başlarının maketlerinin bulunduğu haberleri tepkilere neden olmuş, Alman Operası da eylül ayında oyunu sahnelenmekten vazgeçtiğini açıklamıştı.
Bu kez oyunun sahnelenmemesine yönelik eleştiriler yöneltilmiş, “sanata ve yoruma kısıtlama getirilemeyeceğine” ilişkin görüş bildirip oyunun sahnelenmesini isteyenlere Almanya Başbakanı Angela Merkel de destek vermişti.
Alman Emniyet birimlerinin “güvenlik açısından bir tehdit görmedikleri” açıklamaları üzerine, oyun 19 Aralık 2006'da Berlin'de sahnelenmişti.
İZDOB Müdürü Alparslan Mater, Türkiye'de ilk kez sahnelenecek Idomeneo'ya ilişkin yaptığı açıklamada, oyunun konusunun milattan önce 12. yüzyılda geçtiğini, Berlin'deki Idomeneo'nun tamamen yönetmenin yorumunu içerdiğini belirtmiş, İZDOB'un yapıtı aslına uygun şekilde sahneleyeceğini kaydetmişti.
Mater, oyunun ana mesajının ise “ilahi güce karşı çıkan herkes, er ya da geç bunun bedelini ödemeye hazır olmalıdır” şeklinde özetlenebileceğini belirtmişti.