Güncelleme Tarihi:
Günaydın, genel merkez yönetim kurulu üyeleri ve 26 şube başkanının katılımıyla Ottoman Otel'de düzenlenen 41. Dönem 1. Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, küresel ısınma ve uygulanan politikalar nedeniyle her geçen yıl tarımda daha kötü bir tablonunu ortaya çıktığını söyledi.
Nüfusun hızla arttığını ve buna bağlı olarak tarımsal üretim miktarlarının da artması gerektiğini ifade eden Günaydın, şunları söyledi:
“Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarım ürünlerindeki verimlilik her geçen gün düşüyor. Tarım ve gıda krizinin önüne geçilmesi için bir an önce gerekli tedbirlerin alınması lazım. 2000-2008 yılları arasında ülkemizde şeker pancarı, tütün, buğday, patates, mısır ve kırmızı et üretimi çok ciddi bir şekilde düştü. Örneğin 2000 yılında 18 milyon ton olan şeker pancarı üretimi, aradan geçen sekiz yılda artması gerekirken 12 milyon tona düştü. Buğday, 200 bin tondan 80 bin tona, patates 5 milyon tondan 4 milyon tona geriledi.”
Tarımda yaşanan sıkıntı nedeniyle dünya genelinde yaşayan 6,5 milyar insanın, 850 milyonun aç olduğunu belirten Günaydın, buna her yıl 150 milyon kişinin daha eklendiğini kaydetti.
Verimliliğin arttırılması için vahşi sulama yöntemlerinin terk edilmesi gerektiğinin altını çizen Günaydın, bu sayede yüzde 35-40 kadar tasarruf sağlanacağını söyledi.
Türkiye'de çiftçinin mazotu, gübreyi çok pahalıya aldığını, bu nedenle rekabet gücünün azaldığına dikkati çeken Günaydın, çiftçinin maliyetini azaltacak, tüketiciye ürününü daha ucuza satmasını sağlayacak tarım politikalarının geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Günaydın, ayrıca, sınırlarda bulanan 216 bin hektar mayınlı arazilerin temizlenerek değerlendirilmesi halinde buradan yaklaşık 2 bin 500 çiftçinin yararlanabileceğini kaydetti.
DAMLA-SULAMA SİSTEMİ
Tarım İl Müdürü Hasan Özyılmaz ise Hatay'da 270 bin hektar tarım alanı bulunduğunu ve bunun 201 bin hektarının sulanabildiğini söyledi.
Sulanabilen tarım alanlarının arttırılması için mücadele ettiklerini ifade eden Özyılmaz, çiftçilerin damlama sulama sistemine geçmesi için gerekli eğitim çalışmalarını da yaptıklarını söyledi.
Tarım sektörünün önünün Avrupa Birliği (AB) hibeleri ile bir miktar açıldığını ifade eden Özyılmaz, “Köy Bazlı Katılımca Yatırım Programı kapsamında geçtiğimiz yıl kentte 101 proje AB tarafından kabul edildi ve yaklaşık 7 milyon YTL hibe desteği alındı. Bu projelerin daha da arttırılması gerekiyor” dedi.
Toplantıda, Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Ali Kavak, ilaç kalıntısı yüzünden ihracatta yaşadıkları sıkıntıya değindi.
İlaç kalıntısı yüzünden ihracatçıların büyük sıkıntı yaşadığını, ağır para ve cezalarına maruz kaldığını ifade eden Kavak, bu konuda yetiştiricilerin denetlenmesi ve kullandığı ilacın kayıt altına alınması gerektiğini kaydetti.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek ise, tarımda verimliliğin sağlanabilmesi için su ile ilgili seferberlik ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Hatay'da çiftçilerin sulama sıkıntısı nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten Civelek, “Suriye ile olan iyi ilişkilerimizden yararlanarak Asi Nehri üzerinde kurulması düşünülen Dostluk Barajını bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Toplantıya Vali Yardımcısı Ali Muhittin Varol, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Naci Yapar, Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve ziraat mühendisleri katıldı.