Tarla balıkçısından eğitime katkı

Güncelleme Tarihi:

Tarla balıkçısından eğitime katkı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2001 12:00

Samsun'un Bafra İlçesi'nde bir üretici, verim alamadığı için gölete dönüştürüp kültür balıkçılığı yaptığı arazisini, eğitim ve araştırma yapılabilmesi amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) hizmetine verdi.

Haberin Devamı

İlçeye bağlı Sarıköy'deki tarlasında uzun yıllar kavun-karpuz yetiştirdikten sonra, son yıllarda ürünlerinden kazanç sağlayamayınca,35 dönümlük arazisinde 7 ayrı gölet oluşturarak, kültür balıkçılığı yapan Hamza Yılmaz, arazisini, ''Eğitim ve bilimsel amaçlı kullanılması'' koşuluyla ücretsiz olarak üniversiteye bıraktı.

Amacının hem eğitime hem de yörenin kalkınmasına katkı sağlamak olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:

''Burada yapılacak bilimsel çalışmalarla, kültür balıkçılığında önemli gelişmeler sağlanabilir. İnanıyorum ki, burada yapılan çalışmalar sayesinde yöremiz insanı da bu konuda bilinçlendirilecektir. Ayrıca çalışmalara katılacak öğrenciler, uygulamalı olarak eğitilecek ve daha başarılı olacaklardır. Üniversiteburayı istediği şekilde ve istediği süre kullanabilir. Ben kendilerinden hiçbir ücret talep etmiyorum. Gençlerimizin eğitimine veyöremizin kalkınmasına katkı sağlamaktan başka hiçbir amacım yok.''

Haberin Devamı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat ise bugölet sayesinde doğal bir laboratuvarda çalışma olanağı bulduklarını kaydetti. Polat, ''Bu sayede hem öğrencilerimizin eğitimi hem de bilimsel araştırmalar için doğal bir laboratuvara kavuşmuş olduk. Buradaki çalışmalarımızla yörede tarla balıkçılığının gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayacağız'' diye konuştu.

Polat, ilk aşamada gölete 5 bin aynalı sazan yavrusu bıraktıklarını ve bilimsel çalışmalara hemen başladıklarını da belirtti. Hamza Yılmaz, göletlerde yılda yaklaşık 20 ton kültür balığı üretimi gerçekleştiriyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!