Güncelleme Tarihi:
Türkiye'deki aile ve eğitim yapısı çoğu kez gençleri, kendilerine uygun olmayan kariyer yollarına itiyor. Mutsuzluğa ve çatışmaya çıkan bu yollardan geri dönmek pek mümkün olmuyor. Bireyler 'doğru işi', şirketler 'doğru insanı' seçmek için farklı yöntemler deniyor. Bunlar arasında Türkiye'ye en son gelen yöntemlerden biri 'Hogan Kişilik Ölçümü'.
Psikoloji Profesörü Joyce Hogan'ın, kiÅŸilik psikolojisinin öncülerinden, eÅŸi, Prof. Dr. Robert Hogan ile geliÅŸtirdiÄŸi 'Hogan KiÅŸilik Ölçümü' testi kiÅŸinin sosyal ve mesleki alanlardaki güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarıyor.Â
Hogan, 14-16 Mart 2003 tarihleri arasında, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak olan Kariyer 2003 Zirvesi'ne katılıyor. 'Hogan Kişilik Ölçümü' testinin Türkiye temsilcisi Baltaş-Eksen Seçme Değerlendirme ve Organizasyon şirketinin sponsorluğunda, 15 Mart'ta ‘‘Başaranları, isteyenlerden ayıran kişilik özellikleri‘‘ başlıklı bir konuşma yapacak.
Hogan, işe alım, seçme ve değerlendirme konusunda uluslararası bir otorite olarak tanımlanıyor. 'Kariyer 2003 Zirvesi' öncesinde sorularımızı yanıtladı.
Kişilik ve kişilik özelliği nedir?
- Kişilik kelimesi iki farklı anlamda kullanılıyor. Birincisi, kişinin başkalarında bıraktığı belirgin izlenim. Bu, dışardakinin gözünden görülen kişiliktir. Bireyin çevresindeki itibarına denktir. Sosyal etkileşimlerimizin temelinde itibarımızı korumak ve iyileştirmek yatar. İkincisi, bireyin başkalarında neden belirli bir etki yarattığını açıklayan içsel özellikler. Bu ise kişinin kendisini gördüğü kişiliğidir. Bireyin benliğini temsil eder. İçinde değerler, amaçlar, ilgiler, yetenekler, roller vs. de vardır. Değişik kişilik özelliklerinin birçok tanımı var. Bu tanımlarda ortak olan nokta, değişik durumlarda tutarlılık göstermeleri, uzun süreli eğilimler olmaları ve içsel nedenleri olduğunun varsayılması.
Hogan Kişilik Ölçümü'nü anlatır mısınız?
- Milyonlarca farklı renk tonu nasıl üç ana renkten üretiliyorsa, beş temel kişilik faktörü bir araya gelerek günlük hayatımızda karşılaştığımız kişilik çeşitliliğini oluşturuyor. Bu beş faktör şunlar: Dışa dönüklük, uzlaşabilirlik, tedbirlilik, iç uyum ve deneyime açıklık. Dışa dönüklük kendi içinde hırs ve sosyallik, deneyime açıklık ise öğrenmeye açıklık ve yeniliğe açıklık şeklinde ikiye ayrılıyor. Böylece yedi temel ölçek ortaya çıkıyor. Hogan Kişilik Ölçümü bu teoriyi baz alıyor. Kişilik özelliklerini yedi temel ve altı meslek ölçeğine göre değerlendiriyor. Temel ölçeklerden üretilmiş altı mesleki ölçeğimiz ise hizmet yönelimi, güvenilirlik, strese dayanıklılık, büro işleri potansiyeli, satış potansiyeli ve yöneticilik potansiyeli.
Kişi uygun mesleği seçtiğini nasıl anlar?
- İnsanlar işlerini ve çalışma ortamlarını kendileri seçerler. Bu doğal olarak aynı işlerde az çok birbirine benzeyen insanların çalışmasına yol açar. Meslek seçimi, maaş, işin yeri, iş güvenliği gibi pek çok noktaya bağlıdır. Ama aynı zamanda kişilik özelliklerine, tutumlara ve değerlere de bağlıdır. Aynı şekilde kurumlar da insanları belirli kriterlere göre işe alırlar.
Nedir bu kriterler?
- Kişilerin grup içindeki davranışlarını iki kümede toplayabiliriz. Birincisi grubun diğer üyeleriyle iyi geçinmeye yönelik davranışlar. İkincisi, grubun diğer üyeleri arasında mevki elde etmeye yönelik öne geçme davranışları. 'İyi geçinmek', başkaları tarafından onaylanan, işbirliğini teşvik eden, ilişkileri geliştiren ve sürdüren davranış olarak tanımlanabilir. 'Öne geçmek' ise, sonuç alan ve kişinin grup içinde sivrilmesini ya da grubun benzerleri arasında öne geçmesini sağlayan davranıştır.
‘Kariyer 2003’te kariyer adımları
'Kariyer 2003 Zirvesi' 14-16 Mart 2003 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. Hürriyet İK Gazetesi ve Eventus'un yenibir.com işbirliği ile gerçekleştireceği zirvenin ana sponsoru Anadolu Hayat Sigorta, resmi sponsoru Humanitas, oturum sponsoru Baltaş-Eksen Seçme Değerlendirme ve Organizasyon, call center sponsoru CMC, dağıtım sponsoru Etkin Dağıtım.
Zirvenin açılışını, 14 Mart günü MCT Ortağı Alper Utku ve Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu yapacak. Mumcu daha sonra 'Eğitimde Kariyer' başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. Ardından, Hasan Subaşı, İshak Alaton ve Prof. Dr. Gündüz Ulusoy'un katılacağı 'Yöneticilerin Yöneticileri' başlıklı oturum yapılacak. 16 Mart'ta yapılacak Zirvedekiler bölümünün konuşmacısı ise Koç Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç.
EN BÃœYÃœK Ä°Åž FUARI
İlk Kariyer Zirvesi 20-21 Ekim 2000’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Zirve toplam 22 salonda gerçekleştirildi. 45 konuşmacının katıldığı, 25 oturumda, 50’ye yakın fuar katılımcısı ve 30 bine yakın ziyaretçi bulundu. Kariyer Zirvesi, Türkiye’nin en büyük insan kaynakları ve iş fuarı unvanını aldı. Bu yılki zirveye 50 bini aşkın ziyaretçinin katılması bekleniyor. Bilgi için tel: 0212 261 55 06
Aksoy ve Gezen ‘kültür-sanat’ta kariyeri anlatacak
Heykeltıraş Mehmet Aksoy ve tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen 'Kariyer 2003 Zirvesi'ne katılarak 'Kültür ve Sanatta Kariyer' konusunda konuşacaklar. 16 Mart Pazar günü saat 15.45'te 'Auditorium'da gerçekleşecek oturumda konuşmacılar, kariyer öykülerini gençlerle paylaşacak. Aksoy'un heykellerinin sergileneceği bir dia gösterisi de yapılacak.
Kimler konuÅŸacak?
Kariyer 2003 Zirvesi'nde sunum yapacak bazı konuşmacılar şöyle:
15 Mart 2003, Cumartesi
 Ed Scannel: Yaratıcı problem çözme teknikleri
Joyce Hogan: 'Başaranlar'la 'yapmak isteyenler' arasındaki farklar
Suat Soysal: Görüşmede işveren taktikleri ile başa çıkmak
Emre Konuk: Yeteneklerim, kiÅŸiliÄŸim, kariyerim
Acar BaltaÅŸ: Beden Dili
Mine Kılıç, Nida Öğütveren: Online iş arama ve yenibir.com
Adalet Bağdu: Motivasyon nasıl işler
Rıdvan Akar, Serdar Devrim, Pınar Türenç: Medyada Kariyer
Pembe Candaner: Esnek işgücü
Rıdvan Yirmibeşoğlu, Mehmet Kocabaş: Mülakatta Başarı
Saide Kuzeyli: DoÄŸuÅŸ Grubu'nda Kariyer
Gündüz Gedikoğlu: Sivil toplum kuruluşlarında kariyer
Dinç Yaylalıer: Çağdaş bir profesyonel olabilmek
16 Mart 2003, Pazar
Ethem Eldem: Başlangıç ücretleri
Cüneyt Ülsever: 21. Yüzyıl İnsanı
Banu Taşkın, Murat Bayraktar, Salih Özkan: Gündemdeki meslekler
Üstün Dökmen: Ben kimim?
Özlem Çakır, Tarık Beyazıt, Vasıf Kortun: Sıradışı kariyer
Yaprak Eldem: Zaman yönetimi
Bahadır Bülgin: İş arama yöntemleri
Alper Utku: KiÅŸisel Marka Yaratmak
Diyez Beksaç: İletişimde kariyer
Kıvanç Ersöz: Kariyer ve karizma
Bekir Kural: Ä°K'da kariyer