Ardıç AYTALAR / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2009 23:18
Yerel seçimler için mitinglere devam eden Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gece geldiği İstanbul’daki evinden dün Sakarya’nın Hendek İlçesi’nde yapacağı miting için 10.15’te çıktı.
Erdoğan, kendisi için hazırlanan Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi’ne ait Oba isimli helikoptere binmek üzere Burhan Felek Spor Kompleksi’ne geldi. Türkiye’nin ender atletizm sahalarından olan ve uluslararası müsabakalara da ev sahipliği yapan Burhan Felek Spor Kompleksi’nin, spor ayakkabı dışında ayakkabıyla girilmesi yasak olan Ekrem Koçak Atletizm pistine, makam ve koruma olmak üzere 19 araçla giren Erdoğan’ı beşinci kulvar üzerinde, ayakkabılarıyla tek sıraya giren İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve 10’a yakın yetkili karşıladı. Tokalaşmanın ardından Erdoğan, korumaları ve karşılayanlar disk, gülle, cirit ve çekiş atan sporcular dışında sporcuların girmesinin yasak olduğu çim sahaya kösele ayakkabılarıyla girdi. Sahanın ortasında bekleyen boş ağırlığı 7.5 ton olan Sikorsky S-92 model helikoptere binen Erdoğan, Sakarya’ya doğru uçtu.
Sporseverler tarafından büyük özenle korunmaya çalışılan atletizm pistinin onarımı için İstanbul İl Özel İdaresi 2005 yılında 1 milyon lira ayırmıştı. Aradan geçen 4 yıla rağmen çalışmaların başlanmadığı tesis, Türkiye Kulüplerarası Atletizm 1.Ligi final müsabakaları gibi en önemli ulusal müsabakaların yanı sıra Balkan şampiyona kadar çok sayıda uluslararası turnuvaya da ev sahipliği yapıyor.
Büyük zarar verir
Atletizm otoriteleri tartan piste bu şekilde girilmesinin çok yanlış olduğunu belirterek, şunları söylediler:
Hüseyin Yıldırım (Atletizm Federasyonu Asbaşkanı): Bizler normal deri ayakkabılarımızla bile girmediğimiz ve gözümüzün içi gibi baktığımız tartan pistte araçların girmesi pisti kullanılmayacak hale getirebilir. Spora hizmet ibadet olduğu gibi, tesislere de hizmet ve korumak bir ibadettir.
Yrd. Doç. Dr. İlhan Ağırbaş (Marmara Üniversitesi): Sert cisimler tartan pisti yıpratır. Büyük tonajlı araçlar tartanı ezer ve tartan sertleşir. Tartan pistler kimyasal bir karışım oldukları için araçların damlatacakları en küçük yağ damlası bile bozulmalarına neden olur ve kullanılamaz hale gelebilir. Tartanın altı beton olduğu için esneme, çökme ve çatlama hallerinde tartan da parçalanmalar olur.
Temel Erbek (Atletizm Antrenörü): Dünyanın hiçbir yerinde tartan pistlere spor ayakkabıları ile çivili ayakkabıların dışında girilmez. Maalesef bizim ülkenin tartan pistlerinde spor yapıyorum diye topuklu ayakkabılarla bile yürüyenler var. Hele hele ağır tonajlı araçların tartana girmesi büyük zararlar verir.
Ayşegül Baklacı (ENKA Spor Koordinatör Yardımcısı): Biz sporcular tartanın üstüne hafif araçlar bile çıkartmayız. Tartan pistlere sadece engelleri taşıyan el araçları girebilir. Ağırlık arttıkça tartana zarar da büyür.