Tarihin en büyük petrol sızıntısı felaketleri

Güncelleme Tarihi:

Tarihin en büyük petrol sızıntısı felaketleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 16:37

Dünya’nın en önde gelen petrol şirketlerinden British Petroleum’un (BP) Meksika Körfezi’nde bulunan sondaj kulesi 'Deepwater Horizon'ın yanarak batması, tarihin en büyük petrol sızıntısı felaketlerinden birinin yaşanmasına yol açtı. Yetkililer su yüzeyindeki petrolün karaya vurmaya ve bölgedeki canlıları tehdit etmeye başladığını duyurdu.

BU FELAKET İLK DEĞİL

 

ABD’nin Alaska Eyaletini 1989 yılında vuran ve milyonlarca canlının ölümüne neden olan petrol felaketi Exxon Valdez’den bile büyük olduğu tahmin edilen Meksika Körfezi sızıntısı, Perşembe gecesi Louisiana sahiline vurmaya başladı. Balıkçılar karidesleri kurtarmak için ellerinden geleni yaparken kurtarma ekipleri yüzen bariyerlerle yayılmayı önlemeye çalıştı. 

      

Sızıntının ilk tahminlerin beş katı büyüklüğünde olduğu ve karaya çok yakın olduğu belirtildi. Su yüzeyindeki petrolün ince şeritler halinde Mississippi Irmağı deltasına ulaştığı ifade edildi.

 

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden David Kennedy, “Bu bizi kaygılandırıyor. Korkayım bu çok, çok büyük bir şey. Böyle devam ederse önüne geçmek için almamız gereken önlemler çok inanılmaz olacak” dedi.

 

Petrol sızıntısı ABD’nin son dönemde gördüğü en büyük çevre felaketi olarak dünyanın en büyük deniz ürünleri havzalarından biri olan bölgede yüzlerce balığı, kuşu ve diğer canlıyı tehdit edebilir.

 

Meksika Körfezi’nde yaşanan bu felaket, ilk değil. Son 40 yılda, ABD kıyılarından Basra Körfez'ine, Batı Avrupa’dan Rusya’ya kadar dünyanın birçok yerinde benzer felaketler yaşandı. Yaşanan petrol sızıntılarının çevre üzerinde oluşturduğu etkiler sadece hayvanların yaşam alanlarını değil, insanlar için büyük önem taşıyan ekosistemde onarılması çok güç tahribat yarattı.

 

"Deepwater Horizon" petrol sızıntısı felaketi, insanlığın geçmişteki faciaların bugün bile önüne geçemediğini gözler önüne serdi. Şimdi bilim insanlarının sorduğu soru, felaketin doğaya vereceği zararın boyutunun ne olacağı.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!