Güncelleme Tarihi:
Babadağ'ın Ham Mevkii'nde 41 yaşındaki Cengiz Üstündağ, tarlasında su çıkarmak için sondaj yaptırdı. 40 dönümlük tarlada, üç gün süren sondaj çalışmasında 170 metrede su bulundu. Bulunan suyu tarlaya taşımak için çalışma yapılırken sondaj yapan şirketin işçileri gaz kokusunu fark etti. Yeraltından gelen kokunun gaz olup olmadığını anlamak isteyen içilerden biri kibrit yakınca bir anda sondaj kuyusu alev aldı. Eli hafif şekilde yanan işçiye, arkadaşları tarafından tedavi uygulandı.
Tarla sahibi Cengiz Üstündağ, Babadağ Belediyesi'ne başvurak, yardım istedi, itfaiye ekibi de kuyuda başlayan yangını söndürdü. Gazın tehlike oluşturmaması için sondajın çevresine beton döküldü ve üzerine soba borusu takıldı. Belediye, Denizli'nin doğalgaz dağıtımını üstlenen Kentgaz'ın yetkililerine, tarlada inceleme ve gaz ölçümlerini yaptırdı. Denizli AKP Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan ve Vali Hasan Canpolat da tarlaya giderek Kentgaz yetkililerinden bilgi aldı.
Kentgaz Teknik Müdürü petrol mühendisi Işık Deniş, yaptıkları inceleme ve ölçümler sonunda tarladan çıkan gazın metan içeren doğalgaz olduğunu ancak basıncının çok düşük olduğunu söyledi. Deniş, kesin bir şey söyleyebilmek için sismik ve jeolojik araştırmaların yapılması gerektiğini belirterek, “Çıkan gaz yüzde 80 metan içeriyor, sonuçta doğalgaz. Sığ bir bölgeden, 180 metreden geliyor. Trakya'da buna benzer çok rezervimiz var. Onlar işletiliyor. Burada sismik, jeolojik jeofizik etütlerin yapılması gerekiyor. Bu bölgede, eğer kullanılabilir rezerv varsa, çıkarılıp kullanılması gerekiyor. Çok ufak bir bölgede kapanarak, oluşmuş bir gaz. Bölgenin jeofizik yapısına bakıldığı zaman vadinin içerisinde başka kapanmamış gazlar da olabilir. O nedenle, tüm bölgede bir rezerv araştırmasının yapılması gerek” diye konuştu.
Jeoloji Mühendisi Ahmet Divarcı ise Denizli Ovası boyunca, 1986 yılından bu yana yapılan bir çok sondajda buna benzer gazlara rastlandığını belirterek, şunmları söyledi:
“Bu gaz bataklık gazı olarak bildiğimiz metan gazı. Bölgedeki tortul kayaçların çökelmesi sırasında bünyelerinde bulundurdukları organik kökenli malzemelerin çürümesiyle oluşan gazdır. Korucuk'tan başlayıp, Buharkent'e kadar olan bölgede yer yer bu tür lokal metan gazına rastlamak mümkün. Ancak, bu gazın herhangi bir şekilde ekonomik işletmesi mümkün değildir. Çok fazla, heyecanlanmaya gerek yok. Kısa sürede de tükenecek bir kaynaktır. Bölgede tortul kayaçların çok büyük derinliklerde olması nedeniyle ayrıca doğalgaz araması yapmak gerekir.”