Güncelleme Tarihi:
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaptığı açıklamada, yaklaşık 539 bin hektar bağ alanı ile dünyada 4'üncü sırada, 4 milyon ton üretimiyle de yine dünyada 6'ncı sırada olan Türkiye'nin, kuru üzüm üretiminde ise 400 bin ton ile ilk sırada yer aldığını vurguladı.
Üretilen üzümün yüzde 45'inin kurutmalık, yüzde 30'unun sofralık olarak, yüzde 20'sinin başta pekmez olmak üzere sucuk, pestil, köfter, muska, tarhana ve benzeri ihtiyaçlar için kullanıldığını ifade eden Ergezer, üretimin yüzde 5'inin ise şarap, konyak, sirke ve üzüm suyu olarak işlenip değerlendirildiğini kaydetti.
Üzüm ve üzüm mamullerinin dış satımından sağlanan gelirin 350 milyon doları aştığına dikkat çeken Ergezer, “Bu değer, toplam dış satım gelirinin yüzde 0.5'ine denktir. Buna göre üretilen üzümün yüzde 75'i yurt içinde tüketilirken, yüzde 25'i değişik ürünler halinde ihraç ediliyor. Karlı tarımsal faaliyet için dış satımı artırmak zorundayız” dedi.
Ergezer, “ülkenin toplam üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin Mersin ve çevresinden karşılandığını, ancak her yıl umutla bekledikleri hasat dönemine yine buruk girdiklerini” belirtti.
“KALİTE DE SEVİNDİRMİYOR”
Bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle bağlarda üzüm tutumlarının azaldığını, daha önce bir kütükte 10 salkım üzüm varsa bunun 5-6'ya düştüğünü, ancak bu azalışın tutuma geçen üzümlerin kaliteli olmasını sağladığını ifade eden Ergezer, “Her yıl ilçede 300 bin ton civarında olan üzüm rekoltesini bu yıl 180-200 bin ton bekliyoruz. Pazar bulunmazsa bu kadarı bile elimizde çürüyecek” dedi.
Ergezer, yörede, hasadı başlayan Yalova incisi ve kardinal çeşidi üzümlerin fiyatlarının ise tahmin ettikleri düzeyde oluşmadığını, tüccara 30-40 YKr'den, piyasada ise 70-80 YKr'den satıldığını ifade ederek, “Tarsus beyazının hasadına ise 15 güne kadar başlanacak. Hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte ise üzümün kilo fiyatının 50-60 YKr'ye düşeceğini tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Ergezer, seçim arifesinde bulunulması nedeniyle teşvik ya da pazar bulunmasında umutlu olduklarını, bu konudaki kaygılarını ilçeyi ziyaret eden Devlet Bakanı ve Mersin milletvekili adayı Kürşad Tüzmen'e ilettiklerini kaydetti.
Üzüm için üreticiye verilecek teşviğin kilo başına en az 10 YKr olmasını umut ettiklerini vurgulayan Ergezer, “Tarsus'taki SUMA fabrikasının da özelleşmesi nedeniyle üreticiye umut olmaktan çıktı. Bu fabrika üzüm alsa bile çok düşük fiyattan alıyor. Tek çare hükümette” dedi.