Güncelleme Tarihi:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, Manyas'tan gelen itlaf edilmiş numunelerde kuş gribi saptadı. Enstitüsü Müdürü Necdet Akkoca yaptığı basın toplasında, “Manyas'tan gelen numunelerde h5 tipi kuş gribi virüsü tespit ettik” dedi.
İzmir'in Bornova İlçesi'ndeki enstitünün verdiği, 7.10.2005 tarihli Tavuk Hastalıkları Teşhis Laboratuvar Şefi Uzman Veteriner Hekim Hanifi Erturun imzalı raporu DHA muhabirleri elde etti.
Raporda, Manyas'ın Kızıksa Beldesi'nden laboratuvara gönderilen Mehmet Eksen'e ait canlı, ölü hindilerin muayene edilip incelendiği belirtildi.
İŞTE RAPOR
Canlı ve ölü hindilere, letal toksin amaçlı muayene yapıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Hindilerin doğrudan verilen bağırsak içeriği, Tripsinle muamele edilen bağırsak içeriği ve Clostridium welchii tip A, B, C, D antioksinleri ile muamele edilen bağırsak içeriğinin verildiği farelerde (8 adet) 12-16 saat sonra ölüm meydana geldi.
Virolojik muayene amacıyla beyin, akciğer (Hava kesesi ile), dalak (kalp ile birlikte) ve Karaciğer Trachea ve bağırsak içeriği örnekleri ayrı ayrı (6 grup) işlenerek inokulum hazırlandı. Embriyolu tavuk yumurtasına her bir materyal için 7 yumurta kullanılarak ekimi yapıldı. 24 saat sonra, ölü yumurtalar açıldı. Sıvıları toplandı, toplanan sıvılar, Hemaglutinasyon özelliği gösterdi. Titresi 1/128 Hemaglutinasyon ünitesi olarak tespit edildi. Avian İnfluenza ve Newcastle yönü ile yapılan muayenede, Avian influenza virüsü olduğu saptandı. Avian influenza virüsü H tiplendirmesi yönünden yapılan muayenede, H5 tipi olduğu tespit edildi. Virolojik muayene sonucu Avian influenza virüs H5 N ? tipi izole ve identifiye edildi. Hayvanlarda toksikasyon ve Avian influenza (Tavuk vebası) hastalığı olduğu kanaatine varıldı.”
Hastalığın hastalık yapma yeteneğinin (patojenitesi) belirlenmesi 10 gün sonra tamamlanacak. Bu nedenle raporda H5 N'den sonra (?) işareti kondu. İnsanlarda ölümlere yol açan, insanlar için daha büyük tehdit unsuru olarak kabul edilen kuş gribi virüsü ise H5N1.
ENSTİTÜDE KARANTİNA UYGULAMASI
Bu arada Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde ‘olağanüstü hal’ ilan edildi.
Karantina koşulları uygulanmaya başlanan Enstitü'ye araçlar zorunluluk halinde dış kapıda dezenfekte edilerek içeri alınırken, Müdür Yardımcısı Hasan Aktar, “Hastalığa teşhis burada konulduğu için güvenlik ve hastalığın yayılmasını önleme açısından Enstitü'ye girilmesine izin verilmiyor” dedi.
DHA muhabirinin de içeriye girmesine izin vermeyen, Enstitü'nün ana giriş kapısı önünde araç yıkama cihazını dezenfekte amaçlı kullanılacak hale getirme çalışmalarına nezaret eden Müdür Yardımcısı Hasan Aktar soruları yanıtladı.
Enstitü'nün bir yerde karantinaya alındığını ifade eden Aktar şunları söyledi:
“Hastalığa teşhis burada konulduğu için güvenlik açısından, hastalığın yayılımını önleme açısından girilmesine izin verilmiyor. Yani burada çok zaruri olarak girmesi gereken araçlar da dezenfekte edilerek içeriye alınıyor. Karantina derken, amaç buradan hastalık yayılmasına meydan vermemek.”
Aktar, her şeyin kontrol altında olduğunu, içerideki 100 kadar çalışanın giriş çıkışlarda gerekli dezenfekte işlemlerini yerine getirdiğini, korkulacak bir şey olmadığını söyledi.
HASTALIK 10 GÜN SONRA BELLİ OLUYOR
Öte yandan içerden çıkan ve girmesi zorunlu araçların girişi özel giysili personel tarafından yapıldı. Enstitü'den çıkışta dezenfekte edileceği için aracından inen Müdür Necdet Akkoca da DHA'nın sorularını yanıtladı. Akkoca, kendisine sadece teşhisle ilgili soruların sorulmasını isteyen, resmi açıklamanın Valilik tarafından yapılacağını kaydetti.
Üç gün önce Manyas'tan gönderilen hindi ölülerinde H5 tipi -Avien Influenza denilen Kuş Gribi'ni teşhis ettiklerini, hastalığın hastalık yapma yeteneği (patojenitesi) çalışmalarının sürdüğünü belirten Akkoca, “Bu 10 gün sonra belli olur. Biz yüksek patojenitesi gibi kabul ediyoruz, ona göre önlemlerimizi alıp çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi. Akkoca, hasta materyel geldiği ve enfekte etmemek için Enstitü'ye giriş çıkışların yasaklandığını, böyle önlem aldıklarını söyledi.
İZMİR KUŞ CENNETİ
İzmir Kuş Cenneti'nde şu anda risk olmadığını ama bunun olmayacağı anlamına gelmeyeceğine dikkat çeken Akkoca sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaptığımız epidemiyolojik çalışmalarda göçmen kuşların meskeni olduğunu, göçmen kuşların da riskli olduğunu biliyoruz. Sadece İzmir Kuş Cenneti değil hepsi bir potansiyel olarak gündeme gelebilir. Bir sıkıntımız var. Kuş Cennetlerinden marazi madde alma konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin gerekiyor. Yabani hayvanlardan marazi madde alabilmek için de izin gerekiyor. Bakanlık biliyor, başvurumuz oldu, yanıt almadık.”
"OLAY MAHALLİNDE BASTIRILMIŞ DURUMDA"
Akkoca, Manyas dışından şu ana kadar herhangi bir numune gelmediğini, ancak bundan sonra vatandaşların tedirginliğinden kaynaklanan çok fazla numunenin geleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Akkoca, “Olay mahallinde bastırılmış durumda” dedi.
MANYAS'TA KARANTİNA UYGULAMASI DEVAM EDİYOR
Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, “Kuş gribi” vakasına rastlanan Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde karantina uygulamasının sürdüğünü, herkesin buna riayet etmesi gerektiğini söyledi.
Kaya, yaptığı açıklamada, beldedeki bir yetiştiriciye ait hindi palazlarının telef olmasının ardından, İzmir Bornova'daki Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Tavuk Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı'nda yapılan tahlillerde, hayvanların ölüm nedeninin, “Kuş gribi” olduğunun belirlendiğini anımsattı. Beldede tüm önlemlerin alındığını ifade eden Vali Vekili Kaya, ”Bölgede karantina uygulamasına devam ediyoruz. Herkesin buna riayet göstermesini istiyoruz. Basından da ayrıca destek bekliyoruz” dedi.
SAKARYA'DA AV YASAĞI BAŞLATILDI
Sakarya'da, kuş gribine karşı av yasağı başlatıldı. Sakarya Valisi Nuri Okutan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde yaşanan “kuş gribi” vakasının ardından, ilde gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.
BURSA'DA ÖNLEM
Bursa Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, ”kuş gribi” hastalığına karşı Karacabey Boğazı ile İznik ve Uluabat gölleri civarında göçmen kuşların uğradığı ya da uğrayabileceği bölgeleri taradıklarını ve şu ana kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadıklarını bildirdi.
Yıldızer, Kızıksa Beldesi'nde kamuoyunda "kuş gribi" olarak bilinen adıyla bilinen tavuk vebası hastalığına rastlanması üzerine, Bursa'da her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.
“KUŞLARIN GÖÇ YOLU KIZILIRMAK DELTASI'NDA KUŞ GRİBİ YOK”
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim üyesi ve Ornitolog Prof. Dr. Sancar Barış, kuşların göç yolu üzerinde bulunan Kızılırmak Deltası'nda şu ana kadar kuş gribine bağlı bir ölüm gözlenmediğini bildirdi.
Ornitolog Prof. Dr. Barış, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan ve her yıl yüz binlerce göçmen kuşun göç yolu üzerinde bulunan Kızılırmak Deltası'nda, 15 Ağustos'tan bu yana halkalama çalışması yapıldığını bildirdi.
Prof. Dr. Barış, kuş gribi vakalarıyla göçmen kuşlar arasında doğrudan bir ilgi kurmanın teorik olarak mümkün olduğunu, ancak bunun ispatlanamadığını belirtti.
PROF. DR. BÜKE: İNSANLARDA KUŞ GRİBİ VİRÜSÜ HENÜZ ÜLKEMİZDE GÖRÜLMEDİ, AMA ÖNLEM ALINMALI
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Münir Büke, “İnsanlarda kuş gribi virüsü henüz ülkemizde görülmedi. Ama toplumca uyanık olunmalı, gereken önlemler alınmalı” dedi.
Prof. Dr. Büke, esas kaynağını kuşların oluşturduğu virüslerin, Uzakdoğu'dan dünyaya yayıldığını kaydetti.
Bu virüslerin yapısında önemli değişiklikler olduğunu, bu konuda toplumlarda daha önce direnç oluşmaması nedeniyle dünyanın olaya duyarlı yaklaştığını ifade eden Prof. Dr. Büke, bütün dünya için tehdit söz konusu olabileceğini belirtti. Türkiye'nin, kuşların geçiş rotasında bulunması dolayısıyla bu konuda dezavantajlı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Büke, özellikle hayvanlarla yakın temasta bulunan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Büke, “İnsanlarda kuş gribi virüsü henüz ülkemizde görülmedi. Ama toplumca uyanık olunmalı, gereken önlemler alınmalı. Özellikle sigara, stres, kişisel temizliğe uyulmaması, egzersiz yapılmaması, vücut direncini düşüren en önemli olgulardır. Özellikle iyi beslenilmesini öneriyorum” diye konuştu.
İNGİLDERE TEST TEYİD EDİLECEK
Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Necdet Akkoca, ellerindeki numunelerden bir bölümünü ortak çalışma yürüttükleri İngiltere'deki AB referans laboratuvarına göndereceklerini bildirdi. Akkoca, “Testin teyidini ve daha ileri çalışma yapacaklar. Dünyanın diğer bölgelerindeki vakalarla karşılaştıracaklar” dedi.
DHA muhabirine sabah giriş- çıkışların sıkı kontrol altına alındığı, araçların giriş-çıkışta dezenfekte edildiği Enstitü kapısında açıklama yapan Akkoca, öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında çalışmalarının sonuçları hakkında bilgi verdi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akkoca, Enstitü'nün bölge enstitüsü konumunda olduğunu söyledi. Enstitü'nün İngiltere'deki AB referans laboratuvarıyla ortak çalışma yürüttüğünü, yaptıkları testin teyidi ve daha ileri çalışma yapmaları için ellerindeki numunelerden göndereceklerini kaydeden Akkoca, “Biz kuş gribini burada tespit ettik.
En kısa sürede de bildirimde bulunarak çeşitli önlemlerin alınmasına katkı koyduk. Son olarak Kazakistan, Rusya ve Romanya, kuş gribi bildiriminde bulundu. Bakanlık ve Enstitü olarak biz bunları yakından takip ediyoruz” diye konuştu.