A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2008 10:45
Konya'da kurulu Selva Gıda AŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Nurullah Güler, bu yıl hasat öncesi üreticiden buğdayını tarlada yüksek fiyattan satın alan tüccar olduğu duyumunu aldıklarını söyledi.
Güler, son dönemde pirinç fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşların pirince alternatif ürünler arasında bulunan makarnaya da yöneldiğini ancak bunun, marketlerin ellerindeki mevcut stoklar nedeniyle henüz fabrika satışlarına yansımadığını belirtti.
Makarna satışlarının her yıl Ramazan ayına doğru arttığını ifade eden Güler, bu nedenle makarna satışlarındaki bir miktar artışın pirinçteki fiyat yükselişinden kaynakladığını söyleyebilmenin şuan mümkün olmadığını, bunun önümüzdeki bir kaç ay içinde ortaya çıkacağını kaydetti.
BİYOYAKIT ÜRETİMİNİN BUĞDAY FİYATLARINA ETKİSİ
Makarnanın ham maddesi olan buğday fiyatlarının ise 2007 yılı sonlarından itibaren arttığına değinen Güler, “Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayının kilogram fiyatı 45 YKr seviyelerinden 70-80 YKr civarına yükseldi. Bu fiyat artışının suçunu tek başına 2007 yılındaki kuraklığa yüklemek doğru olmaz. Geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan kayıp, abartıldığı kadar fazla değildi. Bunda, tüm dünyada buğdayın biyoyakıt üretiminde kullanılmaya başlanmasının da önemli rolü var” dedi.
Güler, son 2-3 yıldır uluslararası gıda teşkilatlarının tüm dünyada buğday arzında sorun yaşanacağı uyarısında bulunduğunu hatırlatarak, “Ancak TMO, bugünkü buğday krizini önceden görüp, bu konuda önlem almakta biraz geç kaldı. Hububattaki fiyat artışının en önemli nedenlerinden biri de budur” dedi.
TEDİRGİN EDEN DUYUM
Makarna üreticilerinin 2007 yılı hasat döneminden bu yana buğday fiyatlarındaki artış konusundaki endişelerinin bu yıl da devam ettiğini dile getiren Güler, şunları kaydetti:
“Bu yıl, hasat öncesi üreticiden buğdayını tarlada yüksek fiyattan satın alan tüccar olduğunu duyuyoruz. Buğday fiyatlarını, bu hasat dönemi ve sonrası olması gereken seviyeden daha yukarıya çıkarmayı, böylece haksız kazanç elde etmeyi amaçlayan bu kişileri, isteseniz de tespit edemezsiniz. Çünkü yaptıkları bu işin belgesi yok. Ancak, bize tarladaki buğdayın şimdiden kilogramı yaklaşık 60 YKr seviyelerinden almaya başladıkları konusunda güçlü duyumlar geliyor. Oysa geçen yıl aynı buğdayın alım fiyatı 40 YKr seviyelerindeydi. Tüketici açısından kötü sonuçlar doğurması muhtemel bu durum, bizi de son derece rahatsız ediyor. Bu davranışı gösterenleri, pirinç fiyatlarının yükselmesi konusunda stok yaptığı belirtilen spekülatörlere benzetiyoruz.”
Güler, dünyadaki önemli buğday üreticisi ülkeler, iç piyasalarını düşünerek buğday ihracatını yasaklasa da, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasaya gerekli müdahaleyi yaparak fırsatçılara geçit vermemesi gerektiğini sözlerine ekledi.