Güncelleme Tarihi:
Altınkum plajlarına yarım mil uzaklıktaki Panayır (Cennet) Adası'na bir firma tarafından balık çiftliği kurulmak üzere yasal izinlerin alındığının duyulması üzerine harekete geçen Didimli'ler, geçen hafta başlattıkları eylemin ardından dün de Didim Müzesi'ne başvurarak bölgede inceleme yapılmasını istedi. Didim Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk'ün daveti üzerine, Milet Müzesi'nde görevli arkeolog Erkan Dede Panayır Adası'na giderek inceleme yaptı.
Mustafa Şentürk ile birlikte ada üzerinde ve etrafında incelemelerde bulunan Arkeolog Dede, adadaki 400 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi kilise üzerinde inceleme ve ölçümlerde bulundu. Dede, önceki yıllarda kilisenin bitişiğine yapılan ek binanın yapımı sırasında tarihi kilisenin üzerine beton dökülerek tahrip edildiğini belirterek şunları anlattı:
“Panayır Adası Ege'de bakirliğini koruyan en güzel adalarımızdan biri. Ada üzerinde bulunan kilisenin yanına 1974 yılında Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan binanın inşası sırasında, kilise de betonla sıvanmış. Bu yüzden kilisenin yapılış tarihini net olarak bilemiyoruz. Kilise ve civarında kazı çalışmaları yapılarak inşa tarihi bulunabilir. Buraya yapılması düşünülen balık çiftliği, bu adanın doğal özelliğinin tamamen yok olmasına neden olur. Biz gerekli incelemelerimizi yaparak ilgili kurumlara raporumuzu sunacağız. Bu adanın bakirliğini koruması için yapılacak en etkili yöntem, adanın bir an önce doğal sit ilan edilmesidir.”
‘BALIK ÇİFTLİĞİ CİNAYET OLUR’
Şentürk ve Dede'nin ada üzerinde yaptığı ve yaklaşık üç saat süren inceleme gezisi sırasında yüzlerce yıllık anfora parçaları da bulundu.
Tarihi doku gibi doğanın da katledilmeye çalışıldığını belirten Didim Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk de şöyle konuştu:“Her gün onlarca günübirlik tur teknesinin uğradığı, yerli ve yabancı yatların rotası üzerinde olan Panayır Adası'na balık çiftliği kurmak tam anlamıyla cennette cinayet işlemek demek. Ada üzerindeki kilise ve denizdeki 6 ve 3'ncü yüzyıllara ait 6 batığıyla ada doğa ve kültür cenneti. Bir zamanlar kilisenin üzerine beton dökerek tarihi yok etmeye çalışan zihniyet, şimdi de kıyıya en yakın mesafede Panayır Adası'na balık çiftliği kurdurarak doğayı yok etmeye çalışıyor. Ancak bizler buna izin vermeyeceğiz. Adanın bir an önce doğal ve arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için yasal işlemlerimizi başlattık. Milet Müzesi'nden sonra üniversitelerin tarih ve edebiyat bölümlerinden bilim adamlarını getirip rapor hazırlamalarını ve bölgenin önemini ortaya koyan bilimsel çalışmalar yapmalarını sağlayacağız.”