Tarihin kekeme kralları

Güncelleme Tarihi:

Tarihin kekeme kralları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 00:00

Bu yıl 12 dalda Oscar ödüllerine aday gösterilen ‘Zoraki Kral’ filmi kekemeliği tekrar gündeme taşırken 6. George kekeme derneklerince kahraman ilan edildi. Roger Daltrey’in kekeleyerek söylediği “Why don’t you all f-f-f-fade away” de sembol şarkıları oldu. Hazreti Musa’dan Halit Kıvanç’a, geçmişten günümüze ünlü kekemeler..

Haberin Devamı

BATIL inançlarda kekemeliğin ilacı ‘Kanarya suyu’dur. Kanaryanın kabındaki su kekemeye içirilir ki, konuşurken teklemeyi bırakıp kanarya gibi bir başladığında duraksamadan konuşabilsin. Kaderin cilvesi olsa gerek, tarihte hitap ederek, vaaz vererek üne kavuşanların çoğunluğu kekemelerden çıkmış.
Hazreti Musa kekemeydi. Bu bir rivayet değil. Her ne kadar Museviler bunu inkar etseler de Taha süresindeki 25-28’inci ayetler bunu kesinleştirir. Bu ayetlerde Hazreti Musa der ki “(25) Rabbim benim göğsümü aç (Göğsümü genişlet)- (26) Benim işimi kolaylaştır – (27)- Dilimden düğümü çöz (28) Ki söyleyeceklerimi kavrasınlar.”

Çiçero büyük hatipti. Ama çocukluğunda kekemeydi. Roma yakınlarındaki Ostia’da denize gider ağzına çakıl taşları koyarak bağıra bağıra konuşmaya çalışırdı. 21 yaşındayken en hızlı konuşan hatiplerden biri oldu.

Frigyalı Kral 2. Mihail iki kelimeyi bir araya getiremez, sonra sinirden köpürerek, kendi ağzına tokat atardı.

Darwin dalga geçerdi

Roma İmparatoru Klavdi kekemeliği ortaya çıkmasın diye nadir konuşurdu. Halkla bir araya gelmekten çekinirdi. Yunanlı filozof Aristo kekemeliğini saklamak için az konuşur daha çok yazardı.

Büyük deha Albert Einstein da ciddi bir kekemeydi. Bu yüzden okul çağında psikolojik sorunlar yaşadı. Matematik notları kötüydü. Üniversiteyi zar zor bitirdi. Tedavi gördü ve ancak 35 yaşlarında kekelemeden konuşabildi.

İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin de önce peltek sonra ciddi bir kekeme hastası oldu. Ama bunu kendisine dert edinmedi. Hatta kendi kendine alay konusu yaptı. ‘Alis Harikalar Diyarı’nın ünlü yazarı aslen matematik uzmanı İngiliz Lewis Caroll da gerekmedikçe konuşmayanlardandı.

Puro ile kamufle etti

Sovyet devriminin mimarı Vladimir Lenin günlük hayatında kekemeydi. Ama halkın önüne çıktığında sanki bülbül kesilirdi. Bunun için de şarkı söyler gibi konuşurdu.

İngiltere Başbakanlarından 2. Dünya Savaşı’nın kilit lideri Sir Winston Chirchill kekemeydi. Bunu kamufle etmek için sürekli ağzında puro varken konuşur böylece bu özelliğini bir ölçüde gizlemeye çalışırdı.

Ünlü sarışın yıldız Marilyn Monroe da kekemeydi. Yönetmen Billy Wilder sayesinde genelde psikolojik destekle filmlerde rol alabiliyordu.

Haberin Devamı

Kahraman ilan ettiler

Haberin Devamı

‘Zoraki Kral’ filminin kahramanı VI. George, ağabeyi VIII. Edward yasak aşk nedeni ile tahtan feragat edince, ağır kekemeliği yüzünden krallığı kabul etmemek için adeta çırpındı. Değil toplum önünde, kendi kendine bile iki lafı bir araya getiremiyordu. Kraliçe Elizabeth’in babası bir logopedist sayesinde bu tabuyu yenebildi ama 59 yaşında amansız hastalıktan öldü. Oscar’a 12 dalda aday film yüzünden dünyadaki kekemelerle ilgili dernekler 6. George’u kahramanları seçti. Bu arada ‘Who’ topluluğunun solisti Roger Daltrey’in kekeleyerek söylediği “Why don’t you all f-f-f-fade away” da onların sembol şarkısı oldu.

ÜNLÜ TÜRKLER

TÜRKİYE’de kekeme diyince akla gelen ilk isim ünlü gazeteci ve büyük spiker Halit Kıvanç’tır. Halit Kıvanç çocukluğunda bol miktarda kanarya suyu içirilenlerden. Kendi iradesi ve azmi ile bunu yendiği gibi ülkemizin diksiyonu en iyi, en düzgün konuşanları arasında bulunuyor. Müzeyyen Senar’ın da şarkı söylemediği zamanlarda teklediği görülmüştür. Ve futbolcu Hamit Altıntop. Tıpa tıp ikizi Halil Altıntop’la arasındaki tek fark Hamit’in ciddi boyuttaki kekelemesi.

DİĞER KULTÜR SANAT HABERLERİ

Haberin Devamı

İki ayrı müzayedede milyonluk tablolar

Bir hafta arayla yapılacak iki müzayede ile Türk resim sanatının önemli eserleri el değiştirecek. Antik A.Ş.’nin 27 Şubat’ta gerçekleştireceği müzayedede İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi önemli isimlerin tabloları satışa çıkacak. Alif Art Antikacılık’ın 6 Mart tarihindeki müzayedesinde ise Benardete Ailesi’ne ait özel koleksiyon 8 milyon 950 bin lira muhammen bedelle satılıyor.

ANTİK A.Ş. 27 Şubat Pazar günü İstanbul Swissotel’de gerçekleştireceği ‘Değerli Tablolar ve Osmanlı Eserleri’ müzayedesi ile koleksiyonculara görsel bir şölen sunmaya hazırlanıyor. Turgay Artam yönetiminde gerçekleşecek müzayedede özel koleksiyonlardan bir araya getirilen Türk hat sanatının çok değerli isimlerine ait Hilye-i Şerifeler, levhalar, Kur’an-ı Kerim’ler ve Klasik Türk resminin başyapıt çalışmaları ilk kez satışa sunuluyor.Türk resim sanatında ekol oluşturan İbrahim Çallı’nın bilinen en büyük boyutlu natürmort çalışması 700 bin TL ile müzayedeye çıkıyor. Fransa’da aldığı sanat eğitimi ile Türk Resim sanatında çok özel bir yere sahip olan Süleyman Seyyid’in peyzaj çalışması da 500 bin TL açılış rakamı ile müzayedede. İstanbul manzaraları ile ünlü Hikmet Onat’ın 1922 tarihli ve 96x130 cm ebatlarındaki ‘Yeni Camii’ tablosu da 500 bin lira açılış fiyatıyla satışya çıkıyor. www.antikas.com

Haberin Devamı

Benardete koleksiyonuna 8 milyon 950 bin lira

ALİF Art Antikacılık A.Ş. de 6 Mart Pazar günü saat 14.30’da Esma Sultan Yalısı’nda Nihal Sarıgül yönetiminde yapacağı müzayedede Jessie Eskenazi Benardete’nin koleksiyonunu satışa sunacak. İstanbul’un 6 asırlık köklü ailelerinden Eskenazi&Benardete Ailesine mensup merhume Jessie Eskenazi Benardete’nin sanat piyasasını izleyerek derlediği 260 eserden oluşan özel koleksiyonu 8 milyon 950 bin lira muhammen bedelle açık artırmaya çıkacak.
Türk Müzayedecilik tarihinde son yıllarda yapılmış olanlar arasında bir ilk denilebilecek ve 260 eserden oluşan sadece tek bir koleksiyonere ait eserlerin yer aldığı müzayedenin içeriğini; 182 lotluk Klasik – Çağdaş Türk Tabloları ile dünyaca ünlü Oryantalist sanatçılara ait tablolar, 55 lotluk Hat sanatı eserleri, 17 lotluk Çanakkale işi seramik obje ve 16 lotluk Osmanlı sanat objeleri oluşturuyor. www.alifart.com          

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!