Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 00:00
Yusuf Bozkurt Özal’ın Süleymaniye Camii Haziresi’ne defin kararını iptal ettiren Avukat Tezcan Çakır, Nakşibendi tarikatının İskenderpaşa kolu liderlerinden Mahmud Esad Coşan’ın babası Halil Necati Coşan’ın aynı yere defnine olanak sağlayan Bakanlar Kurulu kararının iptali için de Danıştay’da dava açtı. Çakır, dava dilekçesinde, "Karar devrim yasaları ve laiklik ilkesini çiğnemiş, özel bir aile veya tarikata özel mezarlık alanı yaratmıştır" dedi.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kardeşi Yusuf Bozkurt Özal’ın Süleymaniye Camii Haziresi’ne defin kararını iptal ettiren Avukat Tezcan Çakır, Nakşibendi tarikatınin İskenderpaşa kolunun liderlerinden Mahmud Esad Coşan’ın babası Halil Necati Coşan’ın aynı yere defnedilmesine olanak sağlayan Bakanlar Kurulu kararının iptali için de Danıştay’da dava açtı. Dilekçede, Coşan’ın definine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, "Dinsel inanç veya kurallarla bağlantı kurularak tesis edildiği" vurgulanarak, "Kararla devrim yasaları ve laiklik ilkesi çiğnenmiş, özel bir ailenin veya tarikatın özel mezarlık alanı yaratılmıştır" denildi.
Demirel izin verdi
102 yaşında hayatını kaybeden H. Necati Coşan’ın, 6 Haziran 2008’de Süleymaniye Camii Haziresi’ne gömülmesi tartışma yaratınca cemaat adına bir açıklama yapılmıştı. Bu açıklamada, "Merhum Halil Necati Coşan, Süleymaniye Camii haziresinde hocalarının yanına defni hususuyla ilgili olarak 1996 yılında Hıfzıssıhha Kanunu gereğince İstanbul Valiliği’ne müracaatta bulundu. Bu müracaatı 27 Aralık 1996 gün ve 96/9002 sayılı Bakanlar Kururu kararıyla uygun görüldü ve dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in onayıyla da yürürlüğe girdi" denilmişti.
Kamuoyundan saklandı
Avukat Çakır, Türk Hukuk Kurumu’na vekaleten, kendi adına asaleten açtığı davanın dilekçesinde, Coşan’a ’ayrıcalıklı uygulama’ sağlayan Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanmadığını vurguladı. Çakır, kararın kamuoyundan saklandığını, bu nedenle dava açma süresinin, uygulamanın yapıldığı tarihten başlayacağını savundu. Bakanlar Kurulu’nun, "Süleymaniye Camii haziresine define izin verme yetkisi bulunmadığı" ve "takdir yetkisini kötüye kullandığı" savunulan dilekçede şöyle denildi:
Eşitlik ilkesine aykırı
"Bakanlar Kurulu kararıyla, aynı konumda olan veya olmayan kişilere nazaran belirli bir aileye öncelik ve üstünlük sağlanmıştır. Böylelikle Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı davranılmıştır. Toplum Sağlığının Korunmasına Dair Kanun’da, ’Fevkalade hallerde, Bakanlar Kurulu kararı ile malum mezarlıklar haricinde ölü definine izin verileceği’ öngörülmüştür. Doğal afet, yangın, salgın hastalık, ülkenin tanınmış, üstün yetenekli bir kişisi, şehit olunması gibi durumların fevkalade hal kavramı içinde yer alabilir. Hiçbir fevkaladelik arz etmeyen birisi için yasa kuralı aşılarak karar alınması bir başka ’fevkalade durum’ yaratmıştır.
Sit alanı da hiçe sayıldı
Süleymaniye Camisi ve çevresi, 1. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla arkeolojik sit alanı olarak kabul ve ilan edilmiştir. Bakanlar Kurulu kararıyla, sit alanı ilan edilen alanlarda hiçbir yasal değişiklik yapılamayacağına ilişkin 2863 sayılı Kanun’un da ihlal edilmişir."
Özal için de dava açmıştı
AVUKAT Tezcan Çakır, Yusuf Bozkurt Özal’ın Süleymaniye Camii Haziresi’ne defnine ilişkin 9 Ocak 2001 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Kararı oybirliğiyle iptal eden Danıştay 10. Dairesi, defin işleminin yasalara uygun olmadığını belirtmişti. Başbakanlığın temyizi üzerine dosyanın gittiği Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 10. Daire’nin kararını onamıştı. Hazire’de, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın türbelerinin yanı sıra Özal’ın annesi Hafize Özal ile Nakşibendi lideri Muhammed Zait Kotku’nun mezarları da yer alıyor.